ФУТБОЛНА ПАНОРАМА

0
728
epa07476916 Liverpool's Virgil van Dijk (L) in action against Tottenham's Jan Vertonghen (2-L) during the English Premier League soccer match between Liverpool FC and Tottenham Hotspur at Anfield in Liverpool, Britain, 31 March 2019. EPA/PETER POWELL EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications

В СЕВЕРОИЗТОЧНАТА ТРЕТА ЛИГА ОСТАНАХА САМО 12 ОТБОРА

С изиграването на мочовете от 15-ия кръг завърши есенният полусезон в Североизточната трета лига. Отборът на Добруджа е безспорният лидер в групата. „Жълто-зелените” не загубиха нито една точка – 13 победи от 13 мача, имат 13 точки преднина пред втория в подреждането – Суворово 1 (Суворово), и едва ли някой се съмнява, че от следващия сезон ще играят отново при професионалистите.

За съжаление, отборите в групата продължават да намаляват. 14 клуба бяха заявили участие в първенството, но още преди началото му Локомотив (Русе) се отказва „по организационни и финансови причини”. А миналата седмица, преди последния есенен кръг, Зоналният съвет на БФС извади от групата Калиакра 1923 (Каварна) „заради второ неявяване за мач без уважителна причина”. Сега остава надеждата, че напролет ще продължат поне останалите 12 отбора.

 

СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XV КРЪГ

Септември 98 (Тервел) – Добруджа 1919 (Добрич)       1:3

Светкавица (Търговище) – Устрем Д (Дончево)    2:2

Шумен 2007 (Шумен) – Ботев (Нови пазар)  6:2

Кубрат 2016 (Кубрат) – Хитрино (Хитрино)   1:0

Суворово 1 (Суворово) – Тополи 2010 (Тополи)   2:1

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Добруджа 13     13     0      0      45:6  39
  2. Суворово 12     8      2      2      34:8  26
  3. Устрем 12 8      1      3      22:18        25
  4. Черноломец 12     6      3      3      22:14        21
  5. Септември 12     5      4      3      18:11        19
  6. Светкавица 13     5      3      5      23:27        18

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. Тополи 13 5      2      6      16:19        17
  2. Шумен 13 4      4      5      24:22        16
  3. Хитрино 13     4      2      7      16:20        14
  4. Кубрат 12 3 1      8      9:25  10
  5. Бенковски 12 1      2      9      9:35  5
  6. Ботев (НП) 13 0      2      11     6:39  2

 

ЦСКА-СОФИЯ ПАК НЕ МОЖА ДА БИЕ ЛУДОГОРЕЦ НА „АРМИЯТА“

ЦСКА-София и Лудогорец завършиха 0:0 в мач от 18-ия кръг на efbet Лига, което позволи на гостите да запазят своята преднина от 7 точки пред втория Левски. След четвъртото поредно нулево равенство между двата отбора „червените” продължават да са четвърти, на цели 11 точки от върха.

Двата тима изиграха посредствен двубой, в който бе създадено само едно от така наречените 100-процентови голови положения. То отиде в актива на „орлите”, но Жордан Икоко не уцели празната врата от четири метра.

Иначе в стартовата 11-ка на „червените” нямаше изненади. Кристиан Малинов пак остана на пейката за сметка на Антов и Пинто. В тази на разградчани липсваха голяма част от основните им футболисти. В състава не попаднаха Лукоки, Марселиньо, Вандерсон, Сисиньо, Баджи и Григоре, а на техните места започнаха Икоко, Битон, Чибота, Моци, Дяков и Форстър.

Срещата започна с минута бурни аплодисменти в памет на легендарния български актьор Стефан Данаилов, а сектор „Г“ издигна транспарант „Почивай в мир, Ламбо!“.

