ФУТБОЛНА ПАНОРАМА

0
1046

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) И ЧЕРНО МОРЕ ЗАВЪРШИХА 1:1 В КОНТРОЛА

Отборите на Черноморец (Балчик) и Черно море завършиха наравно 1:1 в контролна среща, проведена на стадион “Тича” във Варна. Гостите успяха да открият резултата в 7-ата минута. При контраатака на Черноморец Цветан Илиев бе намерен на скорост в наказателното поле на домакините и вкара за 0:1. Черно море изравни в 17-ата минута. Жордао Кардозо центрира отляво, а Аристот Ндонгала засече топката с глава за 1:1. В 60-ата минута Черно море можеше да поведе в резултата, но вратарят на гостите Веселин Добрев спаси опасен удар на Жоржиньо от границата на наказателното поле. В 62-ата минута късметът бе на страната на гостите, след като топката се отби в гредата след опасен удар на Родриго Енрике. За Черно море срещата пропуснаха Исмаил Иса, Мирослав Енчев, Васил Панайотов, Виктор Попов и Иван Дюлгеров.

Това бе втора контрола между двата тима по време на лятната подготовка. В първата варненските „моряци” се наложиха с 6:0.

Съставът на Черноморец (Балчик): Веселин Добрев, Траян Траянов, Генади Луго, Дани Георгиев, Мирослав Начев, Николай Иванов, Дони Дончев, Цветан Илиев, Юнуз Юнуз, Георги Стоянов, Александър Попов (Янаки Смирнов, Георги Георгиев, Александър Стефанов, Любен Любенов, Калоян Цветков, Кристиян Георгиев, Румен Касабов, Станислав Желязков, Иван Михайлов, Христо Ковачев).

 

ЛУДОГОРЕЦ СПЕЧЕЛИ СУПЕРКУПАТА НА БЪЛГАРИЯ

Лудогорец спечели за четвърти път Суперкупата на България. Разградчани сториха това след победа с 2:0 над Локомотив (Пловдив), а успехът изравни „орлите” с ЦСКА по най-много спечелени трофеи от тази надпревара. В герой за родния шампион се превърна новото попълнение Мавис Чибота, който вкара първото и асистира на Лукоки за второто попадение.

Срещата започна с натиск на шампионите. Те можеха да открият резултата още във втората минута, когато Лукоки овладя на 15 метра пред вратата на пловдивчани и пусна отлично към непокрития Сисиньо, но бразилецът не уцели добре топката. Минута по-късно Лукоки проби отдясно и центрира в наказателното поле, Кешерю върна към Чибота, който с шут от границата на наказателното поле отбеляза за 1:0. В 9-ата минута Лудогорец като по чудо не вкара второ попадение. Центриране отдясно намери непокрития Кешерю, който стреля от пет метра с летящ плонж, но Луков някак спаси изстрела от упор. Първата, но много добра ситуация за Локо дойде в 11-ата минута. Тогава Григоре се размина с центриране отдясно, но Аралица не очакваше грешката на румънеца, не успя да си спре топката на 5-6 метра фронтално срещу Илиев и тя попадна в ръцете на вратаря. Лудогорец отговори с бърза атака на Чибота. Крилото овладя в центъра на терена, напредна и намери непокрития Кешерю. Таранът стреля от воле, но над гредата. В 16-ата минута Локо вкара след заучено положение от фаул, но попадението правилно бе отменено заради засада на Езе. В 40-ата минута Чибота се освободи с брилянтен финт от бранител в червено-черно и стреля силно от границата на наказателното поле, но Луков изби с върха на пръстите. След изпълнението на корнера Григоре виждаше как бележи втори гол за разградчани чрез удар с глава, но топката мина на сантиметри покрай лявата греда. В 45-ата минута разградчани допуснаха поредната си грешка в отбрана. Аралица подаде с пета на Карагерен, който върна към свой съотборник. Последва шут, който се спря в мрежата на „орлите”, но и това попадение правилно бе отменено заради засада на Карагерен.

