• По-рано на търга за ден напред Газпром отново не резервира мощности за транзит на природен газ през Полша

МОСКВА, 23 декември. /ТАСС/. Обратните доставки на газ по газопровода Ямал – Европа от Германия до Полша продължават за трети пореден ден при липса на резервация на мощности за директно изпомпване до Германия от Газпром. Това следва от данните на газопреносния оператор Гаскад .

Посоката на изпомпване на газ през тръбопровода зависи от заявките, които газопреносният оператор получава от клиентите. Посоката на газовия поток може да се промени поради по-високи номинални оферти (номинации) за изпомпване в една или друга посока. Ако клиентите искат да променят номинациите си, се образуват т. нар. повторни номинации за доставки на газ през тръбата.

“Газпром” в навечерието на търга “за деня напред” отново не резервира капацитета за транзит на природен газ през Полша през газопровода Ямал-Европа в четвъртък. В същото време компанията също не се възползва от възможността да поръча изпомпване за четвъртък на търговията в рамките на деня тази вечер. Така холдингът отказва да резервира изпомпване през тръбопровода за следващия ден за трети пореден ден.

Газпром започна да намалява обема на резервациите за транзит на газ през газопровода Ямал-Европа от миналия петък, а от понеделник Газпром изобщо не резервира капацитет за изпомпване на газ през този тръбопровод. В резултат на това от 21 декември физическият поток на газ през газопровода върви в обратна посока от Германия към Полша.

Самият Газпром отбеляза, че компанията доставя газ за Европа в съответствие с исканията на потребителите в съответствие със съществуващите договори.

Транснационалният газопровод Ямал – Европа минава през територията на четири държави – Русия, Беларус, Полша и Германия. Проектният капацитет на тръбата е 32,9 милиарда кубически метра. метра газ годишно. Физическият поток на газ към Германия през този газопровод се формира като разлика между реноминациите (ревизирани приложения за изпомпване) за доставка в посока напред и обратно (за обратно към Полша).

Цените на газа в Европа

Борсовата цена на газа в Европа на 21 декември за първи път в историята надхвърли границата от 2000 долара за 1000 кубически метра. м на фона на идващото студено време и с необичайно ниски запаси в европейските подземни газови хранилища. Въпреки това, цената на фючърсите на TTF хъба е силно променлива поради спекулативни фактори и не отразява реалната цена на физическите доставки за Европа. Средната експортна цена на газ по договорите с Газпром през 2021 г. E 280 долара за 1000 кубически метра.