София, 23 декември /Антоан Николов, БТА/
Днес издаваме заповед, с която ще се забрани повишаването на цените на телекомуникационните услуги по действащи договори. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг пред журналисти във ведомството след среща с представители на неправителствени и граждански организации в областта на потребителската защита. На срещата присъства и председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.
Министър Нинова изтъкна: “Комисията за защита на потребителите към Министерството на икономиката и индустрията днес се произнесе, че това намерение е нелоялна търговска практика”. Тя уточни, че е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да увеличат цените два пъти, понеже искат да го направят за 2020 г. и 2021 г. накуп.     Мобилните оператори искат да повишат цените през януари или февруари, когато излезе индексът на Националния статистически институт (НСИ).
“За нас това е нелоялна търговска практика и от днес още има акт на органа, с който я забранява”, заяви Нинова. Тя предупреди операторите, че ако увеличат по този начин цените, ще бъдат приложени всички механизми и законови похвати, с които да не се допусне това. А те са няколко. Най-малкото е налагане на глоба в размер от 1000 до 30 000 лева. Ако пък заповедта бъде обжалвана, ще се поиска от съда да приложи предварително изпълнение – т.е. да не се увеличават цените.
Председателят на КЗП Димитър Маргаритов добави, че в последните два дни има много засилен интерес от страна на потребителите за обявеното намерение за увеличаване на телекомуникационните услуги. По думите му, ако се използва законова възможност да бъде събрана ставката за инфлацията за две години едновременно, според КЗП ще се стигне до злоупотреба с възможността, която законът дава и е предвидена в клаузите на договорите. Още повече, когато КЗП е започнала проверка във връзка с извършеното намерение, са били изискани становища на тези оператори и те са анализирани на днешното заседание на Комисията. Според Маргаритов диалог може да има, стига да се дава сметка за това, което е по закон и това, което се съдържа в договорите, които самите мобилни оператори предлагат на потребителите.