ДОБРУДЖА ЗАГУБИ ОТ НЕФТОХИМИК С 4:1 В КОНТРОЛА

Отборът на Добруджа загуби от Нефтохимикс 4:1 контролна среща, игрананастадиона в Каблешково. Лидерът в Североизточната треталигаоткрирезултата в средатанапървотополувреме, когатоКристианПешковсевъзползваотнеразбирателство в защитатанабургазлии и с плътеншутотграницатананаказателнотополепратитопката в мрежата.Последваха пропуски на Ерик Почански и Цветомир Цонков, но в 33-ата минута домакините все пак изравниха. Николай Костов центрира от фаул в пеналта и Атанас Ташолов с глава засече топката за 1:1.Малко по-късно Почански пропусна сам срещу вратаря, но Нефтохимик поведе в 55-ата минута, след като Живко Петков пресече лошо върната към вратаря на добричлии топка и вкара за 2:1.”Шейховете” продължиха да доминират и в 85-ата минута Димитър Костадинов с добавка отблизо направи 3:1, а в края отново Костадинов с удар от наказателното поле оформи крайното 4:1.

Товабевторатапроверканадобричкиятимотзимнатаподготовка.В първата си контролна среща момчетата на Светослав Петров загубиха в Добрич от състава на Созопол с 3:1.

Следващата контрола на Добруджа ще бъде на 8 февруари с Черноморец (Балчик), който е единственият тим от Добричка област, играещ при професионалистите. Последната проверка ще е на 15 февруари срещу юношите на варненския Черно море.Първият кръг за 2020 г. в Североизточната трета лига е насрочен за 22 февруари.

 

ЛЕВСКИ ОБЪРНА РАПИД (ВИЕНА)

Отборът на Левски постигна втора поредна победа за 2020 година. “Сините” обърнаха с 2:1 Рапид (Виена) в най-престижната си проверка на подготовката в Турция.Наставникът Петър Хубчев можеше да разчита на всички играчи, като направи три промени в стартовите 11 от мача с Пюник. Както е известно, 26-кратните шампиони победиха с 3:2 арменския тим. Милан Миятович, ХолмарЕйолфсон, Станислав Костов започнаха от първата минута, сменяйки Николай Михайлов, Мартин Райнов и Дени Алар. Новите попълнения Симеон Славчев и СтайнСпиерингс също бяха в стартовия състав. Титулярен вратар бе Миятович, а капитанът Живко Миланов, Ейолфсон, НуноРейш и Иван Горанов бяха в защита. Кали Тиам и Мони Славчев бяха опорните халфове, а Станислав Иванов, Паулиньо и Спиерингс действаха зад Костов.

Двубоят стартира по-добре за австрийците, които видимо бяха по-свежи от играчите на Петър Хубчев. Грандът от Виена създаде няколко опасности. Голмайсторът на efbet Лига Станислав Костов създаде най-добрата възможност за „сините” в 26-ата минута, когато стреля опасно, но вратарят Рихард Щребингер изби. Опасностите продължиха да са предимно пред Миятович, който трябваше да вади топката от мрежата в 33-ата минута.Бърза атака на Рапид хвана синята отбрана неподготвена и Фунтас, останал сам срещу черногореца, се разписа. В офанзивен план “сините” не успяха да задържат топката и да създават положения. Спиерингс също трудно влизаше в комбинация, а на Славчев се видя, че му липсват игрови минути.

На почивката Хубчев замени четирима играчи – Лозев, Райнов, Алар и Мазурек влязоха на местата на Миланов, Спиерингс, Рейш и Костов. Това обаче не промени събитията на терена. Футболистите на Рапид пропуснаха на няколко пъти да удвоят, като Миятович трябваше да се намесва един път, а веднъж и късметът бе на страната на българите, тъй като топката мина на сантиметри от вратата. Насиру Мохамед и Здравко Димитров се появиха на терена и раздвижиха играта по двата фланга. Рапид обаче продължи да играе по-добре, докато не бяха направени множество смени в състава на 32-кратните шампиони на Австрия. В този момент Левски взе инициативата, а противникът играеше на контраатака. След няколко удара, които не затрудниха “зелените”, българите получиха право да изпълнят дузпа. Димитров беше задържан и реферът посочи бялата точка. Нашименто взе топката и реализира за 1:1 в 78-ата минута. В оставащите минути Левски се опита да стигне до победата, но без да има чисти голови възможности. Ейолфсон стреля с глава, но без да се разпише. Това обаче стори Райнов в 90-ата минута, когато засече с глава центриране на Нашименто и така левскарите записаха нов успех на турска земя.

