СЪДБАТА НА ЦВЕТАНОВ РЕШЕНА СЛЕД ЛИЧНИ РАЗГОВОРИ НА БОРИСОВ С ИК НА ГЕРБ

0
2203

Вчера премиерът е провел лични телефонни разговори с всички членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, като е обосновал своето предложение Цветан Цветанов да напусне парламента и да остане зам.-председател на ГЕРБ, който да отговаря за структурите. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия журналистът Валерия Велева, съобщава Новини.бг

 

Имало е задълбочен разговор.

От всички членове само Пламен Нунев е застанал на позицията на Цветанов. Премиерът е държал решението да стане официален факт на заседанието на Изпълнителната комисия, която ще бъде свикана в четвъртък.

Самият Цветанов е уведомен за мнението на Борисов и за желанието на колегите си да напусне парламента.

Премиерът е изразил неудовлетворение, че Цветанов е активирал структурите да се организират в негова подкрепа с декларацията “Цветанов е невинен”. Изваждането на който и да е депутат от парламента трябва да мине през неговата собствена воля. Цветанов трябва да бъде убеден в правилността на това решение на Изпълнителната комисия и сам да си подаде оставката, заяви Велева.

 

След разразилата се драма простите отговори и убеждаването в законовото основание очевидно е преценено, че няма да свършат достатъчен обем работа, заяви политическият анализатор Георги Харизанов. Скандалът с практиката да се купуват имоти на данъчна оценка се разраства и цялата тема започва да става изключително неприятна. Всеки замесен в нея започва да търпи публични щети и да ги пренася върху политическия субект, на който принадалежи. Затова БСП са толкова тихи в последните дни, защото рекордьорът в това отношение е Нинова, добави Харизанов.

 

По думите му в ГЕРБ няма разделение по оста Томислав Дончев – Цветан Цветанов . Интелигентни хора да съсипят собствената си партия в навечерието на избори, забравете за този сценарий. Той е външно продуциран, посочи политическият анализатор.

 

Този път парламентарната група ще застане единодушно зад волята на своя лидер. Няма да има сценки от типа “Деляне, не те даваме”, категорична бе Валерия Велева. Когато си сгрешил, трябва да си поемеш отговорността, добави тя.

И аз така мисля. Историята показва, че опитите за тръгване срещу лидерите, особено срещу успешни лидери като Бойко Борисов, не са довели до нищо успешно, коментира Харизанов.

И двамата събеседници определиха като много високи организационните качества на Цветанов в партията.

Проблемът е репутационен. ГЕРБ трябва да минимизират щетите”, заяви Велева и определи действията на премиера като „адекватни”.

„В ГЕРБ незаменим е само един. Усещането, че се създава втори център на власт от Цветанов е грешно усещане”, подчерта Велева.

Борисов чисти партията, той не замита под килима – имаш проблем, имаш болестно състояние, чистиш веднага болестта, чистиш това тяло.

Тази партия няма проблем с подкрепата за своя лидер. Борисов винаги е казвал – аз създадох партията, но в последно време се отдаде на международна дейност. Цветанов успя да създаде изключително стройна и добре организирана партия, няма конкурент в своите организационни качества. Но когато си сгрешил, трябва да си понесеш отговорността.

В ГЕРБ има само един незаменим и това е Борисов, подчерта тя.

Няма по-подредено работеща партия от ГЕРБ и това е заслуга на Цветанов. Но българските граждани като чуят думата Цветанов и апартаменти – хората спират да слушат. Без значение дали са законни или не са. За да съхрани репутацията на ГЕРБ, премиерът трябва да тушира обществените настроения, без значение какви са вътрешните нагласи в партията, коментира другият гост в студиото Георги Харизанов.

Това, че се създава  усещането за втори център на власт в ГЕРБ, е абсолютно погрешно, обясни журналистката и продължи: Борисов чисти партията, това не е замитане под килима. Затова в ГЕРБ няма тези проблеми, които имат БСП, ДПС, СДС. Имаш проблем, болест – чистиш това тяло. Тежко е решението, което трябва да вземе премиерът. Между Борисов и Цветанов имат силно приятелство, но да се вземе такова тежко решение, показва силата на Борисов, смята Велева.

Този случай говори за самозабравата на политици, когато забравят откъде са тръгнали. Цветанов влезе в политиката с една обикновена заплата. На всички политици трябва да им стоят в коридорите цървулите, за да знаят откъде са тръгнали. Покупката на апартамент с асансьор в средата на хола показва промяна на мисленето, която се наказва, каза още Валерия Велева.

Както Харизанов, така и Велева се съгласиха, че при Цветанов го има елементът “търговия с влияние” – заради проекта “Златен век” на “Артекс”, срещу хотел “Маринела” в столичния квартал “Лозенец”. Харизанов обаче защити Цветанов, че промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 25 януари, 2017 година, не били със задно действие, обаче “някакъв си зам.-министър” (бел. ред. – регионалният зам.-министър Валентин Йовев) го изтълкувал така за проекта “Златен век”.

http://epicenter.bg