Много силно начало на хоровия проект за деца „Аз мога“ в Балчик, който спечели средства по програма за подпомагане на любителското изкуство. Това е равносметката на  Валентина Георгиева – председател на сдружение Музикален свят – Балчик и диригент на хоровите групи в централното читалище в Белия град, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

„С изпълнението му работим в близък контакт с децата от детските градини и училищата в Балчик – начален курс, по един иновативен начин. Влизаме виртуално във всяка една класна стая, определена от учителите. Големият финал ще бъде в рамките на тържествата за 24 май, когато всички деца ще изпълнят заедно една творба, написана специално за проекта. Идеята е всяко едно дете, независимо дали е пяло, или не, да добие увереност, че може“, сподели Георгиева.

Първият от трите етапа започна по-силно, отколкото очаквах. Децата са щастливи. Тази среща, която осъществяваме с конферентните връзки, зарежда и двете общности много положително. Деца ме срещат по улицата и ми казват „Аз мога“. Това е един от големите подаръци, които получавам, доволна е Гергиева.

От 22 февруари досега приключихме първия етап – кратки разпевни упражнения, с текстове от проекта: аз мога, ние можем, ти можеш; аз пея, ти също пееш – забавни фразички. От средата на месец март започва вторият модул. Аз ще бъда при децата. Освен да пеем, ще учим и ритъм, движения.Така ще премине и в училищата – сподели още ръководителят на проекта.

С проекта „АЗ мога“ ние – учениците от 1, 2 и 4 клас продължаваме да се забавляваме, да пеем, да танцуваме и да се усмихваме! Ние всичко можем! – доволна е от началото директорът на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Балчик Кристиана Иванова.

„Учениците от Кирил и Методий, които се включиха с проекта, го посрещнаха с голямо желание, удоволствие, емоция – беше за тях първата среща с диригента и нейните възпитаници. Всичко се случи в онлайн среда на  живо. Наблюдаваха себе си на едни голям екран, децата от читалището – на друг голям екран. Пяха заедно, танцуваха и се забавляваха заедно. Забавляват се много, говорят за това, имаме съдействието и на родителите“, сподели Иванова, с очакване във финалната продукция да се представят всички деца от началния курс.

Финалният модул ще бъде през май. Той освен че ще бъде един видеоклип – с видео от първите два модула, ще бъде и една песен – написана за нас в проекта с идеята „Аз мога, аз искам да бъда с теб и да се чувстваме заедно добре и щастливи. Тази песен ще бъде изпята от всички деца в проекта за 24 май“ – уточни ръководителят на проекта.

Валентина Георгиева е един от първите, които се отзоваха на призива за помощ на украинските семейства. „Още в първия ден, който започнаха да пристигат хора от Украйна, ние говорихме с хотелиерите.  Казах, че съм готова да отделяме време за децата да пеят, и на драго сърце бихме ги приобщили. Потокът е динамичен, оставащите тук деца са добре дошли при нас“ – увери Георгиева.