В първите минути мачът бе равностоен и без положения пред двете врати. Първата дискусионна ситуация дойде в 12-ата минута, когато реферът Николай Йорданов можеше да отсъди дузпа за „орлите”, но не направи това. Тогава Лудогорец организира опасна атака отдясно чрез Чибота, който центрира към непокрития Недялков. Защитникът стреля от въздуха, но ударът му се получи като пас към непокрития Кешерю. Румънецът пробва да овладее на пет метра фронтално срещу вратата, Албентоса опита да му попречи и чукна топката с ръка. Разградчани поискаха дузпа, но съдията остана безмълвен. В 24-ата минута Рубен Пинто отправи първия удар по посока на една от двете врати, но той излезе много над напречната греда. В 33-ата минута дойде втората дискусионна ситуация. Соу спринтира с Форстър при пас в дълбочина, защитникът игра с топката, но след това и фаулира своя съперник. Домакините поискаха директен червен картон, претендирайки, че нападателят е щял да излезе сам срещу вратаря, но Йорданов вдигна жълтия цвят. Тиаго стреля слабо от фаула и право в ръцете на Илиев. В ответната атака разградчани организираха много опасна атака отляво, последва центриране в малкото наказателно поле, но Анисе закъсня да атакува топката и в крайна сметка „червените” се справиха със заплахата.

Втората част започна като първата – с битка в центъра на терена и без положения. Това се промени в 59-ата минута, когато Лудогорец като по чудо не откри резултата. Чибота надбяга Албентоса, след което подаде към Икоко, който бе на празна врата, но от четири метра стреля в аут. Само 180 секунди по-късно Чибота се откъсна от центъра сам срещу вратаря, но се засуети и позволи да бъде застигнат. В 70-ата минута и „червените” пропиляха единствената си добра възможност. Тиаго стреля отлично от фаул, но Илиев с невероятен рефлекс изби в корнер. Някъде тук треньорът на „орлите” пусна в игра Марселиньо и Вандерсон, което позволи на гостите да разиграват по-дълго топката и да не позволяват на противника да атакува. Това затрудни ЦСКА-София, който до края на срещата се отличи само с един изстрел, дело на Али Соу с глава, но той не стигна до вратата.

Така Лудогорец постигна минималната цел три дни след тежкия мач в Лига Европа срещу ЦСКА (Москва), не позволявайки на „червените” да вземат трите точки от мача на „Армията“ и запазвайки седемточковата си преднина пред преследвача Левски.

 

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД ЗАПОЧВА ПРЕГОВОРИ ЗА АРТУРО ВИДАЛ

Манчестър Юнайтед има желание да привлече в състава си халфа на Барселона Артуро Видал. „Червените дяволи“ имат нужда от подсилване на състава си и виждат в опитния чилиец добър вариант за заздравяване на халфовата линия, съобщава „Дейли Мирър“. В същото време Видал не играе редовно на „Камп Ноу“ и е склонен да смени обстановката. Сматя се дори, че от Юнайтед са започнали преговори за привличането на 32-годишния халф още през зимата. Англичаните са готови да се разделят с 13 милиона паунда, за да си осигурят услугите му, и вече са се свързали с агента му Фернандо Феличевич.

Ман Юнайтед обаче не е единственият клуб, който се интересува от Видал. Чилиецът е в полезрението и на Интер, като се смята, че той с удоволствие би работил отново с бившия си мениджър Антонио Конте.

Макар и в напреднала футболна възраст, Видал си остава доста качествен и опитен футболист. Той има в колекцията си 4 титли в Серия „А“, 3 в Бундеслигата и 1 в Примера дивисион, както и още доста други отличия.

 

ЛИВЪРПУЛ ДРЪПНА С 11 ТОЧКИ ПРЕД МАН СИТИ

Ливърпул се откъсна на 11 точки пред Манчестър Сити и Лестър, след като победи с 2:1 Брайтън на „Анфийлд“. Мърсисайдци играха много силно в първите 30-ина минути и поведоха с два гола на Вирджил ван Дайк (18′, 24′), дошли след две асистенции от статични положения на Трент Александър-Арнолд. През второто полувреме „червените“ действаха доста по-пестеливо, а груба грешка на Алисон в 76-ата минута направи последния 1/4 час на мача много сложен за домакините. Бразилецът заслужено бе изгонен, а веднага след това Люис Дънк (79′) намали от последвалия пряк свободен удар след много дискусионна проява на главния рефер Мартин Аткинсън. До края имаше два-три нервни момента за мърсисайдци, но те издържаха.

