Вчера се проведе открит музеен урок „Човекът в историята“

0
616

„От мястото на събитието“ или Балканската война, видяна през погледа на художници, кореспонденти и фотографи бе акцентът в проведения днес открит музеен урок „Човекът в историята“.
Мероприятието е посветено на 140-годишнината от рождението на писателя Йордан Йовков, който е също участник в Балканската война и който ни завещава неповторими словесни илюстрации на фронта.
Урокът е бинарен по литература и история и цели да открои как чрез средствата на изкуството и словото е „документирана“ историческата памет на човешките въжделения и трепети, задушени от жестоката ръка на Историята. В културно-просветното събитие участваха ученици от VII г клас при СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Добрич и ученици от шестите класове при ЧОУ „Мария Монтесори“ – гр. Добрич.
Въвеждаща презентация за подготовката, хода и последиците от Балканската война представи г-жа Светлана Николова, след което домакините поканиха участниците да потеглят към военния окоп в музея и да влязат в ролята на картографи, военни кореспонденти, художници и фотографи. Задачите пред учениците бяха да съотнесат документ и факт към картина, за да осмислят посланията на изкуството, пресъздаващо реалността, както и да изработят диаграма на емоциите на българската войска по описания от Йовкови текстови фрагменти из „Походи и сражения“ и „Последна радост“.
„Едва когато успяхме да видим цветната диаграма на емоциите – споделя един от участниците, – осъзнахме стойността на човешкия живот, видяхме войната в нейния истински вид.“
За активно участие в днешното литературно-историческо мероприятие всеки от отборите получи грамота от уредника от отдел “Нова и Най-нова история” към РИМ – Добрич – Цветан Сашев, който отправи пожелания към учениците да не спират да четат история и да преоткриват нейните послания.