ТРОНЪТ СЕ РАЗКЛАТИ! АТЛЕТИКО СЪСЕЧЕ ЛИВЪРПУЛ В МАДРИД

Отборът на Атлетико (Мадрид) намери формулата за успех над Ливърпул и го направи в точния момент – на 1/8-финал в Шампионската лига. Тимът на Диего Симеоне спечели с 1:0 първия рунд от схватката, играна на “Wanda Metropolitano” – там, където мърсисайдци триумфираха само преди няколко месеца, качвайки се на европейския трон. Кралят на Европа не отправи нито един точен удар за 90 минути игра.

Диего Симеоне разположи 4-4-2 с Анхел Корея и Алваро Мората в атака. По двата фланга се появиха Коке и Тома Льомар. Юрген Клоп не изневери на своята формация 4-3-3 с Мохамед Салах, Роберто Фирмино и Садио Мане в нападение.

Срещата започна с ранен гол за домакините. В четвъртата минута “дюшекчиите” изпълниха корнер, получи се разбъркване, топката се удари в крака на Фабиньо и стигна по земя до Саул, който беше фронтално срещу вратата на два метра от голлинията и спокойно реализира за 1:0. След попадението мадридският тим организира скоростна акция, завършена с нисък удар по диагонала на Анхел Корея. Английският тим се настани в половината на своя съперник, а “дюшекчиите” умело бранеха териториите в близост до вратата на Ян Облак. В 20-ата момчетата на Диего Симеоне създадоха много добра възможност. Топката беше центрирана отляво, тупна коварно и Андрю Робъртсън в последния миг успя да я избие пред погледа на Мората. В 26-ата Вирджил ван Дайк сгреши грубо и подари брилянтна възможност за Мората. Испанският нападател финтира Фабиньо, но след това ударът му беше блокиран. В 35-ата минута Фирмино показа техника отляво, след което Мане опита да пробие в наказателното поле и топката стигна до Салах. Египтянинът отправи силен удар, но топката срещна тялото на Фелипе и излезе в корнер. Иначе шутът беше доста опасен. В 45-ата Мане имаше претенции, че е задържан в наказателното поле, но Стефан Савич хитро махна ръката си в точния момент.

На почивката Клоп извади Мане и пусна Дивок Ориги. Симеоне пък направи защитна смяна – заложи на Маркос Йоренте за сметка на Льомар. Втората част започна с две остри акции на домакините. и двете дойдоха след грешки в защитата на Ливърпул. И в двата случая не се стигна до удар. В 49-ата Шимо Вършалко напредна в наказателното поле, ала не успя да намери голово продължение. В 53-ата топката беше центрирана на далечната греда към Салах, който стреля опасно с глава – покрай вратата. В 68-ата Алваро Мората получи брилянтна топка по земя около точката на дузпата, ала не замахна добре, подхлъзна се и пропиляха чудесния шанс. Три минути по-късно Ренан Лоди шутира от 25 метра и ударът се получи много добре, но мъничко встрани. В 73-ата Ориги центрира и капитанът на гостите Джордан Хендерсън стреля от въздуха, насочвайки топката много близо до гредата. В 77-ата в игра се появи възстановеният Диего Коща, заменяйки Анхел Корея. В 90-ата Коща пропиля чудесна бърза атака, решавайки да стреля отдалеч – направи го безкрайно неточно. До края гостите от “Анфийлд” така и не измислиха нищо толкова интересно и останаха без точен удар.

Статистиката в края на срещата отчете 67% процента владение на топката в полза на англичаните. Реваншът на “Анфийлд” е след две седмици. sportal.bg

 

 

ЕРЛИНГ ХОЛАНД ИЗБУХНА И СРЕЩУ ПСЖ

Борусия (Дортмунд) изтръгна победа с 2:1 над Пари Сен Жермен в първия сблъсък между двата тима от 1/8-финала в Шампионската лига. Домакините на “Сигнал Идуна Парк” постигнаха ценен успех, а героят на вечерта отново бе детето чудо Ерлинг Холанд, който реализира и двата гола за германския тим в 69-ата и 77-ата минута и вече има 10 попадения на сметката си в турнира. Неймар обаче вкара ценен гол на чужд терен за парижани, който оставя френския шампион в играта за реванша.

