Швейцарци представиха кола изцяло от пластмаса

0
13


На салона в Париж швейцарци представиха нов градски мини автомобил, предназначен предимно за града. Произвежда се от компанията Softcar и това е и името на нейния модел.

Средностатистическият автомобил се състои от приблизително 45 000 компонента, Softcar има само 1800, без това да има отрицателно въздействие върху функционалността или безопасността.

Softcar е малка градска електрическа кола, която в базовата версия тежи само 640 кг, включително батериите. Този свръхлек автомобил има пробег от 200 км, като се предлага и във версия с опционален бензинов удължител на пробега, с който може да се измине до 400 километра без презареждане. Максималната скорост на возилото е 90 км/ч, което го поставя в категория L7 (четириколесни), а цената ще започва от 23 000 евро.

Една от основните иновации на Softcar е т.нар „скейтборд“ шаси – автономна платформа, предназначена за дългосрочно използване, към която може да се прикрепи рециклируем и лесно сменяем корпус. Има много различни версии, от които да избирате, включително търговски ван, кабриолет, купе и т.н. Индивидуалните тела ще бъдат въведени на пазара постепенно.

Softcar носи революция не само в дизайна на автомобилите, но и в производствения процес. Вместо традиционните гигантски фабрики, тя разчита на децентрализирано производство в местни микрофабрики. Този модел позволява гъвкаво и евтино производство с минимално въздействие върху околната среда.

Децентрализираните заводи за Softcar изискват до 50 до 100 пъти по-ниски инвестиционни разходи от традиционните гигафабрики и позволяват производството на 5000 коли годишно. Освен това те са напълно интегрируеми с процесите на рециклиране на място, което допълнително намалява техния екологичен отпечатък.

Всички модели са преминали тестове за безопасност за категория L7, като в момента тече процесът на хомологация.

Тялото е изработено от пластмаса, а устойчивото на корозия шаси е проектирано да издържи до 30 години. Високата енергийна ефективност означава, че Softcar консумира само 8 kWh на 100 км, което го нарежда сред най-икономичните електрически автомобили на пазара.

В момента Softcar започва изграждането на първата си микрофабрика в Швейцария, където планира да започне производство в края на 2025 г.





Източник 24часа