Второто полувреме започна с лек превес на разградчани, но първата голова възможност бе за Локо. В 56-ата минута Карагерен изведе директно от тъч Аралица очи в очи с Илиев, но вратарят спаси шута на нападателя. В 64-ата минута Мавис Чибота осъществи отличен 50-метров пробив, залъга двама бранители и подаде към непокрития Марселиньо, който направи по-трудното и от два метра не вкара, а нацели лявата греда. Пловдивчани отговориха с опасен удар на Карагерен, който Илиев изби в корнер. В 78-ата минута Григоре направи поредната си странна изява в защита, разминавайки се с топката и позволявайки на играч в черно-бяло да излезе сам срещу вратаря, но Сисиньо притича и покри поредната груба грешка на своя съотборник. В 84-ата минута дойде поредното положение в мача. Този път то бе пред вратата на пловдивчани. Битон изведе великолепно Чибота зад гърба на черно-бялата отбрана, но Луков спаси шута на разградския футболист. Към края на срещата Локо се изнесе напред и остави доста празни пространства. Лудогорец се възползва от тях в 93-ата минута, когато Чибота проби отляво и подаде към непокрития Лукоки, който с шут от десетина метра вкара за крайното 2:0.

 

ПЕРУ ДЕТРОНИРА ШАМПИОНА ЧИЛИ СЛЕД ПОБЕДА С 3:0

Отборът на Перу детронира шампиона Чили след победа с 3:0 и се класира за финала на „Копа Америка”, където ще се изправи срещу домакина Бразилия. “Инките” изиграха перфектен в тактическо отношение мач и не оставиха никакви шансове на фаворизирания тим на Чили. До почивката се разписаха Едисон Флорес и Йошимар Йотун, а точка на спора сложи ветеранът Хосе Паоло Гереро в добавеното време.

За Перу това ще е първи финал в турнира от 1975 година, когато спечели титлата. Чили беше властелин на Южна Америка от 2015 година насам, като триумфира в последните две издания на надпреварата, но този път няма да участва в най-важния двубой.

Maчът се игра на “Арена до Гремио” в Порто Алегре, а главен съдия бе Вилмар Ролдан, който показа само три жълти картона.

Перуанците стартираха много агресивно и можеха да поведат още във 2-ата минута. Гереро пусна чудесен пас към непокрития Куева, но той от чиста позиция стреля в аут. Малко по-късно подобен шанс се откри и пред Чили. Атаката бе организирана от Артуро Видал. Неговото подаване стигна до Жан Бусажур, който върна към Чарлс Арангис, но футболистът на Байер (Леверкузен) направи по-трудното и не уцели вратата. Тактиката на Перу бе да приеме играта в собствената си половина, но при всяка възможност “инките” се изстрелваха в атака, а скоростта на Куева, Флорес и Карийо създаваше много проблеми на чилийската защита. Заслужено дойде и попадението на Едисон Флорес в 21-ата минута. Карийо продължи топката с глава след центриране на Куева, а Флорес с прецизен диагонален шут не остави шансове на Габриел Ариас. Чили се опита веднага да притисне съперника. Арангис изведе по крилото Маурисио Исла, но нямаше кой да засече неговото подаване. Перуанците се чувстваха комфортно да се защитават, а атаките им бяха по-опасни от тези на шампионите. В 38-ата минута вратарят на Чили Габриел Ариас сътвори голям гаф, който още повече утежни положението на неговия отбор. Стражът напусна наказателното поле, за да пресрещне Карийо, но закъсня и крилото на Перу центрира към Йотун, който овладя топката и с безпощаден удар я прати в мрежата. Чилийците се изнервиха и станаха много припрени в атаките си. Въпреки това Хосе Фуенсалида беше близо до гола в 44-ата минута, но Педро Галесе изби в корнер. Алексис Санчес нито веднъж не излезе на стрелкова позиция, а освен удара на Фуенсалида Чили нито веднъж не застраши вратата на Перу.

