ФУТБОЛНА ПАНОРАМА

0
875

СВЕТОСЛАВ ДЯКОВ: ТОЧНО ТАКЪВ ТРЕНЬОР НИ ТРЯБВАШЕ

Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков заяви, че тимът е имал нужда от треньор като Павел Върба, който е успял и знае цената на това. Халфът сподели в предаването “Арена футбол” по БНТ 3 очакванията си за пролетния дял и подготовката. “Чака ни сериозен полусезон с хубави мачове. В подготовката трябва да бъдем напълно концентрирани. Върба е успял и точно такъв треньор трябва на Лудогорец. Успял треньор трябва да води този толкова успешен клуб. Надявам се да има добра симбиоза, да има разбирателство и Лудогорец да покорява нови върхове с него. Това, че е чужденец, няма да бъде проблем за нас. В Лудогорец винаги е имало много чужденци, при това на много позиции, като изключим ръководните в клуба. Така че не е проблем. Въпросът е човекът да бъде професионалист, да е коректен и честен. Смятам, че ще бъде така и нещата ще се получат”, каза бившият национал. “Има още върху какво да се работи. Аз съм в кухнята и знам, че има какво да се подобрява. Не смятам, че нещата са много, по-скоро трябва да обърнем внимание на дребни детайли. Със сигурност и ръководството ги знае и вярвам, че ще успее. През пролетта ни трябват победи и пак победи. Гоним титлата, това не се коментира. Преследваме и Купата, въпреки че имаме тежък жребий (гостуване на Левски). Това обаче не ни интересува, сигурен съм, че ще спечелим. В Европа мечтите ни не са свършили, надявам се и там (Лудогорец е на 1/16-финал за Лига Европа срещу Интер) да постигнем още нещо. Интер? Този отбор го познават и малките деца. При Конте играят наистина много силно. Смятам, че ще застрашат Ювентус, който от доста години е хегемон в Италия. Ще се опитаме да ги излъжем, да ги надхитрим. Ще бъде много трудно, но за нас е чест в Разград да дойде пореден гранд”, сподели още Дяков.

 

БАРСА НА СЕТИЕН ЗАПОЧНА ТРУДНО, НО СЛАДКО

Шампионът на Испания Барселона надви с 1:0 гостуващия Гранада в двубой от 20-ия кръг на Ла Лига, игран пред 65 444 зрители на “Камп Ноу”. Срещата беше дебютна за новия треньор Кике Сетиен. Лионел Меси реализира единствения гол в 76-ата минута. С успеха “лос кулес” остава на върха в таблицата с по-добра голова разлика от Реал (Мадрид).

Новият наставникът на “лос кулес” Кике Сетиен даде шанс на 17-годишния Ансу Фати до Лионел Меси и Антоан Гризман. Аржентинецът се подвизаваше като “фалшива деветка”, а във фаза атака Жорди Алба действаше като ляво крило, оставяйки защитата с трима футболисти. Артуро Видал и Иван Ракитич заеха места до Серхио Бускетс в халфовата линия.

Срещата на “Камп Ноу” започна с очаквано продължително владение на топката от страна на домакините. Ансу Фати, който стартира по дясното крило, създаде първата опасност в седмата минута. Той се придвижи навътре и нанесе удар – вратарят Руи Силва изби, а Меси не беше блокиран за добавка. В 11-ата Меси намери Жорди Алба, който изведе Ансу Фати на много добра позиция за нахлуване в наказателното поле. 17-годишният талант загуби равновесие и стреля паднал – над гредата. В 13-ата Меси шутира от 25-метров пряк свободен удар – вратарят се придвижи и беше готов да реагира, а топката прелетя малко по-високо от целта. В 18-ата Меси се разходи между защитниците на андалуския тим, но не успя да стреля. Аржентинецът извади топката за Артуро Видал, който фронтално от 16 метра овладя на гърди, ала не нанесе добър удар. В 21-ата минута каталунците създадоха отлична възможност за попадение. Меси изостри атаката с великолепен пас наляво за Алба, левият бек центрира остра топка, успоредна на голлинията, която Фати не успя да засече, блокиран от Дмитрий Фулкие. В 44-ата пас към Алба придаде скорост на нападението, бранителят по позната схема върна за Лео Меси, който стреля моментално и оплете топката от външната страна на мрежата.

