Чавдар Драгиев ще представи изложбата си „Под скалите“ на 17 октомври в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен

0
8



Художникът Чавдар Драгиев ще представи петата си самостоятелна изложба „Под скалите“. Тя ще бъде представена на 17 октомври в галерията на първия етаж на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен, съобщи за БТА авторът на художествената експозиция.

Той заяви, че заглавието „Под скалите“ е избрано защото под скалите е село Кюлевча, откъдето е родът му. „Скалите са били част от моя живот, винаги ги е имало, те са вечни, нещо като ориентир. Хората се сменят, а те си остават, каза още Драгиев. Той поясни, че в картините си търси скритите образи, че в скалите има съхранени много легенди и митове. „Скалите са достатъчно известни, аз просто съм съпричастен към тях. Мен ме е вълнувало да изразя своите чувства“, допълни художникът.

В изложбата ще бъдат включени фигурални композиции и пейзажи, съобщи Драгиев. Той поясни, че е формиран като илюстратор и винаги подхожда илюстративно, с образи, линии, емоции. Шуменският художник определи картините, които ще бъдат включени в изложбата, като фигурална живопис. „Природа и човешко са взаимно свързани, не могат едно без друго. Те винаги са противоположности, но и са едно цяло, взаимно се допълват, не бива да си пречат“, каза още Драгиев.

Той заяви, че това, което представя в изложбата, е маслена живопис върху платно. Размерът е камерен, не много голям, подходящ за интериор, подчерта той. Драгиев каза още, че това е петата му самостоятелна изложба, като първата му е била в заведение на Казанджийската улица в Шумен, още докато е бил ученик. Четвъртата му самостоятелна изложба е била на площада в с. Кюлевча, където се прави шахматен турнир, допълни роденият в Шумен през 1971 година художник.

Драгиев каза, че е избрал да представи картините си в Регионалната библиотека „Стилян Чилингиров“, защото по думите му там има дух и библиотеката е средище на култура. Допълнителен мотив в избор на място за експониране на платната е било наличието на паркинг в близост, което прави достъпа по-лесен, съобщи той.

Както БТА съобщи, изложбата на Чавдар Драгиев е подкрепена от Общинския фонд „Култура“ на Община Шумен. В първата сесия на фонда за годината бяха финансирани 54 проекта. На втората сесия са подкрепени нови 11 проекта.



Източник БТА