Второто полувреме започна със смяна на Рейналдо Руеда, който пусна в игра Анхело Сагал вместо Фуенсалида. Малко по-късно рокада имаше и в състава на Перу, но принудителна, защото авторът на първия гол Флорес се контузи и бе заменен от Кристофер Гонсалес. Интригата можеше да се върне в 51-ата минута, но Варгас уцели гредата с глава. В 59-ата пък късметът помогна на Чили след най-красивата атака в мача. Разиграването на офанзивните футболисти на Перу остави техните съперници без отговор, но Йотун не успя да намери добре топката и от няколко метра я прати над вратата. Перуанците обаче се поумориха и в последния четвърт час Чили доминираше. Алексис напомни за себе си с хубав изстрел в 82-ата минута, но отново перуанският вратар внимаваше. В добавеното време Гереро излезе сам срещу Ариас, преодоля го и направи успеха на перуанците класически. До края остана време Варгас да пропусне дузпа с несериозно изпълнение.

Двубоят за титлата е в неделя, а ден по-рано Чили и Аржентина излизат в мача за третото място.

 

ГОЛ В ПРОДЪЛЖЕНИЯТА ПРАТИ ХОЛАНДИЯ НА ИСТОРИЧЕСКИ ФИНАЛ

Женският национален отбор на Холандия постигна исторически успех, като за първи път се класира за финал на световно първенство. Холандките елиминираха Швеция с 1:0 в драматичен мач, решен след продължения. Скъпоценното попадение отбеляза нападателката на Манчестър Юнайтед Джаки Грьонен. В спора за титлата в неделя момичетата на Сарина Вигман-Глоцбах ще се изправят срещу действащия шампион САЩ.

Преди почивката и двата тима действаха прекалено предпазливо и не създадоха никакви интересни положения. Второто полувреме беше по-динамично, но отново защитите доминираха. Шведките пропуснаха да решат нещата в своя полза след удар на Магдален Ериксон и двубоят навлезе в продължения – за първи път на полуфинал на световно първенство. Холандия дочака своя момент в 99-ата минута. Тогава Грьонен получи топката около границата на наказателното поле и с много прецизен удар донесе така жадуваната победа за “оранжевите”.

По пътя си към финала Холандия, която е актуалният европейски шампион, елиминира Япония и Италия. Шведките имаха по-труден път. Те се справиха с Канада и Германия, но се препънаха на последното стъпало преди финала. Скандинавките ще се опитат да спечелят бронзовите медали в мача за третото място срещу Англия.

 

АМЕРИКАНКИТЕ СТИГНАХА ДО ДВУБОЯ ЗА ТИТЛАТА

Отборът на САЩ ще защитава титлата си на световното първенство за жени, след като победи с 2:1 Англия в първия полуфинал. Съперникът на американките ще бъде определен измежду Швеция и Холандия.

Двубоят на “Стад дьо Люмиер” в Лион беше доста равностоен, а интригата се запази почти до края на срещата. Мачът се игра пред пълни трибуни, като цели 53 000 зрители бяха заели местата си на стадиона.

Една от звездите на САЩ Меган Рапино изненадващо остана на резервната скамейка и не влезе в игра, но това не се оказа фатално за американките. САЩ откри в 10-ата минута чрез Кристен Прес, която се разписа с глава. Девет минути по-късно англичанките изравниха, а гола вкара Елън Уайт. В 31-ата минута нападателката Алекс Морган успя с глава отново да матира английската отбрана.

През втората част англичанките стигнаха до изравнителен гол, но той беше отменен след консултация с ВАР. Така се стигна до 84-ата минута, когато отново след ВАР беше отсъдена дузпа в полза на Англия. Стефани Хоутън обаче стреля слабо и ударът беше отразен. Две минути по-късно надеждите на “лъвиците” рухнаха, след като останаха с човек по-малко на терена, след като Мили Брайт получи втори жълт картон за грубо влизане на Алекс Морган.

Така САЩ излиза за трети пореден и общо пети път във финала на световно първенство за жени, като определено ще е фаворит срещу състава на Холандия.

 

КОУТИНЬО СЕ Е ДОГОВОРИЛ С ПСЖ

Докато Барселона търси начин да привлече Неймар, помощ за това идва от Филипе Коутиньо, твърди Sport. Според каталунския вестник полузащитникът е дал съгласието си да премине в Пари Сен Жерман като част от сделката. Бразилският национал вече е постигнал договорка за личните си условия, но тепърва предстои ръководствата на двата клуба да преговарят.