Второто полувреме започна с удар от 23 метра на Меси. Топката премина покрай гредата. В 53-ата “блаугранас” създадоха отлична ситуация пред вратата на Силва след отнета топка от Артуро Видал. Лео предпочете пас вдясно към чилиеца, а не наляво към Гризман. Ъгълът за Видал се смали и защитник изчисти пред голлинията. Каталунците обсадиха вратата на съперника в търсене на гол, а гостите от “Лос Карменес” насочваха почти всички свои усилия в защитни действия. В 63-ата Меси получи възможност да стреля от пряк свободен удар, при който топката беше поставена на границата на наказателното поле. Ла Пулга заложи на силата и топката се отклони от крака на Домингош Дуарте. В 66-ата Сержи Роберто сбърка при изнасянето на топката. Етеки стреля от 20 метра, Марк-Андре тер Стеген беше преодолян, но топката се отклони от гредата. В 70-ата Херман Санчес срита Меси и получи втори жълт картон. Минута по-късно в игра за “лос кулес” се появи младокът Рики Пуч. В 76-ата 20-годишният Пуч отне топката и даде начало на голова атака. Меси подаде към Гризман, който намери Артуро Видал в наказателното поле. Чилиецът технично изведе Лео, който реализира с нисък удар от 12 метра. До края каталунците успяха да задържат резултата и да се поздравят с победата.

В средата на седмицата предстоят мачове за Купата на Краля. Барселона гостува на Ибиса.

 

НЮКАСЪЛ ПОПАРИ ЧЕЛСИ В ДОБАВЕНОТО ВРЕМЕ

Нюкасъл постигна изключително важна и драматична победа с 1:0 над Челси на “Сейнт Джеймсис Парк”, дошла в 94-ата минута на мача след гол на Айзък Хейдън. Лондончани имаха доста повече шансове, но не ги реализираха и пропуснаха възможността да се откъснат пред Манчестър Юнайтед в битката за четвъртото място. Така Нюкасъл прекъсна серията си от четири поредни мача без победа.

Само една промяна бе направил Франк Лампард в състава си. Н’Голо Канте се завърна в халфовата линия за сметка на Рос Баркли. Стив Брус остави братята Лонгстаф на пейката за началото. Джонджо Шелви се завърна след контузия. Ален Сент-Максимин също стартира за Нюкасъл. Емил Крафт и Джамаал Ласелс бяха титуляри.

Двата отбора изиграха интересно първо полувреме. Нюкасъл предимно се защитаваше, но въпреки това именно домакините имаха шанс да открият резултата. Възможността се откри в 22-ата минута, но удар с глава на Жоелинтон срещна гредата. Челси владееше много повече топката и изпълни доста ъглови удари пред вратата на Дубравка, но положенията на гостите не бяха толкова чисти. В 33-ата минута Ейбрахам много технично засече с пета центриране на Вилиам, след което топката срещна напречната греда. Повторенията обаче показаха, че нападателят на “сините” е в засада, така че дори да беше вкарал, попадението щеше да бъде отменено. Дубравка спаси удари на Канте и Ейбрахам и в крайна сметка нулевото равенство се запази до почивката.

Проблемите на “свраките” с контузии продължиха да се трупат, след като Жетро Вилемс получи тежка контузия още в началото на втората част и бе заменен от Мат Ричи. В 53-ата минута Вилиан пропусна чудесна възможност. Кларк подари топката на гостите, което сложи началото на контраатака. Маунт изнесе бързо, след което продължи добре към Вилиан. Бразилецът обаче не успя да намери далечния ъгъл и топката премина встрани. 20-ина минути след това Тами Ейбрахам също пропиля голям шанс, след като получи от Жоржиньо, премина покрай Дубравка, но след това нападателят не успя да насочи топката към вратата. В 80-ата минута Ейбрахам отново се размина с гола. Този път нападателят опита да прехвърли Дубравка, но Ричи изчисти пред голлинията.

Пропуските на Челси бяха наказани при една от редките атаки на Нюкасъл през втората част. В 94-ата минута Сейнт-Максимин центрира, а Хейдън засече с глава от няколко метра. Кепа докосна топката, но не успя да я спре.

