Добрич, 12 август /Юлияна Христова, БТА/
Център за първа помощ на световно застрашените червеногуши гъски, които след дълъг прелетен път обичайно спират в зимния си дом в Приморска Добруджа, ще бъде изграден край Шабла. Волиерата за пострадали птици е част от проекта на общината за подобряване на природозащитното състояние на червеногушата гъска, който черпи ресурс от над 1 079 000 лева с подкрепата на оперативната програма “Околна среда”.
От средата на 90-е години България се смята за ключова страна в опазването на вида като за кратък период в Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс може да се концентрират до 70-90 на сто от световната популация на вида, посочват от общината.
В новата инфраструктура с биотехнически съоръжения – сред тях и манипулационна, ще бъдат настанявани бедстващи птици до предаването им в спасителен център или завръщането им обратно в природата, допълват от общината, която вече е предприела първи стъпки за строителството. Центърът ще бъде изграден върху общински терен с площ около шест декара и ще бъде под постоянно видеонаблюдение.
Фестивал на хвърчилата в началото на септември и зимен фестивал, когато се очаква крилатите пътешественици от Арктика да кацнат в Приморска Добруджа, също ще бъдат посветени на каузата за опазване на вида. В рамките на проекта ще бъдат направени и нови проучвания за сезонните и ежедневни миграции на птиците, за факторите на безпокойство, които намаляват популацията, за биологията на червеногушата гъска и други.