Домакините излязоха с Ерлинг Холанд, Торган Азар и Джейдън Санчо в атака. В средата на терена действаха Аксел Витсел и Емре Джан, а Ашраф Хакими и Рафаел Герейро бяха в ролята на халф-бекове. В същото време ПСЖ разчиташе на атомното нападение Килиан Мбапе, Неймар и Анхел ди Мария в предни позиции. В средата пък играта движеха Марко Верати, Идриса Гай и Маркиньос.

Първата голяма възможност в мача бе за гостите. В 10-ата минута Неймар стреля опасно от фаул и топката профуча опасно близо до гредата. В 14-ата минута Борусия организира страхотна контраатака, в която петима играчи в жълто излязоха срещу трима бранители, но Джейдън Санчо прибърза да отправи удар и не успя да намери очертанията на вратата. В 24-ата минута Санчо получи в наказателното поле и прати топката остро във вратарското поле, но там Кейлор Навас реагира добре и пресече, преди играч на Борусия да успее да засече кълбото във вратата. Костариканският страж бе последна преграда пред гола в 27-ата минута след опасен диагонален удар на Санчо. В 35-ата минута се откри и първата възможност пред Холанд, който стреля мощно, но покрай вратата. В 59-ата минута Неймар удари с ръка в лицето Аксел Витсел, но се размина само с жълт картон.

Килиан Мбапе бе автор на първия точен шут на сметката на ПСЖ. Това се случи в 64-ата минута, когато нападателят стрля от малък ъгъл и Роман Бюрки трябваше да се намесва решително. Само минута по-късно младият французин имаше още по-добър шанс, като за втори път стреля силно в очертанията на вратата и за втори път Бюрки спаси. Борусия отговори с далечен изстрел на Ашарф Хакими в 68-ата минута, преминал над напречната греда. Минута по-късно резултатът бе открит. Домакините организираха страхотна контраатака, топката бе центрирана за Герейро, неговият удар не се получи, но кълбото се озова у Холанд, който отблизо го насочи във вратата за 1:0. В 75-ата минута ПСЖ изравни. Мбапе навърза няколко бранители в жълто и подаде успоредно на голлинията за Неймар, който засече топката във вратата за 1:1. Радостта на парижани бе кратка. В 77-ата минута Холанд получи пас пред наказателното поле и с мощен удар вкара за 2:1. В 81-ата минута гостите можеха отново да изравнят, но изстрел на Неймар отблизо се отби от гредата. Германците имаха нов шанс в 86-ата минута, когато Хахими отправи диагонален шут покрай вратата. В края пък ПСЖ можеше да се добере до равенството, но първо Неймар пропусна добра възможност, а в последната минута на добавеното време и Тиаго Силва стреля с глава след корнер, но над вратата.

Така Борусия (Дортмунд) взе крехка преднина и ще има предимство преди ответния мач на “Парк де Пренс”. Пари Сен Жермен обаче също таи надежда за обрат, особено след гола на чужд терен, който успя да отбележи.

 

ИГРАЧИТЕ НА РЕАЛ ЯДОСАНИ НА ЗИДАН ЗАРАДИ БЕЙЛ

Част от играчите на Реал (Мадрид) са се ядосали на наставника Зинедин Зидан заради подкрепата от негова страна към Гарет Бейл. Уелсецът получи рядък шанс за изява в мача със Селта (Виго) – 2:2, през уикенда. Това обаче е довело до напрежение в съблекалнята на “Белия балет”. “Включването на Гарет Бейл в състава е довело до напрежение между някои от основите фигури в съблекалнята и треньора Зинедин Зидан. Решението на наставника не бе одобрено от тарторите в отбора, тъй като уелсецът не в добра форма, докато в същото време има други играчи, които тренират усърдно и чакат своя шанс като Родриго, Винисиус или Лукас Васкес. Преобладаващото мнение е, че Бейл не трябваше да бъде титуляр срещу Селта”, твърди журналистът Едуардо Инда, говорейки пред “Ел Чирингито”.

