К ъм момента няма обвинение срещу майката на мъжа, убил жена си във Варна. По време на разследването на убийството са констатирани няколко предходни случая, в които жертвата е претърпяла насилие. За част от тях са били подадени сигнали в МВР, които обаче са оттеглени с обяснението, че „отношенията са се нормализирали”, обясни в „Здравей, България” Радослав Лазаров, говорител на Окръжната прокуратура във Варна.

„До петък, 22 февруари, българският законодател имаше съвсем друг поглед върху проблема с домашното насилие. С публикуването на промените в Наказателния кодекс, държавата заяви волята си за по-сериозно противопоставяне на този феномен”, подчерта прокурорът.

Пред съда може да бъде изправена и майката на мъжа, пребил съпругата си до смърт. За възрастната жена се знае, че е помогнала на сина си да си събере багажа и да се изнесе от семейното жилище след фаталния побой. Когато двамата си тръгнали от местопрестъплението жертвата била още жива, но в безпомощно състояние.

„В настоящия етап на разследването няма събрани доказателства, които да уличават друго лице в престъпление. Ако в рамките на този процес бъдат събрани доказателства за виновно поведение на друго лице, ще бъде повдигнато и обвинение”, каза прокурор Лазаров.

Установеният от закона период за разглеждане на жалби за домашно насилие е три месеца, „което очевидно е твърде дълъг срок за решаване на подобен род проблеми. Когато се образува проверка, тя се дава на конкретен служител, който да поеме случая и да реши как ще протече тя и какво точно обвинение да се повдигне на извършителя на деянието”, заяви още прокурор Лазаров.

По думите му ограничение на контактите на пострадал и извършител на домашно насилие е възможно едва след повдигането на обвинение.

„Това не означава, че полицията не се ангажирала със случая. Законодателят даде своя знак, че това е така. Остава да се вземат мерки за ограничаване на този феномен. Обществото трябва да си даде сметка, че това е феномен, който за съжаление го има в нашата страна”, посочи говорителят на Окръжна прокуратура – Варна.

Диляна Маркова, юрист от фондация „Асоциация Анимус”, обясни, че заповед за незабавна защита до 24 часа се дава от съда.

„Преди промените в Наказателния кодекс домашното насилие не беше криминализирано. Жертвата от Варна сама е оттеглила жалбата. Прокурорът не може да повдигне обвинение без жалба от потърпевшия. Истанбулската конвенция даваше възможност наказателното преследване да продължи и след оттеглянето на жалбата”, коментира Маркова.

Жената във Варна е била убита няколко дни преди да приключи процедурата по развод със съпруга ѝ.

41-годишният мъж е обвинен в убийството на жена си, с която били в развод

41-годишният Борислав Н. е бил привлечен като обвиняем късно във вторник за убийството на съпругата си, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, съобщиха от Пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна.

Той е бил задържан за срок до 72 часа от наблюдаващия делото прокурор. До изтичането на срока на предварителното задържане Окръжната прокуратура във Варна ще внесе искане в съда за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Борислав Н.

На 24 февруари тази година в жилището, наето от семейството, Борислав пребил съпругата си. Двамата били женени от няколко години, но бракът им не вървял. За поредна вечер между съпрузите, които били в развод, избухнал скандал, който продължил с жесток побой над 40-годишната жена от домашния насилник. След като оставил съпругата си в безпомощно състояние, Борислав позвънил на майка си и я повикал да дойде, за да изнесе багажа си. След това майка и син напуснали жилището, без да се интересуват за състоянието на пребитата жена.

След като 40-годишната жена не отговаряла на телефонните повиквания на майка си, бил подаден сигнал в Първо районно управление на МВР във Варна. Изпратени били служители на МВР и на пожарната на адреса, които успели да влязат в заключеното жилище през балкона на 25 февруари. Там било открито тялото на убитата. Незабавно бил извършен оглед на местопроизшествието от разследващи полицаи в ОД на МВР във Варна под ръководството на дежурен прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.

Извършената аутопсия показала, че смъртта е настъпила от масивен кръвоизлив в мозъка, причинен чрез множество удари в главата със или върху твърди тъпи предмети.

Действията по разследването показват, че малтретираната жена е подавала няколко жалби за домашно насилие срещу агресивния си съпруг през годините на брака им. Борислав е бил предупреждаван с полицейски протоколи за наказателната отговорност, която носи за заплахите и причинените телесни повреди на съпругата си. Впоследствие обаче жената съобщавала в полицията, че отношенията помежду им са се подобрили. На 26 февруари тази година е било насрочено бракоразводното дело на семейството във Варненския районен съд.

https://www.vesti.bg

Коментирай