ПИНГ ПОНГ МЕЖДУ ГЕРБ И ПРЕЗИДЕНТА ВЪРХУ ГЕРОИЗМА И СЛАВАТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

0
949

ПГ на ГЕРБ поиска в декларация президентът Румен Радев да се извини за поругаването на паметта на Левски

София, 20 февруари /Десислава Антова, БТА/
“Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка”. Това каза в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Тома Биков. Поводът за декларацията е участието на президента Румен Радев в шествието в памет на Васил Левски. В декларацията от ГЕРБ изразяват позицията, че вчера на 19 февруари 2020 г. традицията паметта на Васил Левски да бъде почетена със смирение, е била нарушена от българския президент.
“Организирана агитка от средите на БСП, заедно с полукриминални и маргинализирани наемници извърши поругаване на паметта на Апостола на свободата. Тази безпрецедентна и срамна провокация срещу българското национално единство премина под патронажа на президента на БСП – Румен Радев”, каза Биков.
Той подчерта, че отговорността за тази “срамна” по думите му и “партийно организирана акция”, се носи лично от Румен Радев.
“Не искаме извинението на Румен Радев за себе си, а за всички онези, които пазят спомена за националните ни герои и по този начин продължават онова, което беше започнато от Левски”, посочи Биков.
Той апелира и всички парламентарни групи и отговорни политици да се разграничат от действията на президента вчера.
“Не бива да позволяваме България да се превърне в заложник на страха и личните драми на един човек, пък бил той и този, който по стечение на обстоятелствата, изпълнява правомощията на президент. Цената за противопоставянето на различни групи в обществото, самоцелната властова амбиция и аматьорската самонадеяност от страна на Румен Радев, ще бъде плащана дълго от цялото българско общество”, посочи Биков.
“За парламентарната група на ГЕРБ подобни грозни сцени, които атакуват единството на нацията, за да обслужат злободневния дневен ред на затъналия в скандали и безпомощност Румен Радев са неприемливи и недопустими. На третата година от своето президентство Румен Радев не е в състояние да предложи нищо, освен пошлост, дребнавост и политическа неграмотност”, посочи Биков.
По думите му днес президентската институция се контролира от “случайни хора” и “политически аматьори”, готови да заложат на карта бъдещето на България в името на политическото си оцеляване и личното си властово позициониране.
“През последните три години липсата на мъжество, липсата на разум и липсата на опит от страна на президента обезсмислиха обединяващата роля на президентската институция и я превърнаха в инструмент за партийна пропаганда”, каза още Биков.
“Вчера Румен Радев премина граница, от която няма връщане назад. Вместо да изпълнява задълженията си да бъде президент на всички българи, той премина позицията на тартор на партийна агитка”, заяви Биков и изтъкна, че за ПГ на ГЕРБ той ще остане такъв до края на мандата си.
“Заявяваме, че нито една партия, нито една институция, нито един политически деец няма право да приватизира, обсебва и поругава българската национална памет и нейния най-виден образ в лицето на Васил Левски”, каза Биков.

Трябва да си отговорите защо българските граждани ви освиркват, обърна се Драгомир Стойнев в парламента към управляващите

София, 20 февруари /Теодора Цанева, БТА/
Трябва да си отговорите защо българските граждани ви освиркват, обърна се към управляващите зам.-председателят на ПГ на “БСП за България” Драгомир Стойнев в отговор на декларация на ГЕРБ относно вчерашните прояви с участието на президента Румен Радев по повод на годишнината от гибелта на Васил Левски.
“Дълбоко съжалявам, че толкова гняв имаше в декларацията на ПП ГЕРБ и не считам това за необходимо и адекватно”, коментира Стойнев. Вчерашните събития може би трябва да ги разделим на две – едното е шествието, другото са освиркванията, посочи той. Стойнев отбеляза, че никой не може да забрани на българския президент да участва или да води шествие. “Той е избран пряко от българските граждани, той има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва, да изразява тяхно мнение, да се вслушва в неволите, но при вас като че ли основен проблем е защо той не хвали правителството”, коментира зам.-председателят на ПГ на левицата.
“Не приемам и обидите относно участниците в това шествие”, каза Стойнев и посочи, че в декларацията на ГЕРБ се е говорело за маргинали, хора от миналото, политици, които едва ли не нямат морал. Според него не прилича на народни представители, особено на политическа партия, която има амбициите да ръководи тази страна, да се отнася с такова пренебрежение към български граждани. За това разделение и за тази омраза, която насаждате между българските граждани, говорим и искаме да преодолеем, добави депутатът от БСП.
Относно освиркванията, Драгомир Стойнев посочи, че именно президентът е призовал да не се освиркват български политици на този ден. “Само че тук е въпросът, на който вие трябва да си отговорите – защо българските граждани ви освиркват. Тук вината не е в президентската институция, тук вината не е в Българската социалистическа партия, вината я търсете във вас”, обърна се той към управляващите. По думите му, когато всеки ден във всяка община има проблем, хората негодуват и управляващите трябва да се вслушат в това. “Това, че се освирква даден кмет, даден министър, ще започне да бъде постоянна величина в нашия политически живот, защото това, което вие виждате, хората не го усещат”, коментира още Стойнев.
“По никакъв начин не мога да разбера и тази ярост и злоба към една институция, която е единствената в страната, на която положителният рейтинг е по-голям от отрицателния”, каза още зам.-председателят на ПГ на “БСП за България”. Врагът на държавата не е тук, нито в президентската институция, той е насаден от несправедливия преход, през който разбихме всички институции в държавата, посочи той. Вместо за работещи институции, говорим за глашатаи, коментира той. “Нашият национален интерес зависи не от това колко силно можем да плюем някого, а как в трудни моменти можем да си подадем ръка”, завърши Драгомир Стойнев.

Румен Радев: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление

Русе, 20 февруари /Мартин Пенев, БТА/
Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление. Това каза президентът Румен Радев в Русе, където присъства на честванията по повод 142 години от освобождението на града.
Поводът за коментара му е декларацията на ГЕРБ, прочетена днес в парламента.