ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНЕ ВОСКРЕСЕ! ВИДЕО ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ЗАПАЛВАНЕТО НА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН НА БОЖИ ГРОБ НА 23.04.2022 Г.

 

  • Схождение Благодатного Огня. Храм Гроба Господня. Иерусалим. 23.04.2022 год.

БЛАГОДАТНИЯТ ОГЪН

Благодатен, или още Свещен огън, е огън, който се запалва всяка година на Възкресение Христово в съсобствения на различни християнски конфесии храм „Възкресение Христово”, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим.

Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Единственият случай, за който се твърди, че Огънят е слязъл извън пределите на храма, бил през 1579 г. Представители на арменската църква подкупили султан Мурад III и местната градска управа да получат изключителното право да получат огъня и да честват Пасха в храма. Патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божия гроб, нито въобще в храма, а били изгонени да се молят на входа. Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, чудото не се случило. Вместо това Огънят лумнал извън храма, точно пред православния патриарх. Предизвиканите сред миряните вълнения разгневили турските власти и те постановили пасхалната церемония винаги да се води от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва и никога да не взема пряко участие в получаването на огъня.

ЗАЩО ПЪРВОТО ВЕЛИКДЕНСКО ЯЙЦЕ СЕ БОЯДИСВА В ЧЕРВЕНО?

Според преданието, възприето от православната църква, след Възкресението на Христос, Мария Магдалина сутринта е била приета при императора и до него имало поднос с варени яйца – това била сутрешната закуска на патрициите. Когато Мария Магдалина му благовестила за Христос и Неговото възкресение и спасението на света, Тиберий попитал: “Как ще ми докажеш това чудо?” Когато изрекъл тези думи, яйцата, които били до него, изведнъж станали червени.

Разновидност на това чудо гласи, че след като Мария Магдалена поздравила император Тиберий с думите “Христос воскресе”,  той се засмял и отговорил: “Христос е възкръснал от мъртвите толкова, колкото яйцето в ръката ти е червено”. Но още преди да завърши думите си, яйцето, което тя носела като дар за него, се обагрило в червено. Затова и Мария Магдалена често е изобразявана на иконите да държи в дясната си ръка червено яйце.

Трета легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със запъртъци. Божията воля обаче била такава, че щом развалените яйца се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Според четвърта пък, когато когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със “запъртьци”(неизлюпени развалени яйца). Те обаче по божията воля, щом се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Друга легенда гласи,  че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено. С него се натъркват бузките или се чертае кръст по челото на децата за здраве и се заравя в нивата за плодородие.

Останалите яйца се боядисват в различни цветове и се рисуват. Синият цвят символизира непорочността, виолетовият – кръста, зеленият – Христовите ученици, а жълтият – самият Бог.

ЗАЩО СЕ ЧУКАМЕ НА ВЕЛИКДЕН С БОЯДИСАНИ ЯЙЦА?

Великден е най-светлият ден, в който цялата християнска църква празнува Възкресението Христово. Боядисаните яйца са важна част от този празник, а дните, в които се боядисват са четвъртък и събота. Никога не боядисвайте яйцата в петък, защото това е най-тъжният ден – денят в който Исус е разпнат на кръста.

Обичаят за рисуване на яйцата се среща в много страни. Още от езическите времена те са били боядисвани в Древен Египет, Рим, Китай, Персия.

Чукането с яйца е символ на счупването на портите на Ада и победата на живота над смъртта. Това е сблъсъкът на различните светове и триумфа на доброто над злото.

Както червените яйца имат символика, така и зелените символизират нещо определено. Те трябва да ни напомнят за оцета и горчивите билки, които войниците дават на разпнатия Исус.

Победителят от традиционното чукане с яйца ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Млади и стари спазват тази хубава традиция на всеки Великден, отправяйки поздрав „Христос Воскресе”, а отговорът трябва да е „Воистина Воскресе”. Тези думи, които за първи път произнася Мария Магдалена.

