ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА ПОДКРЕПА В БАЛЧИК ЗАПОЧВАТ РАБОТА С ДЕЦАТА, СТАНАЛИ СВИДЕТЕЛИ НА ИСТИНСКАТА ВОЙНА

0
266

Съвместен екип от отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“, Центъра за обществена подкрепа и Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Балчик посети в понеделник хотел „Ведрен“ в Кранево, за да установят нуждите на настанените там от психологическа подкрепа.

До момента там са настанени 49 деца, като се очакват до края на тази седмица да станат 150. Някои от тях са били в бомбоубежище и са пристигнали в България без своите родители, но с други свои близки или настойници. Те са на възраст от 2 до 15 години. По данни на техния ръководител имат нужда от психологическа подкрепа, защото са станали свидетели на истинската война, съобщи Радио Варна.

Нашите цели са максимално да подкрепим емоционално тези хора. Да преценим каква е нуждата от адекватна психологическа подкрепа и да я окажем своевременно. Най-вероятно ще е нужно да осигурим кризисна интервенция, т.е. спешна психологическа помощ“ – обясни Светла Николова – психолог в ЦСРИ. Основната задача е да се ориентираме в ситуацията и да преценим индивидуалната и групова работа с децата, както и да обхванем колкото може повече. За тази цел ще са ни нужни доброволци, млади хора, които желаят да помагат. Емоционалната подкрепа може да се изрази в организирането и контролирането на различни занимания, защото децата се чувстват най-добре, когато има творческа дейност –обяснява психологът. Освен на деца, помощ се оказва и на възрастни.

Съвсем скоро ще приключат довършителните дейности в новата сграда на центровете за подкрепа. На единия от етажите в Мелницата край морето се обособяват привлекателни помещения за децата – където да развиват творческото си въображение и да им бъде оказана помощ.

Рехабилитаторът Иван Пантелеев казва, че в центъра ще се оказва подкрепа и на деца с увреждания от Украйна, след като бъдат идентифицирани нуждите им, които са индивидуални за всеки случай. 

Към момента няма регистрирани случаи на бедстващи украински граждани и непридружени деца на територията на община Балчик, става ясно от заключенията на социалните работници след извършени посещения и обобщена информация. Дирекция „Социално подпомагане“ – Балчик, има готовност да осигури мобилен екип, който на място в хотелите да консултира и приема заявления за социални услуги, социална закрила.За да се ползват услугите на Агенцията за социално подпомагане, лицата трябва да притежават документ за самоличност, издаден от българските власти, както и регистрация по настоящ адрес – нещо, с което настанените в хотели не разполагат.