От 9 юли 2020 г. в Регионална библиотека „Дора Габе“ е експонирана юбилейна изложба „Патриархът на българската литература“, посветена на 170 години от рождението на големия български писател Иван Вазов.

Изложбата съдържа библиотечни документи, които проследяват основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов, негови произведения, издавани и преиздавани през годините, бибографични и автобиографични материали, спомени и писма, литература за него – оценки, критически анализии литературни разработки.

Важно място в изложбата заема публикуваната за първи път част от романа на Иван Вазов „Под игото” в Сборник за народни умотворения, наука и книжнина. София, 1890 г.; „Нова земя“ – роман из живота на българите през първите години след Освобождението, София, 1896, с 19 ил. от Обербауер; второ издание на сборника с разкази „Драски и шарки”от 1895 година  (първо изд. 1893 г.), „Юлска китка“ – Впечатления и поетически навеи при Костенецкия водопад, юли 1917 г., София, 1917 и др.

Представени са Събрани съчинения в двадесет тома;   повестта „Немили-недраги“, изд. 1965 г., с художник Борис Ангелушев и много други. От фондовете на библиотеката са представени различни издания на емблематичния роман на Вазов „Под игото“.

Посетителите могат да разгледат различни по вид носители на информация по темата – грамофонни плочи с литературни композиции по творби на Иван Вазов, драматизация на битово-хумористичната повест „Чичовци“, „Епопея на забравените“ в изпълнение на Стефан Гецов, „Дядо Йоцо гледа“ в изпълнение на Любомир Кабакчиев; Иван Вазов – живот и творчество [DVD]; албуми с фотографии; статии в периодични издания допълват визуалния разказ за забележителната му литературна дейност.

Галя МАРИНОВА

loading...