Цветанка Костова е новия почетен гражданин на Тервел

0
473

На 12 октомври (Ден на българската община и местното самоуправление), в заседателната зала на Община Тервел, се проведе церемония по връчването на званието „Почетен гражданин на град Тервел” на г-жа Цветанка Костова.

Началото на проявата бе поставена с изпълнение на Хор „Свети Георги” гр. Тервел, с ръководител маестро Живко Колев, и песента „От тука започва България“. Кметът инж. Симеон Симеонов поздрави  служителите на общинската администрация по случай  Деня на българската община, като обяви годишна награда на Кмета на община Тервел, която ще се връчва в навечерието на Деня на българската община от 2023г., в няколко категории: служител на годината; кмет (кметски наместник) на годината; най-успешен работодател (инвеститор); най-добре поддържано междублоково пространство; най- добра гражданска инициатива; най- добре поддържан двор. Критериите за наградите и начините за гласуване ще бъдат оповестени в началото на следващата година.

Последва връчване на Диплом и плакет, удостоверяващ званието Почетен гражданин на шестия носител на тази титла от г-жа Мария Гочева – председател на Общински съвет-Тервел. В знак на благодарност за оказаната чест, г-жа Костова изрецетира най-новото стихотворение, написано като подарък към община Тервел, с пожелание текстът му да бъде основа за написване на химн на общината.

Празникът продължи с много поздрави: от Александра Чанева – ученичка в 6 б клас на СУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел, която рецитира стихотворение за Тервел написано от Цветанка Костова по случай 47-я рожден ден на града ни през 2007 г., от бивши ученици на Цветанка Костова (Мариана Кралева, Татяна Дончева, Вярка Христова и Румяна Тодорова), които рецитираха нейни стихотворения. В програмата бяха включени формациите при НЧ „Димитър Дончев– Доктора- 1893” – децата от литературен клуб, с ръководител Мариана Кралева, и ТПГ „Добруджанска огърлица” с ръководител Радка Адамова, която изпълни песента „Змей Злата залюби” – песен, която Цветанка Костова е предала на групата преди годин

Цветанка Костова е родена на 6 февруари 1937 г. в село Осеновец, Шуменско в семейството на добруджански бежанци. През есента на 1940 г. заедно със родителите си се заселват в с. Мали извор, където живее до 1960 г., а след това до момента г-жа Костова живее в гр. Тервел. Има 38 години педагогически стаж. Наградена е с орден „Кирил и Методий” за отлична учебно-възпитателна работа. След пенсионирането си започва да пише и издава поредица стихосбирки. Автор е на книгите „Жарава” (стихове, 2003), „Нестинари” (стихове, 2005), „Не се сърди, човече” (стихове за деца, 2007), „Дъга” (поезия, 2007), ”Зимно лято” (стихове за деца, 2008), „Ехо в тишината” (стихове, 2009), „България една е” (поетична мозайка, 2010), „Сърдечни ритми” (интимна лирика, 2011), “Ах, какво се случи” (автор на текста и илюстратор, 2019 г.) и други.
През 2015г., на X-ти юбилеен преглед на художествената самодейност в гр. София, получава Златен медал за стихотворението „Здравей сине”. Получава Златен медал от Съюза на независимите български писатели през 2017 г. за цялостно литературно творчество. Член е на Съюза на европейските писатели от други континенти.
Това са малка част от наградите, които е получила. Най-голямото признание тя срещна от нейните съграждани. В деловодството на Общински съвет Тервел постъпи предложение от инициативен комитет относно: Номинация на Цветанка Костова за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Тервел”