• От длъжността е освободен Александър Николов, който фигурираше в състава на втория проектокабинет на ИТН

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев от длъжността заместник-министър на енергетиката е освободен Александър Николов, съобщиха от Пресслужбата на министерски съвет. Николов бе номиниран във втория проектокабинет на Слави Трифонов за министър на енергетиката. Все още не е ясно каква е причината за освобождаването му, но тя идва на фона на престрелките между работодателите и кабинета заради цената на електроенергията за бизнеса. В последната една седмица се създаде поредното напрежение във връзка с цените на електрическа енергия на свободния пазар. Миналата седмица работодателите предупредиха, че започват да изключват мощности, тъй като заради цените не могат да бъдат конкурентоспособни на европейския пазар.
“Искаме оставката на ръководството на Министерство на енергетиката, на Български енергиен холдинг (БЕХ) и на ТЕЦ „Марица изток 2“, призова председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България и ротационен председател на Асоциация на организациите на българските работодатели Васил Велев.

Работодателите поискаха поискаха и анализ на работата на ЕСО, като след това логично би било и там ръководството на подаде оставка.

Освобождаването само на един зам.-министър, свързан с ИТН, а не на цялото ръководство на енергийното ведомство, обаче намирисва по-скоро на вендета. Която идва в отговор на острите критики към “отличниците” на Радев Асен Василев и Кирил Петков от страна на партията на Слави.  https://blitz.bg