 

ЦСКА-СОФИЯ КАТАСТРОФИРА И В ПОСЛЕДНИЯ СИ МАЧ В ИСПАНИЯ

ЦСКА-София завърши слабото си представяне по време на подготвителния лагер в Испания с ново поражение. Този път „червените” паднаха с 0:2 от Яблонец, инкасирайки четвърта загуба от пет мача на испанска земя. ВъввъпроснитедвубоифутболиститенаМилошКрушчичнеуспяхадавкаратгол, нозасметканатовадопуснахацели 11 попадения.ИначеКубистаоткрирезултатаоще в 6-ата минута, а в 35-ата Йововичоформикрайното 2:0 зачехите.

Катотитулярза ЦСКА-Софиязапочнанай-новотопопълнениеСтефаноБелтраме, койтосепонрави с две-тридобриотигравания, нотесеоказахакрайнонедостатъчни„червените”дастигнатпонедопочетнопопадение.

Иначечехитеоткрихарезултатаощеприпървотосипо-опасноположение.АвторнапопадениетостанаКубиста, койтосеразписа в 6-ата минута, когатозасече с главанаблизкатагредацентриранеоткорнер и изпратитопката в далечнияъгълза 1:0. В 17-ата минутаАлиСоусепреборизатопката с двамабранители в зелено и стреляизвъннаказателнотополе, ношутътмуизлезе в аут.В 28-ата минутаЯблонецбеблизодовторопопадениеследдобраатакаотляво, коятоДолежалзавърши с шутот 7-8 метра, койтопрофучапокрайляватагреда.Малкопо-къснопредМазикусеоткридобравъзможностдаобстрелвапротивниковатаврата, ноударътмуотграницатананаказателнотополенесеполучи и излезе в аут.В 35-ата минутачехитеудвоихаследгрешка в червенатаотбрана.ОтнеясевъзползваЙовович, койтоовладятопкатаоколоточкатанадузпата, преодоляБусато и влезе с нея в мрежатанабългарскиятимза 2:0.ЦСКА-Софияопитадаотговори с шутнаБелтраме, койтоХрубиулови.

Четириминутиследпочивката„червените”пропиляхапърватаси, номногоопаснаситуация.Белтрамесепребори с бранителначехитеотдясноблизодоаутлинията, напредна с топка в крака и опитаданамеринепокритияАлиСоу, нонесполучи.Акоподаванетомубеточно, товащешедаозначавапочтисигурнопопадениевъвврататанаЯблонец. Докраянапроверката„червените”играхаравностойносрещутретия в класиранетоначешкотопървенство, нотака и несъздадоханещопо-опасно в преднипозиции. ЗасметканатовафутболиститенаКрушчичстабилизирахаиграта в отбранапрезвторатачаст и Яблонецсъщоизпитвашесериознитрудностидадостигнедоридонаказателнотополенабългарскиятим.sportal.bg

 

РЕАЛ ПРЕЧУПИ АТЛЕТИКО В ДЕРБИТО НА МАДРИД

Отборът на Реал (Мадрид) надигра с 1:0 Атлетико(Мадрид) в дерби от 22-рия кръг на Ла Лига, играно пред 77 223 зрители на “Сантиаго Бернабеу”. КаримБензема реализира единствения гол в 56-ата минута. В 32-ата минута останаха големи съмнения за дузпа в наказателното поле на домакините. С успеха “лос меренгес” временно дръпна с шест точки пред Барселона в борбата за титлата.

Зинедин Зидан насити средната линия с петима полузащитници, подобно на мачовете за Суперкупата на Испания. КаримБензема поведе нападението, подкрепян от ФедерикоВалверде и Иско по двата фланга. Наставникът на “червено-белите” Диего Симеоне подреди 4-4-2, пускайки Витоло за сметка на контузения Жоао Феликс. Анхел Корея и Саул получиха роли във външната част на полузащитата. Срещата на “Сантиаго Бернабеу” започна с минута мълчание в памет на величието Коби Брайънт.