Атаките на Ливърпул се заредиха от самото начало. Мане и Салах пропуснаха по една добра възможност, а в 16-ата минута Мат Райън спаси много опасен удар по земя на Фирмино от 15-ина метра. В 18-ата логичното се случи. Трент Александър-Арнолд центрира много добре от фаул, а ван Дайк се извиси и много елегантно прехвърли с глава Райън – 1:0. Последваха нови две чудесни намеси на стража на Брайтън след удари на Фирмино и Мане. В 24-ата минута комбинацията Александър-Арнолд-Ван Дайк отново доведе до гол. Десният бек центрира от корнер, а централният бранител засече на близката греда – 2:0. В 36-ата минута Прьопер премина покрай Ловрен, след което стреля от границата на наказателното поле, но Алисон боксира. Секунди по-късно Люис Дънк пропусна страхотна възможност, след като бе изпуснат от отбраната на Ливърпул и от осем метра засече центриране на Бърн отляво. Бранителят на Брайтън обаче не намери добре топката и я прати встрани от вратата.

Ливърпул започна доста по-спокойно втората част. В 54-ата минута Дънк засече с глава центриране на Грос отляво, но топката премина встрани. В 65-ата минута Окслейд-Чембърлейн пропусна страхотна възможност. Центриране на Робъртсън по земя стигна до него след рикошет, но ударът на халфа от 12 метра бе блокиран от Дънк. Малко след това Мане не успя да намери добре топката отблизо и стреля право в ръцете на Райън. В 76-ата минута Алисон направи невероятна глупост, след като излезе извън наказателното поле, за да пресече дълго подаване към Тросар. Бразилецът обаче се забави и бе прехвърлен, след което спря полета на топката с ръка. Логично Алисон получи червен картон, а на вратата застана Адриан, който замени Окслейд-Чембърлейн. Докато испанският страж още бе до гредата и строеше стената, Мартин Аткинсън даде сигнал пряк свободният удар да бъде изпълнен. Дънк просто насочи по земя топката до дясната греда – 2:1. Въпреки протестите на мърсисайдци голът бе зачетен. В 87-ата Аарън Муй отправи силен удар от границата на наказателното поле, но Адриан изби. В самия край Адриан спаси слаб удар с глава на Грос, след което изпусна топката, но успя някак да я „прибере“, преди Алзат да направи добавка. В крайна сметка Ливърпул издържа на натиска и спечели трите точки.

 

ГУАРДИОЛА НЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ БИТКАТА ЗА ТИТЛАТА

Мениджърът на Манчестър Сити Джосеп Гуардиола не се отказва от битката за титлата в Премиър лийг, независимо че тимът му вече изостава на 11 точки зад лидера в класирането Ливърпул, след като направи равенство 2:2 с Нюкасъл. В същото време мърсисайдци не сгрешиха и спечелиха с 2:1 срещу Брайтън. Въпреки всичко испанският специалист не смята да развява бялато знаме и ще се бори докрай. “Няма да се отказваме. Имаме един отбор пред нас, така че сега трябва да печелим и да печелим мачове, и ще видим какво ще се случи. Още вчера казах, че не е добре да правим сметки и да гледаме точките. Просто трябва да трупаме победи. Когато не побеждаваш, нещата стават по-трудни”, заяви Гуардиола.

Отборът му традиционно играе трудно на “Сенйт Джеймсис Парк”, където миналия сезон загуби с 1:2, но след това записа 14 поредни победи и вдигна титлата. “Миналия сезон играхме лошо, доста по-лошо отколкото днес. Смятам, че сега направихме всичко възможно, за да спечелим мача. Момчетата реагираха добре, това е истината. Смятам, че бяхме на ниво във всяко отношение – в защита, при статичните положения, във всичко. Движехме добре топката и намирахме празните пространства и създадохме доста положения”, допълни специалистът.

 

„АСПИРИНИТЕ“ УДАРИХА БАЙЕРН НАСРЕД МЮНХЕН

Байер (Левркузен) ликува с първата си победа като гост на Байерн (Мюнхен) в Бундеслигата от седем години насам. „Аспирините“ спечелиха с 2:1 на „Алианц Арена“, нанасяйки на шампионите трето поражение от началото на сезона в германския елит.

