МОСКВА, 11 март – РИА Новости. Цените на бензина на бензиностанциите в руските региони започнаха да намаляват, според RBC.
По-рано шефът на FAS Максим Шасколски каза, че поради по-ниските цени на горивата на едро, липсата на проблеми с логистиката и достатъчно запаси, той вижда предпоставките за понижаване на цените на дребно.
Според изданието от края на февруари на Международната стокова борса в Санкт Петербург цената на бензина AI-92 е паднала с 24,5 процента до 36 880 рубли за тон, а на AI-95 – с 22 процента до 40 180 рубли за тон.
“Цените вече падат на бензиностанциите, особено тези, които са собственост на независими вериги, които купуват бензин на фондовата борса: чрез търговци или директно. По-специално, от 1 до 5 март цените на горивата паднаха в района на Нижни Новгород, Сиктивкар, Салехард, Иркутска област и в Приморски край“, съобщава изданието, позовавайки се на представители на мрежите от бензиностанции.

Отбелязва се, че тази тенденция не се отнася за Москва и цените на столичните бензиностанции остават стабилни.

Както президентът на руския горивен съюз Евгений Аркуша обясни на медийния холдинг, бензинът вече е по-евтин на тези независими бензиностанции, където беше много по-скъп, отколкото в големите петролни компании.
В същото време промяната в цените на горивата беше повлияна от няколко причини, каза пред изданието вицепрезидентът на Независимия горивен съюз Дмитрий Гусев.
„Големите петролни компании увеличиха доставките на горива на фондовата борса, увеличавайки производството й и намалявайки износа. Освен това белоруските производители на бензин започнаха да доставят бензин и дизелово гориво на руския пазар, въпреки че преди това традиционно го изпращаха на пазарите на Украйна и Балтийци, които бяха по-изгодни. купувачи“, цитира Гусев изданието.
В същото време източник на RBC в една от федералните агенции твърди, че намаляването на цените на бензиностанциите не е масово, но притокът на гориво към фондовата борса помага да се стабилизира стойността му. https://ria.ru/