В публично съдебно заседание Окръжен съд Добрич потвърди с окончателно определение наложената от Районния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия Илтер Юмеров Асанов – Шалтера.

На 21 август Шалтера бе задържан за побой и стрелба на пътя край Добрич. Припомняме, че около 11 часа шофиращият Ауди Шалтера отнема предимство на Пежо, управлявано от Пламен Михов. Това се случва на изхода на Добрич, посока Варна. След като Михов предотвратява пътния инцидент, продължава към Варна. Аудито започва преследване, като Шалтера дава няколко изстрела с картечен газов пистолет. Застига Пежото на 5-ия километър след Добрич и го притиска да спре. Следват още изстрели и Шалтера принуждава Пламен да излезе от колата. Заплашва го. Пребива го. През това време около двете коли спират свидетели. Подаден е сигнал на тел. 112. Шалтера се качва на Аудито и изчезва. Задържан е на околовръстния път на Добрич, до бензиностанция. Пострадалият Пламен Михов бе в болница заради счупен нос и множество охлузвания. След изписването състоянието му се влоши и той отново е в болница.

Адвокатът на Шалтера поиска мярката да бъде изменена в домашен арест, с мотива, че не съществува реална опасност Илтер да извърши друго престъпление или да се укрие. Според защитата, престъплението не се явява тежко по смисъла на НК и се наказва с до 3 години затвор, затова промяна на мярката от „задържане под стража“ в „домашен арест“ било адекватно решение.

От държавното обвинение обаче изтъкнаха, че деянието е с висока степен на обществена опасност, мъжът има лоши характеристични данни и е осъждан условно, а настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на присъдата.

Решението на Окръжен съд – Добрич е окончателно и не подлежи на обжалване. НДТ