Международните превозвачи с предложения по пакета “Мобилност”

Министерството неглижира автомобилния транспорт, каза Илиян Филипов, председател на БАСАТ

Искат среща с премиера Кирил Петков

Хиляди български шофьори може да останат без работа заради влизането в сила на пакета “Мобилност” и новите изисквания към международните превозвачи. За това предупредиха от Съюза на международните превозвачи (СМП), които заявиха, че искат среща с министъра на транспорта Николай Събев и с премиера Кирил Петков.

Пакетът “Мобилност” вече е факт и има огромна неяснота как ще бъде прилаган, заяви Ангел Траков, председател на СМП. От началото на месеца трябва да се прилага изискването за командироване на шофьорите. А от понеделник трябва да се прилага и изискването за връщане на камиона след осем седмици превозване в страни от ЕС, но нито един превозвач в България не знае как ще се прилага”, каза Ангел Траков.

От Съюза обясниха, че още от декември искат среща с министъра на транспорта, но такава не се е състояла. “Никога не съм виждал в лицето на Министерството на транспорта такова неглижиране на автомобилния транспорт”, заяви Илиян Филипов, член на УС на Съюза и председател на БАСАТ. Той обясни, че никой от Министерството на транспортна или от външно министерство не го е потърсил във връзка с трагедията с шофьорите на запаления гръцки ферибот.

“Налице е неглижиране на автомобилния транспорт”, заяви и Мадлен Кавръкова, правен съветник в СМП. Според нея, ако прилагането на пакета “Мобилност” не бъде съобразено с бизнес модела на българските превозвачи, всички шофьори ще бъдат на улицата. Браншът дава работа на 25 хил. души. От всичките 13 500 превозвачи 80% са малки с 1 до 5 камиона, каза Кавръкова.

За обществено обсъждане са пуснати промени в Закона за автомобилните превози, с които пакетът “Мобилност” ще бъде въведен в България. Направихме предложения, така че директивата да бъде въведена, но да бъде щадяща за бизнеса, за да не пострадат българските превозвачи, но нито една дума от предложенията не е включена в подготвения законопроект, каза Мадлен Кавръкова.

Преговарят за либерализация на пазара с Турция

Границата на Калотина ще се минава за 32 часа

Дълги опашки ще има на ГКПП Калотина, ако всички камиони трябва да се връщат на осмата седмица.

След като бъде въведено изискването от Пакета “Мобилност” камионите за международни превози в ЕС да се връщат в страната на 8-та седмица, преминаването на ГКПП Калотина ще отнема средно 32,8 часа, пресметнаха от Съюза на международните превозвачи. Сега опашката на влизане през ГКПП Капитан Андреево е 60 часа, каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на СМП.

На среща с министъра на транспорта на Република Северна Македония се съгласихме като израз на добра воля квотата за превози “за” и “от” трета страна да бъде увеличена от 1150 на 1300 разрешителни, каза Арабаджиев. Но от Министерството на транспорта е решено квотата да стане 1500. Това са превозите, които всяка държава пази като зеницата на окото си, защото са единственият инструмент за защита на местния бизнес, обясни той. На среща на министрите на транспорта на България и Турция започнаха към нас да задават въпроси за либерализиране на транзитните превози, което е само в интерес на турската страна, заяви още Арабаджиев.

Проблем

175 селища са без никакъв транспорт

Има 175 населени места в страната, в които няма никакъв транспорт и 260 населени места, които имат транспорт само сутрин, обед и вечер. Това заяви Васил Пиронков, председател на Камарата на автобусните превозвачи. “Ако това не е достатъчно предизвикателство за среща на министъра на транспорта с бранша не виждам каква трябва да е следващата среща”, попита риторично той. От Камарата два пъти са искали среща с министъра на транспорта Николай Събев, но такава не се е състояла, а освен това не са получили и никакъв отговор от ведомството. Вчера от Камарата са изпратили поредното писко с искане за среща. “Искам какъвто и да е отговор – няма да се срещнем, ще се срещнем”, каза Васил Пиронков.

https://trud.bg/