КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА – 2 ЯНУАРИ

0
2140
Кървавата графиня-вампир Елизабет Батори e най-жестокият сериен убиец в света

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА : 1611 – Унгарската графиня Елизабет Батори е обвинена в убийството на 600 момичета, в чиято кръв се е къпала, за да направи кожата си нежна. 1943 – В хода на Втората световна война (1939-1945 г.) немската войска започва отстъпление от Кавказ. 1959 – Изстреляна е съветската космическа станция “Луна 1” – първата ракета, която достига до Луната. 1971 – В Израел е открит скелет на разпънат на кръст мъж, за който е изказано предположение, че е на Исус Христос. 1963 – Влиза в действие радиорелейната линия Москва-Букурещ-София и е приета и излъчена първата телевизионна програма от чужбина. 

ПРАЗНИЦИ:

 

2022 г.  – В Казахстан започнаха протести поради рязкото увеличение на цените на втечнения газ.

2019 г. – Умира Димитър Симеонов, български музикант, диригент и преподавател (*1932 г.)

2019 г. – Умира Кръстьо Станишев, български поет и преводач (*1933 г.)

2014 г. – Петметровият астероид 2014 AA се разрушава напълно в атмосферата при падането му в 04.50 по Гринуич в Атлантически океан.

2013 г. – В Русия с президентски указ пределната възраст за пенсиониране на държавните служители се определя на 70 години.

2012 г. –Командващият въоръжените сили на Фиджи Франк Байнимарама отменя военното положение, което е въведено през април 2009 г в страната, след като Апелативният съд на Фиджи обявява преврата от 2006 година за незаконен. Тогава военните налагат тежка цензура на медиите и забраняват публичните събирания.

2012 г. – Вандали обезглавяват статуята на покойния папа Йоан Павел ІІ в италианския град Ричоне (Риционе), провинция Емилия-Романя.

2011 г. – В 20 часа 20 минути 18 секунди по Гринуич северно от Арауко, Чили (38.354S,73.275W) на дълбочина 21 км. е регистрирано земетресение от 7.1 степен по скалата на Рихтер.

2010 г. – В Пасто, Колумбия, вулканът Галерас изригва в 19:43 ч. местно време. Това се случва в началото на карнавала в този град.

2006 г.  – Покрив на ледена пързалка в Бавария рухва от дебелата снежна покривка, загиват 15 души, в т.ч. 11 деца.

 

2001 г.


Сила Калдерон става първата жена-губернатор на Пуерто Рико. Сила Мария Кардерон Серра, родена на 22 септември 1942 г., е седмият губернатор на държавата Пуерто Рико от 2001 до 2005 г. Тя е единствената жена, избирана на тази позиция досега. Преди да стане губернатор, Калдерон заема различни позиции в правителството на Пуерто Рико, включително държавен секретар и началник на администрацията. Тя също така е кмет на Сан Хуан, столицата на държавата.

 

2000 г.


Умира Патрик О`Браян – британски писател.

 

1995 г.


Умира Мохамед Сиад Бар – президент на Сомалия от 1969 до 1991 г.

 

1992 г. –  Либерализация на цените , началото на радикални икономически реформи в Русия.

1980 г.


Президентът на САЩ Джими Картър внася искане до Сената да забави ратифицирането на подписания със СССР договор за съкращаване на въоръженията заради нахлуването на Москва в Афганистан.

 

1971 г.

Умира Димитър Зографски – български политически и държавен деец.

 

1963 г.


Влиза в действие радиорелейната линия Москва-Букурещ-София и е приета и излъчена първата телевизионна програма от чужбина.

 

1959 г.


Изстреляна е съветската космическа станция “Луна 1” – първата ракета, която достига до Луната. Сондата е първият съд от програмата “Луна”, част от дейността на Съветския съюз по изстрелване на междупланетни съдове. Съдът е сферичен, като 5 антени излизат от едното полукълбо. На 3 януари 1959 г. на 113 хиляди километра от земята сондата изпуска 1-килограмов облак натриев газ, което превръща “Луна 1” в първата изкуствена комета. Светещата оранжева опашка помага на учените да проследят движението на апарата.

 

1958 г.


Влиза в действие първата българска подземна електроцентрала ВЕЦ “Батак”.

 

1956 г.


Във ФРГ са създадени първите отряди на редовната армия – Бундесвер.

Бундесверът включва въоръжени сили и гражданско управление. Негов главнокомандващ в мирно време се явява федералният министър на отбраната. В случай на военни действия командването преминава в ръцете на канцлера на Германия.

