Шабленци с нова придобивка – Морски клуб

0
560

На 6 декември 2021 година – Никулден, бе открит новопостроеният морски клуб на рибарско селище „Кария“ Шабла.
Слънчевият декемврийски ден събра рибари, ветроходци, любители на морските спортове, жители и гости на общината на шабленския бряг. Събитието уважиха председателят на Общински съвет – д-р Йорданка Стоева, кметът на общината – Мариян Жечев, заместникът му – Петър Атанасов, общински съветници. На откриването бяха и Димитър Франгов – председател на СНЦ „Морски клуб Портус Кариа“, Валентин Иванов – председател на УС на СНЦ „Морски куб Шабла“.
В началото отец Павел Максимов от храм „Св.свщмчк Харалампий“ отслужи празничен водосвет, благослови оброка и новопостроения клуб.
Кметът приветства с „Добре дошли!“ присъстващите и подчерта, че днешното откриване съвпада с това преди 45 години, когато тогавашният кмет на Шабла Михаил Махалнишки открива стария морски клуб.
„Ние като община постигнахме желаното – изграждането на този клуб. Получихме 100% финансиране по Програмата за морско дело и рибарство със съдействието на Местната инициативна рибарска група Шабла – Каварна – Балчик. Създадената база осигурява условия, не само да се развива всичко постигнато досега, но и да се надгражда. Оттук нататък задачата на двата спортни клуба е да накарат младите да се влюбят в морето, защото то учи на добро.“ – каза в приветствието си кметът на общината. Той честити празника на рибарите, на именниците и на банкерите.
На откриването присъства и доайенът на българското ветроходство – д-р Васил Куртев от Каварна, който изрази огромното си задоволство от новата придобивка за младите любители на морските спортове.
„Храм на водните спортове“ – така нарече откритата сграда президентът на българската федерация по ветроходство Росен Марангозов и връчи икона на г-н Валентин Иванов.
„Попътен вятър на всички, които ще се докоснат до новите спортни плавателни съдове“ пожела Тодор Георгиев от Шабла – ветеран-ветроходец и рибар.
Последва официалното прерязване на лентата за откриването на морския клуб от кмета на общината – Мариян Жечев, и председателите на двата морски клуба в града – Валентин Иванов и Димитър Франгов.
И както се полага по стара българска традиция, кметът ливна менче с вода, след което присъстващите бяха поканени да разгледат изложбата-стъклопис и живопис на Иван Минчев, изложбата със стари фотоси и като цяло сградата вътре.
На присъстващите бе раздаден празничен оброк – рибена чорба, приготвена от риба, дарена от местни рибари и членове на двата клуба в домашния социален патронаж.
След като официалната част приключи, от „Изгрев“ се обърнахме към хората, които ръководят двата морски клуба в Шабла:
Димитър Франгов, председател на СНЦ „Морски клуб Портус Кариа“:
„Това е един исторически Никулден за шабленци и шабленската морска школа! След години на идейно разработване, последователност и силна воля обшина Шабла съумя да докара този страхотен проект до успешен завършек и да добави още една звезда към територията си. Благодарение на кмета на Шабла – г-н Мариян Жечев, общинската администрация и екипа на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“, ние от Морски клуб „Портус Кариа“, колегите от новосъздадения „Морски клуб Шабла“ и „хората на морето“ ще имаме възможност да покоряваме нови върхове в спортното майсторство и в морското дело. Нещо повече, ще разполагаме с обучителна база, посредством която ще имаме далеч по-големи възможности да предадем нашия опит и знания на идните поколения за чест и гордост на шабленци.
Вярвам, че предстои „Златен век“ за морското дело и морските спортове в Шабла!

Валентин Иванов, председател на УС на СНЦ „Морски куб Шабла“: „От името на управителния съвет бих искал да изкажа нашата огромна благодарност на община Шабла в лицето на г-н Мариан Жечев и всички нейни служители, които през годините повярваха в една мечта, работиха целеустремено и креативно, за да придобие тя идейна форма. Благодарим на хората, вложили неимоверен труд, усилия и много вяра за практическата реализация на този модерен център за водни спортове.
Огромни благодарности и към екипа на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик” и възможностите, които предоставят за развитието на морската идея.
Вярваме, че тази сграда на брега на морето, ще се превърне в средище на обмен на идеи и проекти, създаване на контакти и притегателно място за свързаните с морето хора. Това ще даде началото на изграждането на новото лице на една морска Шабла, за чийто облик ние ще работим с цялото си сърце и отдаденост.“

Проект „Изграждане на Морски клуб в рибарско селище Кария, община Шабла“ бе одобрен с договор МДТ-ИП-01-6 от 11.03.2020 г. и се осъществи по Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик, финансирана от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. с финансовата подкрепа на ЕС чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и националния бюджет на Република България.
Основната цел на проекта е „да се насърчи социалното благополучие, намаляването на бедността и икономическото развитие в територията на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик, чрез инвестиции в подобряване средата на живот“. Той е в съответствие и със специфичната цел в ВОМР: „Насърчаване на социалното благополучие и културното наследство в районите за рибарство и аквакултури, включително рибарството, аквакултурите и морското културно наследство“.
Новоизградената и оборудвана двуетажна сграда предоставя условия за провеждане на обучения, срещи, информационни събития и други мероприятия, пряко свързани с морските спортове, целящи като резултат привличане на млади хора към рибарството. Инвестицията е насочена също и към рибарите – за подобряване на условията за живот в рибарската общност, както и за популяризиране и съхранение на морското дело и рибарство, специфично за региона.
Проектът е на обща стойност в размер на 310 772,31 лв. без ДДС.