Църквата „Св. Димитър Солунски“ в самоковското село Клисура отбелязва 150 години от създаването си

0
8



Тази година храм „Св. Димитър Солунски“ в самоковското село Клисура отбелязва 150 години от създаването си. На храмовия празник днес в църквата ще бъде отслужена света литургия и раздаден курбан за здраве, съобщи пред БТА архиерейският наместник на Самоковската духовна околия ставрофорен иконом Михаил Колев. 

Това е единственият храм в Самоковската духовна околия, който празнува днес. Литургията ще бъде оглавена от предстоятеля на храма отец Любомир Мишков. 

Църквата започва да се строи през 1874 година. Тя е построена върху основите на по-стар храм, който е бил разрушен по време на Кърджалийските нашествия и няма данни за него. Те са и причината голяма част от месното население в Клисура да се разсели към Пазарджишкото и Пловдивското поле. По думите на отец Михаил местните жители са преживели големи набези и след това селото се възстановява. 

Той посочи, че храмът е реставриран пред няколко години. Той се намирал в окаяно състояние, като благодарение на Симеон Пешов, един от главните дарители на храмовете в селата Белчин и Клисура, и местното духовенство, храмът е спасен.

Село Клисура се намира в края на околията и граничи териториално с община Сапарева баня, която е към Дупнишката духовна околия, затова и често назад във времето свещеници от Дупница са служили там. Според отец Михаил този край има и много развита почит към свети Димитър. 

През 2006 година има частичен ремонт, а впоследствие и друг, по-голям. Храмът е основно ремонтиран и иконите при реставрацията са запазени. През 2015 година Негово Преосвещенство сегашният Врачански митрополит Григорий, който тогава е бил викариен епископ на Софийския митрополит, освещава храма заедно със самоковски духовници. 

Около 1950 година в Клисура са живеели над 1000 души, а днес те са малко над 100. Основният поминък на местните е бил въглищарството и желязната руда, а по-късно земеделието и скотовъдството. Селото го има споменато в османски документи още през 16 век, но с друго име. 

Захарий Попрадойков е поканен от жителите да изрисува храма. Той е направил целия ансамбъл от царския ред на иконите. Попрадойков е един от представителите на Самоковската духовна школа.

Според отец Михаил по време на Българското възраждане в периода1810 – 1860 година при храма е имало килийно училище, а по-късно в селото е изградена и друга сграда на училището. 

През вчерашния ден е отслужена вечерня в клисурския храм. През изминалите дни местни жители са почистили и облагородили храмовото пространство. 

Според народните поверия св. Димитър е брат близнак на св. Георги. Широко разпространена е поговорката „Свети Георги лято носи, а свети Димитър – зима“. 
В народните представи, дойде ли св. Димитър на коня си, от брадата му започва да пада сняг, т.е идват зимата и студът. От Димитровден до Гергьовден и от Гергьовден до Димитровден – така групирали българите сезоните. Границата между годишните сезони имали селскостопански характер. Времето от Димитровден до Никулден народът нарича „Сиромашко лято“. Около Димитровден завършвали и строежите на нови къщи. По традиция стопаните дарявали зидарите, а баш  майсторът казвал дюлгерски благослов за здраве и берекет в новия дом, сочи справка на отдел „Справочна“ към БТА. 



Източник БТА