 

1943 г.  – започва отстъплението на германските войски в Кавказ .

1941 г.


На 2 и 4 януари в хода на Втората световна война (1939-1945 г.) се провеждат срещи на премиера Богдан Филов с А. Хитлер в Оберзалцбург и с Рибентроп в Залцбург, на които е постигнато споразумение за присъединяване на България към Тристранния пакт.

 

1935 г.


В САЩ започва процес срещу Бруно Хауптман – предполагаем похитител и убиец на малолетния син на летеца Чарлз Линберг. Синът на Чарлз Линберг е отвлечен на 1 март 1932 г. в Хоупуел и е заплатен откуп в размер на 50 000 долара за освобождаването му чрез посредничеството на д-р Джон Кондън. Тялото на убитото дете е открито на 12 май 1932 г. и на 19 септември 1934 г. дърводелецът Хаупман е намерен с част от откупа. По време на съдебния процес той е обвинен в убийство и въпреки че пледира невинност до края, Хаупман е екзекутиран на електрическия стол на 3 април 1936 г. Случаят довежда до ускоряване на вземане на конгресна законодателна инициатива относно отвличанията.

 

1929 г.


Канада и САЩ се договарят за съвместна охрана на Ниагарския водопад – един от най-известните природни туристически обекти в Северна Америка. Водопадът се намира на границата между градовете Ниагара Фолс (САЩ) и Ниагара Фолс (Канада). Правителствата на САЩ и Канада контролират опазването на заобикалящата територия, по-голямата част от която са паркове от 1885 г. насам.

 

1929 г.


Поради обвинения в антисъветска дейност е арестуван Лев Троцки.

 

1922 г.


Родена е Блага Димитрова – поетеса, преводачка и държавен деец. Родена е в Бяла Слатина. Завършва литература в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Автор е на голям брой стихосбирки, пиеси, есета и пр. Превежда от полски, руски, немски език. Вицепрезидент е на Република България от 22 януари 1992 г. до 6 юли 1993 г. Депутат в ХХXVI-то Народно събрание. Блага Димитрова умира през 2003 година.

 

1922 г. – Основана е Комунистическата партия на Чили .

1921 г – Основана е Комунистическата партия на Люксембург .

1920 г.


Роден е Айзък Азимов – американски учен биохимик и писател-фантаст.

 

1917 г.


Умира сър Едуард Бърнет Тайлър – британски антрополог, считан за основател на културната антропология.

 

1912 г.


В жп гарите на София, Пловдив и Плевен са монтирани първите телефонни кабини.

 

1905 г.


От 2 до 9 януари се провежда конгрес на Скопски революционен окръг при с. Княжево, Кратовско, на който е избран окръжен комитет с председател Дамян Груев.

 

1905 г.


След шестмесечна обсада японската армия завзема най-важната крепост на руското присъствие в Далечния Изток – Порт Артур.

 

1903 г.


От 2 до 4 януари в Солун се провежда конгрес на ВМОРО (Вътрешна македоно-одринска революционна организация), председателстван от Иван Гарванов. Взето е решение за вдигане на повсеместно въстание (Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.) за освобождение на българското население в Македония и Одринска Тракия, предадени на Османската империя съгласно Берлинския договор.

 

1896 г.


Роден е Дзига Вертов (Денис Аркадиевич Кауфман) – руски кинорежисьор, кинотеоретик. Един от създателите на съветското и световното документално кино.

 

1892 г.


Умира сър Джордж Бидел Ейри – английски астроном.

 

1891 г.

Организирано е първото оперно представление от столичната “Драматично-оперна трупа” в читалище “Славянска беседа”.

 

1884 г.

Излиза първи брой на вестник “Търновска конституция”, орган на Либералната партия.

 

1882 г.


Американският магнат Джон Рокфелер основава нефтения тръст “Стандарт ойл”.

 

1881 г.

Роден е Минко Неволин (истинско име: Минко Савов Попов) – деец на македоно-одринското революционно движение.

 

1878 г.


В хода на Руско-турската война (1877-1878 г.) командваните от ген. Отон Раух руски части достигат до с. Горни Богров. След кратка почивка преминават р. Искър и водят ожесточени сражения с турските части за моста при с. Враждебна. Привечер противникът подпалва моста и се изтегля към София.

 

1876 г.

В Цариград излиза първият брой на евангелисткия седмичен вестник “Зорница”. Вестникът се издава от Американското евангелско общество. Излиза от 1876 до 1948 г. в Цариград, Пловдив, Самоков, Пазарджик и София. Негови редактори са Т. Л. Байнгтън, Е. Ригз, Р. Томсън, А. С. Цанов и други.