В шестата минута Лука Модрич опита далечен удар след избита топка при корнер, но беше блокиран. Атаката продължи, Тони Кроос центрира към близката греда, където СерхиоРамос атрактивно стреля от въздуха с крак, насочвайки над гредата. В деветата АлвароМората опита да стигне извеждащо подаване, но ТибоКуртоа излезе и улови, а и Рафаел Варан свърши добра работа с тяло. В 11-ата защитата на “червено-белите” беше матирана при нестандартно изпълнение на корнер. Тони Кроос подаде извън наказателното поле за Дани Карвахал, той му върна топката, а германецът насочи около точката на дузпата. Там непокритият Рамос опита мигновен шут, който не се получи. В 18-ата гостите се сдобиха с първа чудесна възможност. ШимеВърсалко подаде с помощта на рикошет към Витоло, който беше оставен сам в наказателното поле и шутира ниско от 16 метра. Куртоа се справи с изстрела, въпреки че нямаше добра видимост. В 18-ата Саул отправи опасен удар от 18 метра, при който кълбото премина покрай гредата. В 24-ата Атлетико отново успя да изгради хубаво нападение и да затрудни защитата на “белите”. Витоло беше блокиран в опита си за удар, а две секунди по-късно Анхел Корея овладя и от малък ъгъл нацели страничната греда. В 32-ата Саул атрактивно преодоля Варан, подаде към Мората, който падна, притиснат от Каземиро. Съдията не получи сигнал за разглеждане на положението. Полувремето завърши с добър рейд на Модрич и нелош удар на хърватина – Ян Облак улови без колебание.

На почивката Зинедин Зидан направи двойна смяна и промени схемата. Лукас Васкес и ВинисиусЖуниор влязоха за сметка на Иско и Кроос. В 47-ата ФедеВалверде нанесе страховит удар от 20 метра, при който Облак съумя да избие. В 50-ата Диего Симеоне извади Мората поради травма и пусна Тома Льомар. В 52-ата Винисиус много хитро изведе ФерланМенди, който центрира успоредно на голлинията, а Бензема се вклини между двама бранители и отблизо реализира за 1:0. Атлетико рядко излизаше от половината си и не успя да отговори на хвърлената ръкавица от страна на Реал. В 71-ата Симеоне замени Витоло и пусна в игра завърналия се ЯникФерейраКараско. В 75-ата Модрич опита далечен удар от около 23 метра, който не се получи. В 81-ата Винисиус влезе навътре в наказателното поле и стреля в центъра на вратата – Облак улови. До края Атлетико не намери начин да застраши Куртоа и Реал се поздрави с трите точки.

 

БАЙЕРН СГАЗИ МАЙНЦ 05 ЗА ПОЛОВИН ЧАС И ИЗЛЕЗЕ НАЧЕЛО

Байерн (Мюнхен) не сгреши и срещу Майнц 05, с което излезе начело в Бундеслигата. Шампионите надвиха съперника с 3:1 като гости в среща от 20-ия кръг, с което вече са в серия от шест победи за първенство. Освен това Байерн постави нов клубен рекорд – 57 изстрела в мрежата след 20 срещи.

Баварците си свършиха работата още преди първия половин час с три попадения, дело на Роберт Левандовски (8’), Томас Мюлер (14’) и ТиагоАлкантара (26’). В края на полувремето домакините върнаха един гол чрез ДжериСейнтЖуст (45’).

Гостите видимо спестиха сили, като през второто полувреме оставиха тима на Майнц да бъде по-активният. Това със сигурност е част от стратегията на тима, защото през идната седмица му предстоят двубои с Хофенхайм за Купата на Германия и дерби с Лайпциг за първенство.

За пореден път бразилският национал Филипе Коутиньо не беше титуляр за баварците. Леон Горетцка и ЖеромБоатенг, които през седмицата се сбиха на тренировка, започнаха от първата минута. Намиращият се в много силна форма Иван Перишич отново беше предпочетен през Серж Гнабри.Майнц вече е в серия от четири загуби. Спряганият тези дни за Наполи Жан-Филип Матета беше на върха на атаката.

