• Националистите спечелиха убедително парламентарния вот
  • Губещи са „зелените“, запазват позициите си социалистите, либералите и центристите
  • Според законите на страната правителство ще съставят четирите първи партии

Националистическата и консервативна партия Швейцарска народна партия (ШНП) спечели убедително парламентарните избори в Швейцария в неделя. Дясната формация завоюва 29% от гласовете или с 3 процента повече, отколкото на предишния вот и ще има 61 представители в новия парламент.

Този успех е главно за сметка на основния губещ на вота – партията на „зелените“, докато останалите три големи формации в алпийската държава – социалистите, радикалните либерали и центристите, запазват предишните си позиции.

Според законите на конфедерацията, които не постановяват ясно управляващо мнозинство и опозиция, бъдещото правителство трябва да бъде съставено от представители на първите четири партии на отминалия вот. Парламентът, който е двукамерен и се състои от 200 депутати в Националния съвет и 46 сенатори в Съвета на кантоните, трябва да гласува кабинета на 13 декември, а след това ще се събира да работи в столицата Берн четири пъти в годината за по три седмици.

Спечелването на изборите от десницата не е новост или сензация за Швейцария, за разлика от други европейски страни, където това се случва. „Малката новост“ е това, че занапред Конфедерацията ще води още по-дясна политика, съобразена главно с основните насоки от програмата на ШНП, която се утвърди като водеща сила. А тези насоки са запазването на неутралитета на страната, ограничаване до минимум на миграцията и приемането на мерки населението на конфедерацията, което сега е към 9 млн. души, да не надхвърли до 2050 г. 10 милиона.

В интерес на истината през миналата година Берн прекъсна вековната линия на неутралитет при избухването на войната между Русия и Украйна. Тогава Швейцария се присъедини към ЕС като прие същите икономически санкции срещу Москва – нужно е да се припомни, че активите на много руски олигарси са в швейцарски банки и те вече не могат да бъдат смятани за бронирани от прословутата „банкова тайна“. В същото време правителството в Берн даде зелена светлина за военна подкрепа на Киев въпреки съпротивата на ШНП, която в края на краищата предпочете да остане в „мълчаливо малцинство“.

Според някои наблюдатели на италиански и френски вестници, бъдещият кабинет ще продължи досегашната външна и вътрешна политика, но ще се стреми лека-полека да върне Швейцария към извечния ѝ неутралитет. А що се отнася до приходящата от Италия, Франция и Австрия „еднодневна“ работна сила и до мигрантското нашествие, то контролите по границите ще се засилят с цел ограничаването до нужния минимум на притока на чужденци.

Според критиците на тази политика обаче, ако страната наистина втвърди режима за влизане в нея най-вече на работна сила, то само след десетина години хазната й ще се окаже без пари за пенсии.  https://trud.bg/