 

1862 г.


Георги Раковски пише изложение до княз Александър Горчаков, в което го уверява, че българският народ е привързан към Русия и се надява на нейната помощ.

 

1843 г.


В Дрезден е представена първата постановка на операта на Вагнер “Летящият холандец”. Основната тема на операта е спасение чрез любов – основна тема във Вагнеровото оперно творчество по-късно. “Летящият холандец” е пример за това как Вагнер започва да променя конвенционалната опера – вместо да използва отделни песни с ясно различими граници, той създава непрекъсната мелодия с повтарящи се лайтмови (“водещи мотиви”), свързани с героите. Всички лайтмотиви са представени в увертюрата.

 

1839 г.


Френският фотограф Луи Дагер прави първата снимка на Луната.

 

1835 г.


В Габрово е открито първото взаимно училище. Инициативата е на Васил Априлов и на други влиятелни търговски фамилии от Габрово. С помощта на търновския митрополит Иларион Критски за пръв учител е избран Неофит Рилски, който предварително е изпратен във Влашко, за да усвои взаимоучителния метод на обучение, при който учителят с помощта на по-напреднали ученици обучава неограничен брой деца. Взаимните училища са нов етап в развитието на просветното движение в българските земи. По своя характер тези училища са светски.

Обучението в Габровското училище се извършва на говорим български език по взаимоучителния метод. Обучението продължава 2 години. Изучава се граматика, нравоучение, хигиена, естествознание, география, история, аритметика и вероучение. Издръжката на училищата се поема от местното население. В Габровското училище се преподават и предмети, които имат за цел да подготвят учениците за нуждите на практическия живот. От 1840 г. е превърнато в класно училище. През учебната 1874-1875 г. е издигнато в ранг на средно учебно заведение. Заради участието на по-голямата част от неговите ученици и учители в Априлското въстание през 1876 г. е затворено от местните представители на османската власт. След Освобождението отново започва да функционира. В знак на признателност към делото на В. Е. Априлов през 1889 г. училището е именувано “Априловска гимназия”.

 

1834 г.


Роден е Тодор Стоянов Бурмов – обществено-политически, църковен и просветен деец, първия министър-председател на свободна България.

 

1830 г.

Роден е Тодор Минков – български просветен и обществен деец.

 

1813 г.  – В заповедта за армията М. Кутузов поздравява войските за изгонването на врага от Русия.

1801 г.


Умира Йохан Гаспар Лафатер – швейцарски писател, философ и теолог.

 

1793 г. – Русия и Прусия си разделят Полша.

1788 г.


Джорджия става четвъртия щат на Съединените американски щати.

 

1757  – Обединеното кралство превзема Калкута , Индия .

1703  г. – излиза първият руски печатен вестник ” Ведомости ” ( според други източници – 16 декември 1702 г. ).

1649  – казашката армия на Б. Хмелницки се завръща в Киев след кампания срещу Западна Украйна.

1635 г.


Кардинал Ришельо основава Френската академия на науките. Тя е обединение на представители на националната култура, наука и политически дейци на Франция. Френската академия има постоянен брой несменяеми членове – “40 безсмъртни”. Нейни членове са Ж. Расин, Волтер, Ш. дьо Лафонтен, В. Юго, Л. Пастьор, А. Франс, К. Леви-Строс и други. Нейна основна задача е усъвършенстването на френския език.

 

1492 г.


Испанската армия на крал Фердинанд и кралица Изабела I превзема Гренада – последната крепост на арабите на Иберийския полуостров. Гранада е мавърска крепост и достига разцвет при династиите Алморавид и Алмохад. През 1238 г. става столица на Кралство Гранада, последно убежище на маврите, които християнската Реконквиста изтласква на юг. Кралство Гранада заема териториите около днешните градове Алмерия, Малага, Хаен и Кадис. Концентрираността на мавърската цивилизация в града Гранада го превръща в център на търговия, индустрия, изкуство и наука. Кралството е превзето от Фердинанд и Изабела ІІ по време на управлението на Боабдил (Мухамед ХІ).

 

1443 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Куновица турците са победени от кръстоносците на Владислав III и Янош Хуняди, и много турски командири, включително Махмуд бей, зет на султан Мурад II, са пленени.

533 г.  – интронизиране на папа Йоан II (Меркурий) – първият папа, който променя името си при възкачването си на престола.