• Криониката е технология за дълбоко замразяване на тялото с цел неговото последващо размразяване в бъдеще

Много компании, които се занимават с крионика, подобряват методите за съхранение и замразяване. Реалистичният хоризонт за съживяване на замразени хора според тях е ХХV век. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването “Сценарий от бъдещето” на Радио “Фокус” с водещ Ива Дойчинова.

Криониката е технология за дълбоко замразяване на тялото с цел неговото последващо размразяване в бъдеще, когато вече ще има лечение на редица неизлечими болести. Тази идея става популярна през 50-те години на миналия век, а през 60-те тя става реалност.

Те са замразявани в капсули, наречени Капсула на Дюар, с азот.

“Една от най-известните личности е бейзболната легенда Тед Уилямс. За Уолт Дисни също се твърди, че е замразен, но не се разкрива информация”, обясни доц. Тодорова.

“В края на 70-те и 80-те години оптимизмът на семействата на замразените хора, че методът може да бъде успешен, намалява. Някои от тях се отказват и погребват телата. Други решават, че ще запазят само главите, за да е икономически по-евтино, като се надяват, че мозъкът като движещ механизъм запазва съзнанието и е информационен носител”, разказа доц. Тодорова.

Изследванията на размразените тела обаче показват тотален провал на криониката. “Някои от учените пледират креониката да бъде обявена за псевдонаука, защото състоянието на кожата е изключително лошо. Гръбначният мозък е прекъснат, органите на тялото буквално се напукват и разпадат. Компаниите, които се занимават с крионика, обаче настояват, че това им позволява да усъвършенстват методите”, разказа футурологът.  https://blitz.bg/