ЧУЖДЕНЦИ ИЗМЪКВАТ ПО 3 МЛН. ЛЕВА ОТ РОДНОТО ЧЕРНОМОРИЕ С ИЗМИСЛЕНИ ЖАЛБИ

0
1380
Âàðíà (30 þíè 2017) Õèëÿäè âàðíåíöè è ãîñòè íà ãðàäà ïîòúðñèõà ïðîõëàäàòà íà ìîðåòî çàðàäè âèñîêèòå òåìïåðàòóðè. Ïðåñôîòî-ÁÒÀ ñíèìêà: Êðàñèìèð Êðúñòåâ (ÅÄ)

 

Туристи от Германия и Великобритания всяка година отмъкват по около 3 милиона лева обезщетения с жалби срещу родните хотелиери. На всеки дошъл у нас англичанин връщаме средно по 2 евро, а на германците – по около 1 евро. Това съобщи шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, пише в. “Телеграф”.

Някои от жалбите са основателни, но има и много такива, предавани от т.нар професионални туристи, чиито единствена цел е с измама да си върнат част от разходите за ваканцията. Сред жалбите има и абсурдни оплаквания, че пясъкът на Златни пясъци не бил от злато или че хубавите жени на плажа проваляли семейната, почивка, защото мъжът не отделял очи от тях, разказаха експерти от туристическия бранш. Най-претенциозни са българите, а най-хленчещи – румънците. Германците пък са най-изобретателни, тъй като инсценират обири, за да приберат застраховка от вещите си, твърдят от бранша.

Англичаните пък си записвали дума по дума разговорите с персонала с точност до минута. Още при връщането си на летището ги посрещали адвокати, които ги разпитвали дали са недоволни от нещо при почивката си. Ако британецът отговори отрицателно, те почват да му обясняват от какво може да се ожали, за да прибере обезщетение.

Според Драганов голям проблем в туризма у нас е масовото незнание на чужди езици от персонала. Правилата в бранша гласят, че туристът може да се оплаче на първия срещнат човек в униформа, като това може и да се камериерката. След като получи сигнала, въпросният служител е длъжен да проследи оправянето на проблема до самия край. Камериерките обаче обикновено не говорят чужди езици и ако англичанин й каже, че крушката в банята не свети, тя няма да го разбере. Така после гостът може да претендира за обезщетение, че се е подхлъзнал под душа и си е навехнал крака, защото персоналът не сменил крушката. Сигналите пък трябва да се описват подробно в мениджърските книги, каквито много от нашите хотели не водят, обяснява Драганов.

В жалбите си чужденците посочват ниското качество на предлагания туристически продукт, като оплакванията им преминават от много пясък на плажа и високи вълни до твърди възглавници и невидими петънца в банята. Според хотелиерите оплакванията на тази част от чуждите гости у нас се е превърнало в индустрия, която се развива с все по-големи темпове и цели единствено жалващите се да се облагодетелстват неправомерно.

Има туристи, които сами правят бели, за да измъкнат някое евро обезщетение. Развалят кранчетата на банята, снимат ги и сядат да пишат жалба.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST