Четири изложби от „Карикатурен салон – 2024“ бяха представени в Музея на хумора и сатирата

0
15



Четири изложби от „Карикатурен салон – 2024“ бяха представени в залите на Музея на хумора и сатирата в Габрово. 

Експозициите са подредени на втория и четвъртия музейни етажи. Откриването започна в зала 7 със самостоятелната изложба „Парченца време” на проф. Анри Кулев. На 4 април тази година той бе удостоен със специалната награда на музея в Националната изложба на карикатурата, включваща плакет „Светът е оцелял, защото се е смял”, както и право на самостоятелна изложба, тематиката на която е в тон с поредните избори за парламент.

„Благодаря на всички, отделили от безценните си парчета време, за да видят изложбата. За мен е чест да се появя в габровската и национална Светая Светих на карикатурата. Както се казва в средновековните хроники – не съм достоен. За мен е много важно това появяване. Рисунките, които виждате, за тях трябва да благодаря на вестник „24 часа“. Картинките са вътрешнополитически, всяка една от тях има широко послание към обществото“, каза по време на откриването на изложбата проф. Анри Кулев.

 В зала „Стефан Фъртунов” бяха представени три изложби със селекции от 49-тата Национална изложба на карикатурата, 13-тия Международен конкурс за карикатура „Маслината”, Кирения, Кипър и Първия международен конкурс „Вода, река, хора” в Русе. На откриването присъстваха проф. Анри Кулев, Зия Сенсер – член на Общинския съвет на Кирения и председател на Комисията по култура и изкуство, Зафер Туткулу – член на борда на Асоциацията на кипърските турски карикатуристи и член на Организационния комитет на конкурса „Маслината”, Валери Александров – председател на секция „Карикатура” при СБХ, Ивайло Цветков – носител на наградата „Златен Езоп” от последното Габровско биенале.

„Всяка година националната изложба гостува в Дома на хумора и сатирата. Голямата награда тази година е за Анри Кулев, чийто труд видяхте в самостоятелната му изложба. Тази година, показваме подбрани работи, така че да  показват различни моменти от това, което правят нашите художници. Акцента разбира се е върху политическата карикатура, която става все по-малко за съжаление, поради факта, че намаляват вестниците.“, каза по време на откриването художникът Чавдар Георгиев.

Изложбите могат да бъдат разгледани до края на февруари 2025 г.



Източник БТА