 

ХОЛАНД РАЗТРЕСЕ БУНДЕСЛИГАТА В ДЕБЮТА СИ

Сензацията Ерлинг Холанд направи запомнящ се дебют за Борусия (Дортмунд), вкарвайки три гола като резерва, с което допринесе за успеха с 5:3 като гост на Аугсбург в среща от първия кръг на втория полусезон в Бундеслигата. Вестфалци губеха с 1:3 до 59-ата минута, но с влизането си 19-годишният норвежец взе нещата в свои ръце. Той намали на 2:3 само 183 секунди след стъпването си на терена, а след това добави още две попадения. Юлиан Брант и Джейдън Санчо реализираха другите голове за Борусия. Флориан Нийдерлехнер беше №1 за Аугсбург този следобед с два гола, а веднъж точен беше и Марко Рихтер. С тази победа Дортмунд застигна Байерн (Мюнхен), който е трети с мач по-малко.

Холанд беше взет тази зима от Ред Бул (Залцбург) срещу 20 млн. евро и сега не попадна сред стартовите 11, тъй като имаше само едно полувреме игра за германците в контрола. Люсиен Фавър заложи на 3-4-3 с Марко Ройс, Джейдън Санчо и Торган Азар в атака. Проблемът на тима обаче се оказа защитата, която се пропукваше почти винаги. Освен това капитанът Ройс изпусна поне две 100-процентови възможности.

Борусия беше по-опасният тим и на няколко пъти се размина с гола. Така дойде 34-ата минута, когато Азар сгреши едно подаване, след което Рубен Варгас намери Нийдерлехнер за 1:0 в полза на баварците. Секунди след началото на второто полувреме Рихтер наказа разсеяния Ян Зомер и Дортмунд вече губеше с 0:2. В 49-ата Брант върна едното попадение, но в 55-ата нова скоростна акция на играчите в бяло завърши с нов гол на Нийдерлехнер – 3:1. Минута по-късно Холанд се появи на терена, а Борусия промени схемата си на игра. Три минути бяха необходими на скандинавеца да забие дебютния си гол с мощен удар с левия крак. След още две минути Санчо беше точен за 3:3, като имаше възможност да подаде на Холанд на празна врата, но избра сам да завърши. Обратът стана факт в 70-ата минута, когато Холанд се разписа след пас на Азар. Ситуацията беше разглеждана от ВАР, който коригира първоначалното решение на съдиите да отсъдят засада. В 79-ата Холанд оформи хеттрика си, като този път излезе сам срещу вратаря и не му даде шанс – 5:3 за Борусия. sportal.bg

 

 

ЛИВЪРПУЛ ПОДОБРИ РЕКОРД НА МАН СИТИ И БАЙЕРН

Египетският нападател на Ливърпул Мохамед Салах оформи победата на тима с 2:0 над Манчестър Юнайтед, а попадението му в добавеното време беше първо за него срещу “червените дяволи”. Салах вече има голове срещу 23 от 25-те отбора, срещу които се е изправял във Висшата лига. Не е вкарал само на Астън Вила и Суонзи.

Точният изстрел на Салах дойде след подаване на вратаря Алисон. По този начин за първи път от 2010 година страж на Ливърпул се отличи с асистенция за гол в Премиър лийг. За последно това бе правил Хосе Рейна за попадение на Фернандо Торес.

След успеха на “Анфийлд” мърсисайдци събраха 64 точки от 66 възможни. Това е рекордно постижение в първенствата от Топ 5 на Европа след 22 изиграни кръга. Досега рекордът се държеше от Манчестър Сити и Байерн (Мюнхен) с по 62 точки. В последните 31 шампионатни мача Ливърпул спечели 91 от 93 възможни точки. Единствената грешна стъпка в този период е равенството на “Олд Трафорд” през октомври.

Ливърпул няма загуба като домакин във Висшата лига в 52 поредни мача. Серията продължава вече 1001 дни. Балансът от тези двубои е 42 победи и 10 равенства.

 

БАЙЕРН РАЗМАЗА ХЕРТА И ВЕЧЕ ИМА САМО ЕДИН СЪПЕРНИК ПРЕД СЕБЕ СИ

След силно второ полувреме Байерн (Мюнхен) се наложи с убедителното 4:0 над Херта (Берлин) като гост в първия си двубой за Новата година в Бундеслигата и излезе на втора позиция в класирането, задминавайки Борусия (Мьонхенгладбах). Начело с 4 точки аванс продължава да бъде РБ (Лайпциг).

