• ЙОРДАНКА КОСТАДИНОВА: ЩЕ ИМА ПРОВЕРКА НА ВСИЧКИ АКТИВНИ ДОГОВОРИ И ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ С ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ, СВЪРЗАН С ИЗГРАЖДАНЕ НА ОБЕКТИ ОТ ОБЩИНСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА

Ремонтът на улица „Хан Тервел“ беше основната тема на разговор с живеещите в района на т.нар. Рилските блокове. Заедно с кандидатите за общински съветниците от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ отговорихме на въпроса на нашите съграждани защо от години улицата е в такова окаяно състояние и нищо не се прави по нея.

Още през 2019 г. Общинският съвет е взел решение за рехабилитация и ремонт приоритетно на 4 улици, като общата стойност е 1 357 000 лева. Сред тях е и улица „Хан Тервел“. Две години не се случва нищо.

През 2021 г. Общината тегли кредит от 10 милиона лева за ремонт на 69 улици. „Хан Тервел“ отново е в списъка.

На 25 юли 2023 г., когато са останали 3 000 000 лева и 45 неремонтирани улици кметът предлага на Общинския съвет да бъде променено предназначението на дългосрочния дълг, като се позволи парите да се похарчат за подмяна на водопроводи на 4 улици, нуждаещи се от ремонт, сред които отново е ул. „Хан Тервел“. Не се уточнява обаче за сметка на кои от останалите 45 неремонтирани улици ще стане това.

Тъй като в случая се променя предметът на дълга поискахме да е ясно кои ще са улиците, чийто ремонт ще бъде отменен, за да се изгради подземна инфраструктура на тези четири улици. Затова като областен управител, който представлява държавата и следи за законността, върнах решението за нова разглеждане в Общинския съвет. Това трябваше да се случи на последната сесия, но нито кметът и екипът му, нито председателят на Общинския съвет го внесоха за ново обсъждане и така тази промяна остана без движение. Това послужи на настоящите управляващи да прехвърлят вината за спрения ремонт на Областна управа, макар законът да казва друго.

Установихме и друго. 33 улици са отчетени като ремонтирани с пари от кредита, макар шест изобщо да не бяха започнати. Така 1 200 000 лева бяха отчетени като похарчени за ремонт, който не се е случил.

Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение

В нашата управленска програма е заложена финансова дисциплина при харченето на всички публични средства на общината, с цел да се спрат течовете и отклоненията на средства.

Ще направим пълна ревизия и анализ на дългосрочния дълг от 10 млн. лева за асфалтиране на 69 улици, както и анализ на всички получени финансови корекции по програми.

Ще има проверка на всички активни договори и обществени поръчки с предмет на дейност, свързан с изграждане на обекти от общинската инфраструктура и ще се търси финансиране от републиканския бюджет на мащабните проекти, които ще се реализират в Добрич.

Време е законът да бъде водещ при управлението на Община Добрич!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Продължаваме промяната“ – „Демократична България“