Гостите имаха шанс да излязат напред още в 8-ата минута, когато БенжаменПавар центрира и Левандовски, без да бъде притесняван, засече точно с глава. До попадението играчите в червено действаха уверено, но след това им беше трудно да се вдигнат на крака. Шампионите с лекота стигнаха бързо до втори гол. В 14-ата точен беше Мюлер след подаване на Горетцка – 2:0. Футболистите на Майнц се активизираха и за известен период от време наложиха натиск. Така в 22-ата ЛеандроБарейро засече от въздуха, но топката се отби в страничната греда на вратата на Мануел Нойер. Скоро след това Байерн уби интригата с трето попадение. В 26-ата ТиагоАлкантара показа майсторски дрибъл и сам завърши за 3:0. След половин час игра треньорът на “05” Ахим Байерлорцер извади от игра Пиер Кунде. Тъмнокожият футболист обаче се разсърди и демонстративно не се здрависа с него.Влизането на опитния Дани Латца като че ли вдъхна спокойствие на тима на Майнц и точно преди почивката нидерландският защитник ДжериСейнтЖуст върна едното попадение след корнер.

През второто полувреме домакините действаха открито и без страх, търсейки още голове. На няколко пъти те обстрелваха Нойер от далечно разстояние. В същото време играчите на ХанзиФлик не стигаха до чисти ситуации. Така в 65-ата треньорът на Байерн направи двойна смяна, вкарвайки Гнабри и Коутиньо. Перишич можеше да забие четвърти гол за мюнхенци в 77-ата, но топката беше избита. Секунди по-късно хърватинът продължи с глава към Левандовски, на когото съвсем малко не достигна да засече на празна врата. В 84-ата Левандовски не беше точен по диагонала от много удобна ситуация.

 

ЛИВЪРПУЛ С НОВА КРАЧКА КЪМ ТИТЛАТА

Ливърпул продължи похода си към първа титла от 30 години. Мърсисайдци победиха Саутхамптън с 4:0 на “Анфийлд”, въпреки че гостите изиграха доста добър мач. След този успех Ливърпул има преднина от 22 точки на върха в класирането пред втория Манчестър Сити, който късно вчера гостува на Тотнъм. Тимът на Клоп записа 20-а поредна победа в първенството на “Анфийлд”.

В играта на мърсисайдци нямаше много ритъм в началото на мача, а гостите се опитаха да пресират дълбоко съперника. “Светците” изглеждаха опасни в атака, въпреки че не създадоха реални положения. В десетата минута съдията подмина връщане на Робинсън към Алисон, при което вратарят хвана топката с ръце. Постепенно Ливърпул започна да играе малко по-организирано и в 21-ата минута Салах можеше да открие резултата. Египтянинът овладя топката и стреля, но топката мина покрай вратата. Той обаче игра с ръка при спирането и разглеждане с ВАР най-вероятно щеше да отмени попадението, ако беше вкарал. Малко по-късно Саутхамптън стигна до най-добрата си възможност. Бившият играч на мърсисайдци Дани Ингс получи топката в наказателното поле и се опита да намери съотборник, но Ван Дайк се намеси. След половин час игра Макарти трябваше да се намесва, след като удар на Окслейд-Чембърлейн се отклони в Дженепо и топката застрашително се насочи към мрежата. Малко по-късно фантастично подаване на Салах изведе Ван Дайк в наказателното поле. Холандецът опита да вкара с пета, но Макарти бе скъсил ъгъла и успя да спаси. “Светците” отправиха пет удара към вратата на мърсисайдци в последните пет минути на полувремето, но до гол не се стигна, като Ингс изпусна още едно положение. В този период отборът на Клоп изглеждаше напълно объркан и редеше грешка след грешка.