Смата се, че Зидан е дал шанс на Бейл с надеждата уелсецът да остави добри впечатления и да привлече интерес към себе си за трансфер през лятото.

 

  • СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

ПРОГРАМА ЗА ПРОЛЕТНИЯ ПОЛУСЕЗОН

 

XVI кръг

22 февруари 2020 г., събота, 14:00 ч.

Хитрино (Хитрино) – Шумен 2007 (Шумен) – сл.

Добруджа 1919 (Добрич) – Суворово 1 (Суворово)

23 февруари 2020 г., неделя, 14:00 ч.

Бенковски (Бяла, обл. Русе) – Светкавица (Търговище)

Устрем Д (Дончево) – Септември 98 (Тервел)

Черноломец 1919 (Попово) – Кубрат 2016 (Кубрат)

Ботев (Нови пазар) – почива

Тополи 2010 (Тополи) – почива

 

XVII кръг

29 февруари 2020 г., събота, 14:00 ч.

Септември 98 (Тервел) – Бенковски (Бяла)

Светкавица (Търговище) – Ботев (Нови пазар)

1 март 2020 г., неделя, 14:00 ч.

Черноломец (Попово) – Хитрино – сл.

Кубрат 2016 (Кубрат) – Тополи 2010

Суворово – Устрем Д (Дончево)

Добруджа 1919 (Добрич) – почива

Шумен 2007 (Шумен) – почива

 

XVIII кръг

7 март 2020 г., събота, 15:00 ч.

Шумен 2007 – Светкавица (Търговище)

Ботев (Нови пазар) – Септември 98

Добруджа 1919 (Добрич) – Кубрат

Тополи – Черноломец 1919 (Попово)

8 март 2020 г., неделя, 15:00 ч.

Бенковски (Бяла) – Суворово 1

Хитрино (Хитрино) – почива

Устрем Д (Дончево) – почива

 

XIX кръг

14 март 2020 г., събота, 15:00 ч.

Тополи 2010 (Тополи) – Хитрино – сл.

Септември 98 (Тервел) – Шумен 2007

15 март 2020 г., неделя, 15:00 ч.

Черноломец (Попово) – Добруджа 1919

Кубрат – Устрем Д (Дончево)

Суворово 1 – Ботев (Нови пазар)

Бенковски (Бяла) – почива

Светкавица (Търговище) – почива

 

XX кръг

21 март 2020 г., събота, 15:00 ч.

Хитрино – Светкавица (Търговище) – сл.

Шумен 2007 (Шумен) – Суворово 1

Добруджа 1919 – Тополи

22 март 2020 г., неделя, 15:00 ч.

Бенковски (Бяла) – Кубрат 2016

Устрем Д (Дончево) – Черноломец

Септември 98 (Тервел) – почива

Ботев (Нови пазар) – почива

 

XXI кръг

28 март 2020 г., събота, 15:00 ч.

Добруджа 1919 – Хитрино – сл.

Тополи 2010 – Устрем Д (Дончево)

Септември 98 (Тервел) – Светкавица

29 март 2020 г., неделя, 15:00 ч.

Черноломец – Бенковски (Бяла)

Кубрат 2016 – Ботев (Нови пазар)

Шумен 2007 (Шумен) – почива

Суворово 1 (Суворово) – почива

 

XXII кръг

4 април 2020 г., събота, 16:00 ч.

Хитрино – Септември 98 (Тервел) – сл.

Светкавица – Суворово 1

Шумен 2007 – Кубрат 2016

Ботев (Нови пазар) – Черноломец

5 април 2020 г., неделя, 16:00 ч.

