Шокиращи разкрития за началника на гарата в Лариса, причинил ада в Гърция

0
429
  • 59-годишният пуска влака, по линията, от която тръгва търговският влак, срещу пътническия, тъй като се занимавал с друг местен влак, който е пристигнал на гарата

На заплата от 3500 евро е бил назначен 59-годишният началник на гара Лариса, само пет дни преди влаковата катастрофа в Гърция, която отне десетки животи и предизвика недоволство и масови протести в страната, пише Труд бг.

“Забравих. Смених ключовете на линиите и след това не ги върнах на мястото им“, признава началникът на гарата в показанията си”.

По този начин 59-годишният пуска влака, по линията, от която тръгва търговският влак, срещу пътническия, тъй като се занимавал с друг местен влак, който е пристигнал на гарата.

Индикациите на контролния панел показват, че дори и след неговата грешка е имало възможност и време да се избегне предстоящия сблъсък със скорост от 160 километра в час.

59-годишният, от животновъд в село в Кардица, става портиер на гарата, след това се мести в Министерството на образованието и накрая се връща в гръцките железници, за да бъде повишен до началник на гара Лариса, поемайки ежедневната отговорност за хиляди животи.

„Този човек не трябваше да е там и виновен е този, който го е назначил без опит. Гара Лариса има много особености. Това е много важна гара, идват много влакове, има машинно отделение.

Тази позиция се заема от хора с поне 5 години трудов стаж на тази длъжност“, обяснява Никос Цуридис, пенсиониран инженер и машинист-инструктор.

Според репортаж на телевизия Стар, дистанционното управление на влаковете не работи от четири години, в резултат на което всичко минава през ръцете на началниците на гарите.

От 9,30 ч. днес, 59-годишният обвиняем дава показания пред следовател. Срещу началника на гарата в Лариса е повдигнато наказателно преследване за нарушаване на безопасността на движение, за серийно убийство по непредпазливост и сериозна телесна повреда по непредпазливост.

“Нося 35 ковчега на гърба си…”, е казал обвиняемияtt, който е в лошо психологическо състояние, според защитника му.

От информацията до момента става ясно, че има опожарени трупове, които никой към момента не е потърсил.  https://blitz.bg/