• Над 1000 лв. на месец за домакинствата на природен газ
  • Софиянци ще дадат 400 лв. повече за парно за целия сезон

Убийствени сметки за отопление ще плащаме през наближаващата зима. Независимо дали се отоплявате с парно, газ, дърва или ток разходите ще бъдат значително по-високи спрямо миналата година. Например Софиянци ще плащат за парно с 27% повече от миналата зима. Ако през миналата година сметка за парно е била 250 лв., сега ще бъде 320 лв.

Отоплението с климатик и с парно ще излезе най-евтино, показват изчисления на “Труд” на база сегашните цени на ток, парно, дърва, пропан-бутан, пелети и брикети. За отопление с парно на апартамент от 80 кв. м в София през някой от най-студените месеци, за който през миналата година сметката е била 320 лв., през предстоящата зима домакинството ще трябва да плати 405 лв., или с 85 лв. повече. За отопление на същия апартамент с газ или дизелово гориво само за месец ще бъдат необходими над 1000 лв.

Новата цена на парното влезе в сила от 1 юли 2022 г., когато цената на газа беше значително по-ниска. По принцип настоящата цена на парното трябва а важи до 1 юли 2023 г. Но от Асоциацията на топлофикационните дружества вече заявиха, че от 1 януари е необходимо ново поскъпване на парното от поне 60% заради повишаването на цените на газа. Може да се наложи и двойно покачване на цените на парното от 1 януари 2023 г., ако газът продължи да поскъпва, а правителството не отпусне компенсации на топлофикационните дружества. Тогава сметките за отопление ще станат непосилни за голяма част от хората. Данни на НСИ показват, че 27% от хората нямат достатъчно пари, за да отопляват добре жилищата си. През следващата година този дял ще нарасне значително. От 1 юли цената на парното и топлата вода беше увеличена средно с близо 30%, а за София повишението е с 40%. Наред с това ДДС за парното и природния газ беше намален от 20% на 9 на сто. В резултат повишението на сметките за парно на столичани ще бъде с около 27%, а средното за страната увеличение е с 18 на сто. Например, ако през миналата зима за целия отоплителен сезон сметката за парно е била 1500 лв., през следващата зима домакинството ще трябва да плати над 1900 лв., или с над 400 лв. повече. Това прави по около 70 лв. допълнително за всеки от месеците, през които парното работи. При настоящите цени през най-студените месеци сметката ще надхвърли 400 лв., а през по-топлите може да бъде и наполовина. Но ако от 1 януари парното поскъпне двойно, сметките ще бъдат по-високи от една минимална заплата, която служебното правителство анонсира, че ще предложи да стане 770 лв.

Алтернативите за отопление също не са никак евтини. Отоплението чрез котел на газ или дизелово гориво вече излиза изключително скъпо, като причината за това е повишаването на цените на горивата. А каква ще бъде цената на газа през зимата можем само да гадаем. Използването на котел за ток или на пропан-бутан за отопление излиза по-евтино, но разходите също ще бъдат значителни. По-евтино излиза използването на дърва за огрев или екобрикети. Като разходите за отоплени с екобрикети са приблизително толкова, колкото с парно.

Най-изгодната алтернатива за отопление е климатикът. Причината за това е, че съвременните климатици са изключително енергоспестяващи и съотношението между отделяна топлина и изразходвана енергия достига 5 към 1. Това обаче зависи от енергийния клас на климатика. Най-икономичните климатици са хиперинверторните. Те имат най-високи коефициенти на трансформация на енергията при отопление и охлаждане. Първоначалната инвестиция за тях е висока, но се изплаща с времето. Отоплението с климатици от висок клас излиза близо два пъти по-евтино отколкото с парно и за апартамент от 80 кв. м при сегашните цени е под 200 лв. на месец.

Използването на климатици сега е изгодно, защото цената на тока за бита се определя от КЕВР и от 1 юли беше повишена с малко над 3%. Но в Плана за възстановяване, разработен от предишния кабинет “Петков”, е записано, че и домакинствата ще мината на свободния пазар на ток, като това трябва да стане на два етапа – от 2023 г. и от 2025 г. Ако това стане, още през следващата година цената на тока за бита може да нарасне няколко пъти и отоплението с климатик вече няма да е толкова изгодно.

https://trud.bg