Бенковски (Бяла) – Тополи

Устрем (Дончево) – Добруджа 1919

 

XXIII кръг

11 април 2020 г., събота, 16:00 ч.

Добруджа 1919 – Бенковски (Бяла)

Тополи 2010 – Ботев (Нови пазар)

12 април 2020 г., неделя, 16:00 ч.

Устрем (Дончево) – Хитрино – сл.

Черноломец – Шумен 2007

Суворово 1 – Септември 98 (Тервел)

Кубрат 2016 (Кубрат) – почива

Светкавица (Търговище) – почива

XXIV кръг

17 април 2020 г., петък, 16:00 ч.

Хитрино – Суворово 1 – сл.

Светкавица – Кубрат 2016

Шумен 2007 – Тополи

Ботев (Нови пазар) – Добруджа 1919

Бенковски (Бяла) – Устрем (Дончево)

Септември 98 (Тервел) – почива

Черноломец –  почива

 

XXV кръг

26 април 2020 г., неделя, 16:00 ч.

Бенковски (Бяла) – Хитрино – сл.

Устрем (Дончево) – Ботев (Нови пазар)

Добруджа 1919 – Шумен 2007

Черноломец (Попово) – Светкавица

Кубрат 2016 – Септември 98 (Тервел)

Тополи 2010 (Тополи) – почива

Суворово 1 (Суворово) – почива

 

XXVI кръг

2 май 2020 г., събота, 17:00 ч.

Суворово 1 – Кубрат 2016

Септември 98 (Тервел) – Черноломец

Светкавица – Тополи 2010

Шумен 2007 – Устрем (Дончево)

Ботев (Нови пазар) – Бенковски (Бяла)

Хитрино (Хитрино) – почива

Добруджа 1919 (Добрич) – почива

ШОУ НА ТЕВЕС ОСТАВИ БОКА ХУНИОРС В БОРБАТА ЗА ТИТЛАТА

Капитанът на Бока Хуниорс Карлос Тевес направи истинско шоу в 20-ия кръг от аржентинската Суперлига. Опитният футболист беше в основата на успеха на своя тим с 4:0 при гостуването на Сентрал Кордоба. Десетката на “генуезците” реализира два гола, подаде за едно попадение, изпусна дузпа, а след това изработи още един 11-метров наказателен удар.

Пред пълните трибуни на стадиона в Сантяго де Естеро гостите поведоха още в 3-ата минута, след като Тевес се възползва от грешка в защитата на домакините. Нападателят пресече подаване към вратаря и майсторски реализира. Последва отлично спасяване на Андрада, което запази преднината на “синьо-жълтите”, които удвоиха в 26-ата минута. Бившият играч на Бенфика и Атлетико (Мадрид) Салвио финтира защитник и се разписа за трети път от 14 мача през този сезон в Аржентина. Малко преди края на първата част Бока Хуниорс получи право да изпълни дузпа за игра с ръка след центриране на Фабра. Тевес взе топката, но вратарят Родригес изби.

Втората част започна с две бързи попадения за гранда от Буенос Айрес. Атака, подхваната от Тевес, завърши и с гол на звездата в 53-ата минута, като той вече има шест попадения в тази кампания. Шест минути по-късно Тевес подаде на Вила за четвъртото попадение в мача. Голът трябваше да бъде отменен, тъй като крилото беше в засада. Десетката на Бока Хуниорс беше във вихъра си и в 83-ата минута спечели дузпа, която предостави на Солдано. Последният обаче също пропусна, след като вратарят Родригес парира и неговия изстрел.

Бока е на второ място с актив от 39 точки, като изостава на три от лидера Ривър Плейт три мача преди края.

БЕКЪМ ПОДПИСАЛ ДОГОВОР ЗА НАД 200 МИЛИОНА СЪС СПОНСОР ОТ КАТАР

Дейвид Бекъм продължава с огромната подготвителна работа, свързана с дебюта на неговия клуб Интер (Маями). Според “Сън” легендарният халф на Манчестър Юнайтед и Англия е подписал грандиозен спонсорски договор с катарски инвеститор. Информацията гласи, че споразумението е за 235 милиона долара (180 милиона паунда).