Няма индикации, че парижани ще оставят Ней да си тръгне толкова лесно. На този етап първенецът на Лига 1 не е коментирал нищо по темата, а и самият Неймар запазва пълно мълчание. Развитие се очаква да има до дни, защото на 8 юли ПСЖ стартира подготовка.

 

БЕШИКТАШ ПРЕГОВАРЯ С КЕВИН ПРИНС-БОАТЕНГ

Полузащитникът на Сасуоло Кевин-Принс Боатенг може да продължи кариерата си в Турция. “Скай Спорт” съобщава, че Бешикташ води разговори с 32-годишния футболист от Гана, който през последните шест месеца бе под наем в Барселона. За каталунците Боатенг игра в едва 4 мача.

Изпълнителният директор на Сасуоло Джовани Карневали се съмнява, че Боатенг ще се завърне в италианския отбор. “Боатенг? Знаете ли, не мисля, че той ще се върне в Сасуоло. Ще бъде много трудно да се случи това. Мисля, че Барселона ще го откупи и вероятно ще го пусне под наем в друг отбор от Ла Лига. Най-вероятно той ще продължи да се състезава в шампионата на Испания”, заяви Карневали.

 

МБАПЕ Е НАЯСНО КЪДЕ ЩЕ ИГРАЕ ОТ НОВИЯ СЕЗОН

Спряганият за трансфер в Реал (Мадрид) Килиан Мбапе даде да се разбере, че не мисли за нищо подобно. В профила си в Twitter френският голаджия публикува своя снимка с новия екип на Пари Сен Жермен и текст “Това е ПСЖ 19/20”, което е ясен знак, че поне през този и зимния пазар няма да станем свидетели на смяна на клуба от негова страна.

През последните седмици медиите лансираха информации, че Мбапе може да се озове на “Сантиаго Бернабеу” като част от мащабната селекция на Флорентино Перес. Спрягаха се и суми до 250 млн. евро.

Към момента световният шампион е вторият най-скъп футболист, след като ПСЖ плати на Монако 180 млн. евро за него. Лидер продължава да бъде съотборникът му Неймар с 222 млн. евро.

 

ТОТНЪМ СЧУПИ ТРАНСФЕРНИЯ СИ РЕКОРД

Тотнъм финализира трансфера на Танги Ндомбеле от Лион. Сделката е рекордна за “шпорите”, като общата й стойност може да достигне 65 милиона паунда (около 10 милиона от тях са под формата на бонуси). Предишното най-скъпо попълнение на лондончани бе Давинсон Санчес, за когото бяха платени 42 милиона лири преди две години.

Халфът вече е подписал договор за пет години с опция за допълнителни 12 месеца. Той ще бъде един от най-високоплатените играчи на Тотнъм. Възнаграждението му ще е в размер на 200 000 паунда седмично.  Интерес към Ндомбеле имаха и Манчестър Юнайтед, Пари Сен Жермен и Ювентус, но той избра офертата на финалиста в Шампионската лига.

 

БАРСЕЛОНА ОТХВЪРЛИ ПЪРВАТА ОФЕРТА НА БАЙЕРН ЗА ДЕМБЕЛЕ

Байерн (Мюнхен) е отправил първо официално предложение към Барселона за правата на Усман Дембеле, но то е било отхвърлено, твърди Sport. Испанците не са доволни от предложената сума – 70 млн. евро. Клубът иска да се раздели с младия французин, за да има пари за връщането на Неймар, но очаква да получи повече от това. Твърди се, че на “Камп Ноу” се надяват на поне 95 млн. евро.

За два сезона в Ла Лига Дембеле почти с нищо не оправда високите очаквания. Той многократно не спазваше дисциплина извън терена, което допълнително повлия върху мнението за него на ръководството и запалянковците.

Не се очаква обаче баварците да завишат кой знае колко офертата си за бившия футболист на Борусия (Дортмунд). Това лято Байерн вече взе Люка Ернандес за рекордните в историята си 80 млн. евро и президентът Ули Хьонес обяви, че през този трансферен прозорец няма да даде повече за никой друг.

По принцип мюнхенци се бяха насочили първо към Льорой Сане, но нито самият футболист искаше трансфер, нито Манчестър Сити беше склонен да го пусне.