Христо Даскалов, ландш. архитект: Градският парк „Св. Георги“ в Добрич има почти век и половина история

0
990

Градският парк „Св. Георги“ в Добрич има почти век и половина история, създаден е 15 година преди в столицата да бъде подета идеята за изграждане на Борисовата градина. Това каза Христо Даскалов, ландш. архитект в Дирекция „Инфраструктура и околна среда“ в Община Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна.

Според легендите през 1867 година Белидието (Градският общински съвет) на 14 000-ия град Хаджиоглу Пазарджик (днес Добрич) избира място в махалата Карабоклука и със засаждането на първите дървета и прокарването на алеи поставя началото на днешния парк.

„От плановите архиви на града от 1890 година, ясно се вижда градоустройствената ситуация и плановата композиция на градската градина от това време. Първоначално отреденият парцел е с площ от 15 дка. Приложена е смесена пейзажно-геометрична паркова композиция. Четири главни алеи с ширина от 3 до 5 метра се събират в едно вътрешно парково пространство с увеселителен павилион, а периферно на парцела е прокарана една обходна алея за разходки“, посочи Даскалов.

По думите му от архивни материали става ясно, че декоративната растителност е композирана в приетия тогава стил – двустранно наредени алейни дървета. „Като потвърждение на това са останалите шест обявени и картотекирани вековни дървета в началото на парка от род ясен. В тревните полета са разположени цветни композиции от характерни тогава видове. Изоставена и неподдържана по време на руско-турската война, след Освобождението градската градина става първа грижа на Добричкото градско общинско управление. Решено е когато градината бъде „достатъчно добре украсена и се посадят нужните дървета“ да се обяви на публичен търг и отдаде на предприемач за поддържане. Това става по настояване на кмета Желез Попов, който заема този пост до 1888 г. Пак по негова воля общинското управление решава „градската градина да бъде оградена, за да се предпази от влизане на добитък“, посочи Даскалов.

По думите му входният и портал се е заключвал, а когато се организирали градински увеселения от по-особен, аристократичен характер, се е плащала и входна такса. „Гордост за добричлии е, че когато кметът на София – Иван Хаджиенов през 1882 година подема кампания за създаване на Борисовата градина, далечният град Добрич има вече градска градина с 15-годишна история. При това става негласна традиция всеки новопостъпил в длъжност кмет, независимо от партийната си принадлежност, да заделя средства за градската градина. Забележителен период от развитието на парка е „Видиния период“. Като легенда и сега се носят разкази за ентусиазма и упоритостта на Вида Димитрова, председател на Градския народен съвет на Толбухин от 1956 до 1962 година“, посочи той. По думите му поетапно през годините градският парк се доизгражда и обогатява със съоръжения от различен характер и достига площ от 430 дка.

„През 1955 година се изгражда градския стадион; през 1956 – първи етап на езеро, скални градини и водопад; през 1959 година – спортен комплекс „Младост“ и ресторант „Спортна среща“; 1960 г. – летен театър. След 1970 година се изгражда западното езеро, тренировъчни игрища, спортен комплекс „Простор“, мемориален комплекс „Хан Аспарух“, плувен комплекс „Русалка“, каза още Христо Даскалов.

През новия век, в периода 2008 – 2012 г. са изградени фитнес площадки за възрастни. Със средства на Община град Добрич са ремонтирани алеи на площ от 2 декара. По проект „Добрич – жива шевица от таланти“ е възстановен розариумът, преместена и реконструирана е и детската площадка „Дървен град“. През следващите години паркът се развива и обогатява, като от първоначалните 15 дка, днес площите са 715 дка. Със своите 148 години паркът има съвременна визия и е любимо място за отдих и спорт на жителите на Добрич от всички възрасти.

http://www.focus-news.net