Дронамикс ще извършва тестови полети на летище Балчик

0
426

На Летище Балчик предстои провеждане на тестови полети с разработения и произведен Дронамикс безпилотен товарен самолет.

Тъй като полосата се намира непосредствено до панорамния път Балчик – Тузлата – Каварна, с кметска заповед се въвежда временна забрана за обществено ползване в един от дните от 19 май до 28 май (без 24 май) за два пъти по 15 минути (в рамките на 1 час в часовия интервал от 05:00 часа до 11:00 часа) за участъка от път DOB 1149 от кръстовището с ул.“Панорамен път“ в гр.Балчик – м. Тузлата – граница с община Каварна и обратно. Изключение са моторните превозни средства със специален режим на движение.

Точен ден и интервал (2 по 15 минути) на забраната не се фиксира, тъй като това зависи от много фактори, но за всяко затваряне/отваряне/ за движение на пътния участък, дружеството ще уведомява РУ на МВР-Балчик. Обходният маршрут за движение е пл.“Рибарски“ – ул.“Панорамен път“ и обратно. За двата края на забранения за ползване участък от пътя /включително на територията на Община Каварна/ ще се осигурят сигналисти, гласи още кметската заповед.

Още в края на миналата година от компанията производител и оператор на дългообхватни товарни дронове за търговски цели, обявиха, че ще работят с летище Балчик по част от тестовите си полети. Летателната програма е като част от процеса по сертифициране на самолета. Дронамикс е придобил всички нужни разрешения от съответните национални и международни органи. Основаната от българи технологична компания се стреми да промени движението на стоки по света. Техният Черен Лебед може да пренесе 350 кг товар на разстояние до 2500 км, правейки го 80% по-бързо, 50% по-евтино и с до 60% по-ниски емисии в сравнение с алтернативните видове транспорт, включително въздушния. Това дава възможност за доставки в рамките на същия ден на много дълги разстояния за различни индустрии, от фармацевтична до хранителна, от електронна търговия до резервни части.