Контрактът е бил сключен преди две седмици. Според него името на спонсора ще бъде изписано на клубния стадион и на екипите на Интер (Маями).

Клубът на Бекъм ще дебютира в МЛС на 1 март. През тази седмица отборът за първи път тренира на своята нова база, която е на стойност 50 милиона паунда.

 

МЕСИ И ХАМИЛТЪН ПОДЕЛИХА ПРЕСТИЖНА НАГРАДА

Звездата на Барселона Лионел Меси се сдоби с нова престижна награда. Аржентинецът получи приза “Лауреус”, известен още като “Спортен Оскар”. Меси остави след себе си тенисиста Рафаел Надал, голфъра Тайгър Уудс, маратонеца Елиуд Кипчоге и мотоциклетиста Марк Маркес. Той подели отличието с шампиона във Формула 1 Люис Хамилтън, което се случва за първи път, откакто се дава наградата.

Меси стана и първият представител на отборен спорт, който получава наградата. Нападателят не успя да присъства на награждаването, но изпрати специално обръщение до своите фенове. “Искам да се извиня, че не успях да дойда на церемонията по награждаването и да благодаря за това признание. Това е специална и много важна награда. За мен беше чест да бъда първият отборен играч, получил този приз. Обикновено той се дава на представители от индивидуалните спортове. Искам да благодаря на моите съотборници, семейството и феновете, които ме подкрепят. Дано един ден отново да се срещнем”, каза Меси.

През 2019 година Лео спечели шестата си “Златна топка”, а Хамилтън за шести път триумфира с титлата във Формула 1.

 

РОМА СЕ ПОДСИЛВА С ГЕРМАНСКИ НАЦИОНАЛ

Рома е поредният клуб, който иска да привлече в редиците си десния бек на РБ Лайпциг Лукас Клостерман. “Вълците” изпитват проблеми на този пост през сезона заради раздялата с Алесандро Флоренци, неубедителните изяви на Давиде Сантон и постоянните контузии на Леонардо Спинацола. Бруно Перес също не е във форма и наставникът Пауло Фонсека се надява през лятото да подсили състава с нов десен бранител.

В Италия се появиха информации, че евентуална сделка между Рома и РБ Лайпциг е много вероятна предвид добрите отношения между двата клуба. Миналото лято те се договориха за преминаването на Патрик Шик в тима от Бундеслигата и чехът се представя на ниво – 6 гола в 12 мача. Правата на Шик могат да преминат изцяло в РБ Лайпциг като част от сделката за Клостерман, който е оценяван на 35-40 млн. евро.

23-годишният Клостерман е в РБ Лайпциг от 2014 година, когато беше привлечен от Бохум. Той е основна фигура в състава на Юлиан Нагелсман и вече има 8 мача за националния отбор на Германия.

 

ИКЕР КАСИЙЯС СЛОЖИ КРАЙ НА ЛЕГЕНДАРНАТА СИ КАРИЕРА

Легендарният испански вратар Икер Касийяс е обявил края на футболната си кариера. Това съобщи Жорже Нуно Пинто, президент на португалския гранд Порто, чиито цветове Касийяс защитава от 2015 година насам.

38-годишният страж получи инфаркт на тренировка в началото на май миналата година и оттогава не е играл. По-рано през седмицата той обяви, че ще сe кандидатира за президент на Испанската футболна федерация, като изборите са през есента.

В знаменитата си кариера, която премина основно с 16 сезона за родния му клуб Реал (Мадрид), Касийяс спечели пет титли на Испания и две национални купи, три пъти Шампионската лига и на три пъти стана световен клубен първенец. С Порто той стана шампион на Португалия през сезон 2017/2018. За националния тим на Испания вратарят изигра 167 мача, като е световен шампион и има две европейски титли.