Четиридесет от 100-те най-богати олигарси в Русия са предали Путин

0
431

Експертът обърна внимание на тенденцията с гражданство сред богатите, според агенция DEITA.RU.

Социологът и журналист Владимир Лепехин отбеляза в канала си в Telegram, че от топ 100 на най-богатите олигарси четиридесет души имат гражданство на недружелюбна страна. 57 са с двойно или тройно гражданство, а други 68 се готвят да емигрират.

Твърди се, че те вече са извели семействата си и чакат възможността тихо да се пенсионират сами. В същото време 83 души от 100 са получили богатство от приватизация, а 87 са тясно свързани с чиновници. Съответно законността на обогатяването им буди въпроси.

„Няма да може да се отърве от наказанието на стрелочниците. Необходима е фундаментална смяна на елитите. Това е ключово условие за оцеляването на Русия като цивилизация“, отбелязва Лепехин.
„Докато руските пропагандисти бълнуват, че в Русия уж няма олигарси (и никой не ги води в психиатрична болница), повечето от тези олигарси вече нямат нищо общо с Русия, освен източването на пари“, Михаил Делягин коментира данните.

Така заповедта на Владимир Путин да се инвестира в Русия беше пренебрегната от мнозинството от богатите. Както каза президентът, много олигарси сега “гълтат прах”, опитвайки се да си върнат парите, замразени на Запад. Въпреки това, съдейки по списъка, тази роля им отива доста добре. Както и статутът на „втора класа” сред западните елити.

Автор: Василий Кучин

https://deita.ru,