15-годишна е новата шампионка на Европа

0
910

Европа има нова шампионка по фигурно пързаляне и това е 15-годишната Алина Загитова. Втора остана сънародничката й Евгения Медведева. За бронза се пребори Каролина Костнер – нейни 11-и медал за последните й 11 участия (пропусна сезони 2015 и 2016).

Загитова събра 238.24 точки и показа, че е готова да се бори и за олимпийската титла. Тя изигра най-сложната в техническо отношение волна програма, в която всички скокове са във втората част, а откриващият скок е най-сложната комбинация при дамите троен луц-троен рирбергер, пише Красивата страна на спорта. През сезона тя постепенно започна да получава и високи компоненти.
Двете топ руски състезателки се готвят при Етери Турберидзе. За Медведева Европейското беше тест преди Олимпиадата, след като лекува контузия и пропусна Гран при финала и шампионата на Русия. Евгения получи 232.86 точки, като също беше безупречна днес, просто съотборничката й има повече точки на старта.
Тежък ден при скоковете за Каролина Костнер, но компонентите й я измъкнаха. 30-годишната италианка завърши с 200.25 точки. За медала се бори представителката на домакините Мария Сотскова, но остана четвърта – 200.81.
В класирането следват Луна Хендрикс (Белгия), Никол Райчова (Словакия), Алексия Паганини (Швейцария), Мае Беренис Мейте (Франция) и др.