Мюсюлманите в България празнуват Курбан Байрам. Това един от най-големите мюсюлмански празници, който се свързва със силата на вярата и се ознаменува с жертвоприношението на животно като израз на благодарност към Всевишния. Символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.

Наричат Курбан Байрам празник на милосърдието и прошката. Основната му цел е да сближи общността на хората, изповядващи исляма.

Празникът продължава 4 дни като акцентът е поставен на първия ден, когато мъжете се събират на празнична молитва – байрам намаз и се коли курбанът.

Кога се пада Курбан Байрам през 2023 година?

Курбан Байрам е от вечерта 27 юни и 1 юли 2023 година.

Курбан Байрам е най-големият мюсюлмански празник, с който се отбелязва приключването на хаджа (поклонението в в свещения град Мека).

Курбан Байрам се чества на десетия ден от последния лунен месец в ислямския календар. Пада се 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3-4 дни.

Курбан Байрам е празник на жертвоприношението, с който се отдава памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си Исмаил, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах.

Жертвените животни, които се колят на празника, се наричат курбани, откъдето произтича и името му. Курбанът се разпределя на части, които се раздават на близки, съседи и най-вече на бедните и нуждаещите се.

На празника децата получават подаръци, а по-младите искат прошка от по-възрастните.