ЗАЩО Е ВАЖНО ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ИСУС ХРИСТОС?

Възкресението на Исус е важно по няколко причини. Първо, то свидетелства за огромната мощ на самия Бог. Да вярваме във възкресението означава да вярваме в Бога. Ако Бог съществува и Той е създал вселената и има власт над нея, Той има власт да възкресява от мъртвите. Ако няма такава власт, Той не е Бог, който е достоен за нашата вяра и поклонение. Само Този, който е създал живота може да го възкреси след смъртта, само Той може да отмени неприятното нещо, което е смъртта сама по себе си, и само Той може да премахне жилото и победата на смъртта (1 Коринтяни 15:54-55). Като възкреси Исус от смъртта, Бог ни напомни за Своята абсолютна власт над живота и смъртта.

Второ, възкресението на Исус е свидетелство за възкресението на човешките същества, което е основна догма на християнската вяра. От всички други религии само християнството има основател, който излезе извън обсега на смъртта и обеща на Своите последователи да направят същото. Всички други религии са основани от хора и пророци, които накрая са умрели. Като християни, ние имаме утеха във факта, че нашият Бог стана човек, умря за греховете ни и възкръсна на третия ден. Гробът не можа да Го задържи. Той живее и седи от дясната страна на Бог Отец в небесата.

Защо възкресението на Исус Христос е важно за спасението? То показва, че Бог е приел жертвата на Христос заради нас. То доказва, че Бог има силата да ни възкреси от мъртвите. То гарантира, че хората, които вярват в Христос, няма да останат мъртви, но ще бъдат възкресени за вечен живот. Това е нашата блажена надежда!

НЕОБИЧАЙНИТЕ ВЕЛИКДЕНСКИ ТРАДИЦИИ ПО СВЕТА

В Норвегия например се четат криминални романи, а в Полша ядат листенца от върба за здраве. Нетрадиционните обичаи не свършват дотук.

Всеки Великден хиляди германци украсяват дръвчета в дворовете си си ръчно украсени великденски яйца. В Източна Германия това е част от празненствата по случай Христовото възкресение, приветстващо пролетта, благоденствието и живота. В южната част на страната пък се организира езда в чест на св. Георги, а конете се украсяват в традиционните баварски цветове.

В Корфу гърците хвърлят големи глинени гърнета, пълни с вода, в знак на очакване на възкресението на Христос. Това се случва през деня. Когато настъпи вечерта, всички се събират на площада и под светлините на хиляди фойерверки отпразнуват възкръсването на Божия син.

В  Чехия, Словакия и Унгария на много места обичаите по време на празника се смятат за груби и накърняващи честта на жените. И в трите държави мъжете, облечени в традиционни за всяка държава носии, гонят жените и ги заливат със студена вода. И това сякаш не им стига. След ледения душ следва бой с върбови клонки, разбира се, символичен, без никой за пострада.

Във Финландия обичаят изисква на масата да се сложи истинска трева за украса, за да могат празнуващите да наблюдават растежа й, който символизира живота. Малките деца пък се пременят като вещици, обикаляйки съседите за лакомства. След това се правят жертвени огньове, които да отблъснат лошите сили и зли духове.

Във Вергес, Испания, По време на процесиите, които изпълват града в дните на Страстната седмица, петима души изпълняват Танца на смъртта. Пременени в костюми на скелети, те разиграват различни сценки от живота на Божия син. Специално внимание се отделя на предателството на Юда. Танцът започва вечерта на Велики четвъртък и приключва в малките часове на Разпети петък.

В Италия, Франция и Испания организират процесии по улиците на градовете си по случай Великден.

В САЩ, на южната поляна на Белия дом, се организира състезание по търкаляне на яйца. Президентът е патрон на събитието, на което децата се забавляват с приказки, лакомства и прекрасно боядисаните яйца.