През есента на 1908 г. десетилетните стремежи на българите за отхвърляне васалността на Княжеството към Османската империя се увенчават с успех.

На 22 септември в старата столица Велико Търново княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват “съединената на 6 септември 1885 г. България за независимо Българско Царство”. България става суверенна държава, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения.

По-късно художественото оформление на Манифеста е извършено от утвърдения декоратор и живописец проф. Харалампи К. Тачев. Изработен върху пергамент и подписан от Царя и членовете на кабинета, той е скрепен с осем кръгли висящи восъчни печати (всеки от които в сребърно ложе) на отделните министерства. Съхранява се в богато орнаментиран сребърен тубус, положен в резбовано дървено ковчеже с метален обков, на който са изобразени държавният герб, гербът на Кобурготската династия, дарствен надпис и украсителни елементи. (Инф.: Държавна агенция “Архиви”)

Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!