Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик тази година няма да се проведе. Причината е намаленият с 10 000 лева бюджет – от 35 на 25 000 лева, обясни Валентина Георгиева – председател на сдружението организатор „Музикален свят – Балчик“ и диригент на едноименния хор домакин.

Единайсетото издание бе планирано от 8 до 12 юни. Своевременно е съобщено на подалите заявки за участие – девет състава от чужбина (Естония, Русия, Украйна, Холандия), както и формации, спечелили ваучери за участие от миналата година, че събитието се отлага за 7 – 11 юни 2023 г.

По традиция хоровият форум ежегодно открива фестивалното лято с голямата цел да гради мостове между нации, култури, композитори, диригенти и хорове от цял ​​свят, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

“Няма как да предложим качествено събитие с по-малко средства и поскъпване на всичко“, мотивира решението си Валентина Георгиева, очаквайки тазгодишните средства да се прибавят към следващия им бюджет.

А приетият през април общински бюджет залага по-малко пари за събития с международно участие – от 204 хиляди за миналата на 159 хиляди лева през тази. Този месец балчишкият парламент одобри сключването на договори за сътрудничество за организиране на четири фестивала, с което се подсигурява финансирането им: Дните на класиката в Балчик според разчетите трябва да получат 50 хиляди лева или с 20 хиляди по-малко от м.г.; толкова е намалението при фестивала на младите в изкуството Виа понтика – от 50 на 30 000 лева. За фолклорния форум „Море от ритми“ са планирани 30 хиляди лева или с пет хиляди по-малко; международен форум „Българско наследство“ запазва финансирането си от 10 000 лева, както и пленерът „Европейски хоризонт“ – 4000 лв. Тази година се подновява присъствието в общинския бюджет с 10 000 лева на международен детски фестивал на изкуствата „Трикси“.