Шестокласникът Давид от Самоков научи повече за работата на БТА и разказа какво го мотивира да стана журналист

0
7



По време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Самоков шестокласникът от Средно училище „Отец Паисий“ Давид Владимиров разказа какво го мотивира да стане журналист и какво от тази професия най – много му харесва. Той гостува в самоковския пресклуб заедно с ръководител на Клуб за млади журналисти Коста Чолаков. 

Давид посочи, че обича да прави подкаст, да кани различни гости и да снима видео материали. Ученикът каза, че когато порасне, иска да бъде репортер на място и предава от мястото на събитието. Той научи повече за историята на БТА, агенционните правила и каква е работата на кореспондентите в малките населени места. 

Неговият ръководител Коста Чолаков посочи, че с Давид случайно са се запознали тази година на Черноморието и самоковският ученик е проявил интерес към дейността, която има клуба на Чолаков. Към този момент Давид е единственият участник в клуба от града. 

Ръководителят на клуба припомни историята и как е тръгнала идеята. Той каза, че всичко започва от град Сливен, като обучителната му журналистическа дейност все повече добива популярност. Към момента той учи деца на този занаят в Дома на културата „Средец“ в София и чрез онлайн връзка, защото има и ученици от други краища на страната.  

Децата се учат как да правят подкаст, като те сами решават кои гости да поканят. По думите му основните неща, които учат, е как да говорят правилно, както и как да стоят пред камера. 

Чолаков каза, че отскоро има и видео канал на негово име, както и подкаст „От малки за големи“.  „Винаги съм казвал, че това, което ми липсвало, се опитвам да го дам на моите ученици“, каза Чолаков. По време на пресконференцията Давид разказа, че предходните дни е направил и интервю с директора на Младежкия дом в Самоков Латинка Щъркелова. 



Източник БТА