В самото начало домакините очаквано бяха по-активни и имаха две добри възможности – първо Кимих центрира опасно от фаул, но Мартинес не успя да насочи топката с глава в 6-ата минута. Три по-късно Гнабри обработи хубав пас на Алаба, но стреля в гредата на пазената от Храдецки врата. Гостите от Левркузен откриха резултата минута по-късно – Леон Бейли оползотвори чудесен пас от центъра на терена на Кевин Фоланд, а след това прати топката в долния десен ъгъл на Нойер за 1:0. В редиците на Байер се появи импулс, в следствие на който играчите на Петер Бос се задържаха по-трайно в противниковата половина. В 18-ата минута Мюлер имаше изключителна възможност, след като Гнабри привлече както Храдецки, така и Свен Бендер към себе си, отклонявайки топката към Мюлер. Той обаче не я отигра достатъчно бързо и Та я отне буквално от върха на обувката му. Перишич разтресе напречната греда в 22-ата минута, но разочарованието му бе допълнено и от вдигнат флаг за засада. Серж Гнабри продължи да бъде най-активен в атаката на мюнхенския клуб и след малко повече от половин час футбол шутира силно от границата на наказателното поле, ала извън очертанията на вратата. Томас Мюлер грабна първото си попадение за сезона в 34-ата минута. 30-годишният футболист стреля, а топката се отби в крака на Бендер, за да се оплете в мрежата – 1:1. Радостта на футболисти и фенове на домакините не трая дълго – в 35-ата минута Леверкузен разгърна нова светкавична атака, Фоланд намери Бейли на левия фланг, а той от своя страна проби към средата и отбеляза втория си гол, този път в левия ъгъл на Нойер за 2:1.

Първата опасност след подновяването на играта бе на сметката на Байер и отново дойде след контраатака. Диаби надбяга Дейвис в 51-ата минута и комбинира с Амири, който шутира, но топката попадна в обсега на Нойер и той спаси. В 55-ата минута Левандовски имаше шанс да отбележи, като негов удар се яви като завършек на добра отборна акция на баварците, но топката премина на минимално разстояние от дясната греда. Натискът на Байерн се засили и в 58-ата минута Перишич не успя да вкара след балонно центриране на Павар, а в следващите две минути Храдецки бе основно действащо лице, спасявайки последователно удари на Левандовски.

Жонатан Та бе изгонен с директен червен картон в 81-ата минута, след като на пръв поглед събори откъсващия се сам срещу вратаря Филипе Коутиньо, но от повторенията не си пролича ясно дали между двамата наистина имаше контакт. Левандовски стреля от последавалия свободен удар, но не затрудни Храдецки от около 20 метра дистанция. Разбъркване в наказателното поле на гостите завърши с нова греда, след като секудни преди това съдията даде шестминутно продължение, в което обаче повече голове нямаше и победата на Байер бе факт.

 

ГЕНИЯТ НА МЕСИ БЛЕСНА И В ДЪЖДОВЕН МАДРИД

Барселона спечели с късно попадение на неудържимия Лионел Меси дербито с Атлетико (Мадрид) от XV кръг на испанската „Ла Лига”. Каталунците се наложиха трудно с 1:0 под проливния дъжд в испанската столица благодарение на аржентинския гений, а и на своя вратар Тер Щеген. След успеха те са на върха в класирането заради по-добрата си голова разлика от големия съперник Реал (Мадрид) точно 17 дни преди „Ел Класико”. До 18 декември Барселона ще играе с Майорка, Интер и Сосиедад. В неделя вечер Барса имаше и късмет на стадион „Уанда Метрополитано“. На него се завърна напусналият това лято Антоан Гризман, който бе постоянно освиркван и почти незабележим пред 64 226 зрители.

Домакините имаха по-чистите положения в срещата и още в седмата минута удариха греда, а в 20-ата Тер Щеген успя да спаси с доза късмет опасен удар на Ермосо. После колегата му Ян Облак отрази изстрел на Иван Ракитич, който замени Серхио Бускетс сред титулярите и се размина с втори жълт картон в мача. Малко преди почивката Тер Щеген напарви ново впечатляващо спасяване, а почти веднага след това Жерард Пике нацели гредата след корнер. Така почивката дойде при нулево реми.

Втората част започна с далечен удар на Гризман, последва добра атака и шут на Меси от 20-ина метра, както и изстрел на Суарес, спасен от Облак. Дербито вървеше към нулево равенство до 86-ата, в която Лео Меси го реши след страхотна комбинация със Суарес. Аржентинецът напредна по десния фланг и подаде към уругваеца, който веднага му върна. Последва фамозен фалцов удар, донесъл минимална победа на Барселона.

След нея каталунците събраха 31 точки, колкото има и Реал, докато Атлетико е шести с 25 точки в своя актив.