В продължение на час игра шампионите не успяваха да пробият защитата на домакините, но след това набързо си гарантираха трите точки. Томас Мюлер откри в 60-ата минута, Роберт Левандовски удвои от дузпа в 73-ата, след още три се разписа и Тиаго Алкантара, а в 84-ата попадение добави и Иван Перишич. Само след три кръга баварците приемат Разенбалшпорт, а преди това на “червените бикове” им предстоят тежки мачове срещу Айнтрахт (Франкфурт) и Гладбах.

Треньорът Ханзи Флик остави Серж Гнабри на пейката, а титуляр вместо него беше Иван Перишич, който беше над всички. Йошуа Кимих беше наказан, а петима играчи са с контузии. Домакините са чак на 14-а позиция. В последния момент Юрген Клинсман успя да поднови треньорския си лиценз и водеше тима от пейката. Той заложи в атака на триото Джавайро Дилросън, Доди Лукебакио и Дейви Зелке. Титуляр беше новото попълнение в халфовата линия Сантиаго Аскасибар.

Още с първия съдийски сигнал Байерн натика тима на Херта в неговата половина. В 7-ата минута Томас Мюлер не успя да засече добро подаване, което със сигурност щеше да доведе до чиста възможност. Последваха минути без никакви положения и пред двамата вратари, тъй като футболистите често бъркаха при подаванията. След 20-ата минута играчите на Клинсман успяха да изнесат играта по-напред. В 25-ата Левандовски можеше да открие, след като се пребори с Дедрик Боята и се озова едно на едно с Руне Ярстайн, но не намери целта. Шансовете продължиха да са рядкост, а в края на полувремето Перишич се размина с попадение.

Началото на второто полувреме не се различаваше от това на първата част. Защитата на Херта действаше стабилно, което принуждаваше шампионите да центрират. В 58-ата Боята спаси изстрел към вратата, а след това Перишич не успя да засече добре с глава. В 60-ата обаче Перишич си свърши перфектно работата, като свали топката към Мюлер, който от упор порази мрежата на Ярстайн за 1:0 в полза на Байерн. В 63-ата гостите започнаха да се радват за втори път след попадение на Левандовски, но то не беше признато заради нарушение на поляка срещу вратаря при борбата за високата топка. Независимо че вече губеше в резултата, тимът от Берлин с нищо не успяваше да затрудни противника си. В 73-ата “червените” дори удвоиха преднината си. Тогава Люкас Клюнтер задържа Леон Горетцка в наказателното поле, а Лева с лекота реализира отсъдената дузпа. Това не беше всичко, защото след още три минути Байерн стигна до нов гол. Тогава Тиаго заби кълбото под гредата и резултатът набъбна до 3:0. Домакините вече се бяха предали и в 84-ата дойде ред и на Перишич да ознаменува с гол доброто си представяне. Хърватинът реализира с глава след центриране на Мюлер. Едва след това тимът на Херта стигна до чиста ситуация, но Мануел Нойер спаси удар на Паскал Кьопке.

 

ЛА ГАЛАКСИ НАМЕРИ ЗАМЕСТНИК НА ИБРАХИМОВИЧ

Отборът на МЛС ЛА Галакси намери заместник на шведския нападател Златан Ибрахимович, който се завърна в Европа и вече играе за италианския колос Милан. Мястото му вече е заето от мексиканския нападател Хавиер Ернандес – Чичарито, който идва от испанския Севиля.

Според публикациите в местните медии Чичарито ще стане най-добре платеният футболист в МЛС, а привличането му ще бъде официално обявено през седмицата. “Той е голова машина и работи отлично и в защита. Ще бъде интересно съперничество. Мексиканците ще са много въодушевени”, коментира сънародникът на Чичарито Карлос Вела, който играе за Лос Анджелис ФК.

Чичарито не е играл от ноември, като се твърди, че това е било заради предстоящия трансфер в САЩ.

 

ЛУКАС ПОДОЛСКИ НАПУСКА ЯПОНИЯ

Договорът на бившия германски национал Лукас Подолски с тима Висел Кобе няма да бъде подновен и той е свободен да си търси нов отбор, съобщи японският футболен клуб. 34-годишният Подолски, който преди дни спечели Купата на Императора с тима на Висел, има договор до края на януари.

