1 ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН

0
379

1 декември е Световният ден за борба със СПИН. Активистите за борба със СПИН/ХИВ казват, че световният ден за борба със заболяването е важен, защото напомня на обществото и правителствата, че СПИН не е изчезнал.

През 1988 г., на среща на министрите на здравеопазването в Лондон, Световната здравна организация обявява 1 декември за световен ден за борба със СПИН. Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да се подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ. Понастоящем той е признат и се отбелязва в над повече от 190 държави по света. Международен символ на тази борба и израз на солидарност към хората, живеещи с ХИВ, е червената панделка.

България продължава да регистрира по над 200 нови случая на ХИВ годишно. Целта на държавата и здравните власти е намаляване с 75% на новите случаи и е заложена в Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции /2021-2025 г./, която беше приета през м. Август 2021 г. Като цяло, България остава страна с нискоразпространение на ХИВ. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрирани мъже да е по-голям от този на жените. Най-засегната възрастова група е на хора 30-39 г./36%/, следвана от възрастова група 20-29 г. /24%/ и 40-49 г. /22%/. По данни на статистиката 58% от новите случаи са във възрастова група 30-50 г.

Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица, независимо от здравноосигурителния им статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.

РЗИ-Добрич предлага анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване на СПИН (КАБКИС) в сградата на РЗИ-Добрич на ул. „Кирил и Методий“ №57. КАБКИС е мястото, където можете да получите компетентна помощ при пълна конфиденциалност относно личността Ви и начина на живот.

ХИВ е вирус, който атакува имунната система на човека, така че тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции. В превод от английски HIV/ХИВ означава „вирус на човешката имунна недостатъчност“. ХИВ-инфекцията е бавно развиващо се и прогресиращо заболяване, което преминава през няколко стадия, докато причини СПИН-това е последният стадий на заболяването, в който имунната система е тежко увредена. НДТ