Второто полувреме започна при вихрено темпо. Ингс за пореден път създаваше проблеми на защитата на домакините. Той се измъкна и навлезе в наказателното поле, като опита да мине през двама бранители на съперника, като след съприкосновение с крака на Фабиньо падна. Нападателят имаше сериозни претенции за дузпа, но съдията бе категоричен, че такава няма. Секунди по-късно Ливърпул атакува, топката стигна до Окслейд-Чембърлейн и той с нисък удар откри резултата. След попадението тимът на ЮргенКлоп заигра малко по-организирано, като започна да има предимство. Темпото продължаваше да е високо, като и двата отбора използваха всяка възможност за атака. В 53-ата минута Фирмино изведе Салах зад защитата и египтянинът прати топката в мрежата, но попадението бе отменено поради засада. След час игра мърсисайдци стигнаха до второ попадение. Фирмино получи топката в наказателното поле, като имаше време да прецени ситуацията. Бразилецът отлично намери непокрития Хендерсън и капитанът направи резултата 2:0. Последва период, в който гостите стигнаха до поредните си ситуации пред Алисон, но отново ги пропуснаха. Ингс и Дженепо не успяха да се възползват. В 72-ата минута се стигна до трети гол за домакините и той вече пречупи съперника. Хендерсън изведе Салах сам срещу вратаря на гостите и египтянинът го преодоля. Фирмино пропусна да увеличи аванса на мърсисайдци, а Салах се разписа още веднъж в последната минута.

 

БУФОН РЕШАВА БЪДЕЩЕТО СИ ПРЕЗ МАРТ

Ветеранът в редиците на ЮвентусДжанлуиджиБуфон ще вземе решение за бъдещето си през месец март. Тогава 42-годишният вратар ще има разговори с шефовете на торинци и ще прецени дали да подпише нов договор.”Не знам какво ще реши. Мисля, че дори той самият не знае. Ще имаме среща с шефовете на Ювентус в края на март и ще видим. Той е щастлив тук. На 42 години продължава да се справя добре, здрав е и е в добра форма, защото знае как да се грижи за тялото си. Преди много години бе казал, че ще се откаже на 32 години, но тогава му казах да не бърза и да почака, когато стане на тази възраст. Той изигра силен сезон в Париж, ФабиоПаратичи често идваше да го гледа там. Към него имаше много запитвания, но когато дойде предложението от Юве, това бе най-добрата опция за неговото семейство”, разкри агентът на играча Силвано Мартина.

От началото на сезона Буфон е резерва на ВойчехШчесни, като е изиграл 7 мача в Серия “А” и само веднъж е успял да запази чиста мрежа.

 

НЕЙМАР СЕ НАХВЪРЛИ НА СЪДИЯТА СЛЕД МАЧА

Френската телевизия Canal + разпространи видео след победата на Пари Сен Жермен над Монпелие с 5:0. На него се вижда как Неймар иска сметка от главния съдия за жълтия картон, който получи в 38-ата минута на мача.“Аз играя футбол, а ти ми показваш жълт картон. Кажете му, че не може да ми показва жълт картон”, крещи на португалски Неймар по съдията. От своя страна реферът го моли да говори на френски, но бразилецът продължи на майчиния си език: “Френски? В г*за ми”, след което продължи към съблекалнята на отбора.

 

ТУХЕЛ МОЖЕ ДА НАКАЖЕ МБАПЕ ЗА ИЗБУХВАНЕТО ПРИ СМЯНАТА

Треньорът на Пари Сен Жермен Томас Тухел коментира ситуацията при смяната на КилианМбапе в мача с Монпелие (5:0). В 68-ата минута германският специалист реши да извади 21-годишния нападател, който обаче не прие добре това решение и влезе в остро пререкание с наставника.“Аз съм треньорът. Ако някой трябва да решава кой да влезе и кой да излезе от игра, това съм аз. Килиан е много интелигентен играч и знае какво направи. Той не обича да бъде сменян, но никой не обича да бъде сменян. Това не са хубави кадри, но ние не сме единственият клуб, на който да му се е случвало подобно нещо. Не е добре, защото това отваря тема за негативни разговори срещу клуба, а това е лошо. Не съм ядосан, но съм тъжен, защото това не бе необходимо. Обясних му защо взех това решение и винаги ще бъде така. Аз винаги ще бъда човекът, който взема решенията. Не играем тенис, а играем футбол и трябва да има уважение към всички”, заяви Тухел.

Германецът не отхвърли възможността да накаже Мбапе за тази му постъпка, като заяви, че ще реши след като преспи. “Не знам, трябва да помисля. Първо искам да се наспя. Ще взема решение. Имаме тренировка в 11 часа и тогава ще говорим за мача с отбора. Може и да говоря с него индивидуално. Ще преценя след като се наспя”, допълни наставникът.