С апел за снабдяване с перални и сушилни излязоха хотелиери в Балчик, за да могат приютените при тях хора от Украйна, сред които и много деца, да бъдат обслужени.

Над 200 са вече настанените по хотели, още толкова се очаква да пристигнат, а други са по квартири и при приятели. Така че към утрото на 2 март в града са около 400 души и постоянно нарастват. Ако не се стабилизират нещата, броят им може да стигне четирицифрено число до няколко дни, прогнозира Христо Желев от хотел „Самара“ в Балчик.

На призива за намеса на държавата по регламентиране статута на хората, се очаква съдействие от правителството. Всички се надяват, че конфликтът ще утихне и хората ще се върнат по домовете си, защото масовата част не желаят да бъдат със статут на бежанци, далеч от родината си.

Ние ще продължим да сезираме институциите и да помагаме на хората, категоричен бе Христо Желев. Докато държавата се задейства, което се надяваме, че ще стане, не можем да ги оставим. В това зимно време има хора, които са стояли по 16 часа в колите с малки деца.

Албена ИВАНОВА

https://bnr.bg/varna/