Художникът Тони Райчев представи своя самостоятелна изложба и дари картини на Община Шумен

0
15



Тони Райчев представи втората си за тази година самостоятелна изложба  в Художествена галерия „Елена Карамихайлова в Шумен. Райчев заяви, че дарява част от платната, включени в експозицията, на свои близки приятели, а по-голямата част от картините дарява на Община Шумен. Картините му пред публиката коментира шуменската художничка Мариана Петкова.

Тя уточни, че в изложбата са включени 61 картини, в различен формат и в различни стилове. Тони Райчев е художник, познат с участия в пролетните и зимните салони и от участията в пленера „Шуменско плато“, допълни тя.

„Самостоятелните изложби на художника от последните две години са свидетелство за активната му творческа дейност, за порива му да търси нови форми на живописни интерпретации на реални обекти и за желанието му да експериментира с материалите и изразните средства на изобразителното изкуство“, каза Петкова.

В пейзажите, които са предпочитан жанр за Тони Райчев, той преминава от конкретните сюжети през условни и декоративни пространства до изчистени от подробности пространствени композиции, отбеляза Петкова. Тя каза още, че цветовете при Тони Райчев се променят от класически светли и тъмни нюанси до своеобразни съчетания на сложни тонове.

„Силните контрасти в предишните му пейзажи в настоящата изложба са подчинени на определени гами, което обогатява общото впечатление за живописното му цветоусещане. Райчев търси светлинните ефекти по определен начин, преди главно от един източник, най-вече в центъра на пейзажите или някъде зад елементите, а в новите му картини светлината е разпределена в различни посоки“, каза Петкова.

Тони Райчев подчерта, че преди двете си изложби тази година с него се е случило нещо, което го е накарало да преживее лични емоции. Той каза, че картините в тази експозиция са рисувани само в рамките на няколко месеца и посочи, че обича за работи ескизно. Художникът припомни, че изложбата е осъществена с подкрепата на Общинския фонд „Култура“ на Община Шумен.

Авторът каза пред БТА, че картините в изложбата са рисувани ала прима, а понякога за ден са завършвани по повече от една. Доц. Валентин Кулев отбеляза, че понякога живописта действа ескизно. При Тони Райчев я няма многослойната живопис, той работи ала прима, създава еднослойна живопис, в която се размива границата между живопис и ескизи, подчерта доц. Кулев.

Авторска изложба с колажи откри през месец юли в Общинската художествена галерия „Петър Персенгиев“ в Нови пазар шуменската художничка Мариана Петкова. Темите в изложбата са свързани с фрагменти от българското историческо минало, с праистория и Средновековие, с първите култури и цивилизации в света, коментира художничката.



Източник БТА