дом Лайфстайл Любопитно Японски регион забрани “писането” върху пясъка

Японски регион забрани “писането” върху пясъка

0
959
Властите на японската префектура Тотори, известна с обширните си дюни, забраниха на туристите да пишат и рисуват върху пясъка, съобщи “Лонли планет”.

Пясъчните дюни на Тотори се простират на 16 км от изток на запад и на 2 км от север на юг и са най-голямото пясъчно образувание в страната. Всеки месец хиляди туристи посещават националния парк, на чиято територия са дюните.

Напоследък обаче сред посетителите добива популярност нова мода – да пишат върху дюните. Местните медии съобщават, че през март тази година властите са регистрирали 3334 инцидента с “графити върху пясъка”, докато през цялата 2018 г. случаите са били едва 228. Един от последните драстични случаи е 25-метровият надпис “Честит рожден ден, Натали”.

Доброволци сред местните жители вече са се организирали в групи за почистване и заличават “творчеството” на туристите.

За да пресекат явлението, местните власти решиха и да глобяват – финансовата санкция може да достигне 50 хил. йени или около 450 долара.

Ограниченията се допълват и със забрана за пускане на фойерверки и лазерни лъчи, както и за хвърляне на отпадъци. Тя пък е свързана с инициативата на местните власти “Хвани звездата”, чрез която Тотори да се наложи като място за наблюдение на нощното звездно небе. https://www.dnevnik.bg/