Според медии в Турция бившият играч на Байерн (Мюнхен) и Интер ще подпише с местния Анталияспор. Друг вариант пред Подолски е завръщане в родния му клуб Кьолн, но тази възможност е малко вероятна. Самият играч наскоро заяви, че все още има желание да играе.

ХЪРВАТИН ПОДЛУДИ “САН СИРО”, МИЛАН НАДВИ ДРАМАТИЧНО УДИНЕЗЕ

Отборът на Милан измъкна изключително драматична победа с 3:2 над Удинезе в мач от 20-ия кръг на Серия “А”. Над 60 000 дойдоха на “Сан Сиро”, за да видят първия мач на Златан Ибрахимович като титуляр пред неговите тифози, очаквайки и негов гол, но героят беше друг – Анте Ребич. Хърватинът, който е сред големите разочарования от лятната селекция, влезе на почивката и с първото си докосване изравни резултата за 1:1, а в 93-ата минута донесе и трите точки на гранда от Милано. През първата част Йенс Ларсен бе дал аванс в 6-ата минута на гостите, а Тео Ернандес от воле донесе пълен обрат на “росонерите” в 72-ата минута, но в 85-ата минута Лазаня с глава направи 2:2.

Секунди преди края хърватският нападател обаче подлуди публиката на “Меаца”. Така Милан записа първи успех в калчото на своя стадион от 31 октомври, когато надви с 1:0 СПАЛ, след което последваха поражение от Лацио (1:2) и равенства с Наполи (1:1), Сасуоло (0:0), Сампдория (0:0).

Златан Ибрахимович вече отбеляза първото си попадение при успеха с 2:0 над Каляри преди седмица, но търсеше първи гол под “Курва Суд”. Отново партньор в атака му бе Рафаел Леао, който също се разписа в Сардиния.

Вратарят Джанлуиджи Донарума се завърна на вратата, след като пропусна победата с 3:0 над СПАЛ за Купата на Италия през седмицата. Конти, Симон Каяр, който дебютира в първенството с “росонерите”, Алесио Романьоли и Тео Ернандес бяха в защита. Бонавентура, Кесие, Исмаел Бенасер и Самуел Кастийехо бяха четиримата зад двамата нападатели в схемата 4-4-2.

Гостите търсеха четвърти пореден успех в калчото, както и втори поред през този сезон срещу Милан. Досега само веднъж в историята “фриуланите” са спечелили и двата си мача през сезона срещу “росонерите” в Серия “А” – сезон 2016/2017 година. В първия кръг Удинезе победи с 1:0 на “Дачия Арена”. Йенс Ларсен беше точен в 6-ата минута, след като се възползва от сериозна грешка на Донарума. Вратарят излезе неразчетено извън наказателното поле, като позволи на датчанина да се разпише от малък ъгъл. Попадението стресна домакините, които в 16-ата минута се разминаха и с втори гол, тъй като Лазаня не уцели вратата от отлична позиция. Милан опита да върне гола, но така и не успя да стигне до чиста голова позиция. На почивката Ребич влезе на мястото на Бонавентура и изравни в 48-ата минута. Това бе негов първи гол за клуба и първи в Серия “А” от 1540 дни, когато се разписа с Фиорентина през 2015 година. Последваха четири страхотни спасявания на Донарума след почивката. Левият защитник Тео Ернандес от воле донесе пълен обрат в 72-ата минута. Бранителят вкара своя пети гол в калчото през тази кампания, като стана първият защитник от времето на Кристиян Панучи през 1995/96 година, който прави това в клуба. В началото на века и Сержиньо в ерата на Карло Анчелоти направи подобно нещо, но той играеше и ляво крило в дадени мачове. Капитанът на Удинезе Лазаня обаче изравни с глава в 85-ата минута. Интересното е, че това беше пети пореден гол на “Сан Сиро” за нападателя срещу Милан или Интер. В оставащите минути и двата тима търсеха победата. Късметът този път беше на страната на домакините, които стигнаха до успеха след нов гол на Редич – той преодоля бранител и с диагонален изстрел прати топката в мрежата за крайното 3:2.

Така Милан има вече 28 точки и заема осма позиция. Удинезе остана на 13-о място с 24 точки. “Росонерите” гостуват на Бреша, а “фриуланите” имат визита на Парма в следващия кръг.