ЧЕРНО МОРЕ И ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) НЕ СЕ ПОБЕДИХА

Отборите на Черно море и Черноморец (Бачлик) завършиха наравно 1:1 в контролна среща, която бе първа и за двата тима по време на зимната подготовка. Мачът се игра на стадион “Тича” във Варна пред около 200 зрители, информира sportal.bg.

“Моряците” стартираха силно двубоя и още в 6-ата минута откриха резултата. Мартин Минчев проби отляво и намери младия талант Велислав Василев, който от точката на дузпата реализира. В 18-ата минута Васил Панайотов изведи Велислав Василев отдясно, който центрира остро по земя в наказателното поле, където Исмаил Иса с шпагат успя да играе с топката, но след като срещна крака на бранител, излезе в корнер. В 33-ата Исмаил Иса бе изведен сам срещу вратаря на Балчик, но не успя да нанесе добър удар и Християн Христов се справи със ситуацията. В 39-ата Виктор Митев от гостите бе фаулиран на границата на наказателното поле, а Дани Георгиев стреля в стената от прекия свободен удар. В 45-ата минута Мартин Минчев отправи изстрел от дъгата на наказателното поле, но топката премина покрай гредата.

В 51-ата минута Владислав Мирчев с глава засече центриране и изравни. В 64-ата Дани Кики получи топката в центъра на терена и пусна много техничен пас към Денислав Ангелов, който от точката на дузпата, останал сам срещу вратаря, стреля над напречната греда.

Съставът на Черноморец: Християн Христов, Даниел Георгиев, Генади Луго, Тодор Таушанов, Мирослав Начев, Николай Иванов, Цветан Илиев, Виктор Митев, Георги Георгиев, Александър Стефанов, Владислав Мирчев.

 

ИНТЕР ПРОДЪЛЖАВА ПО ГРАФИК ЗА ЛИПСВАЩИЯ ТРОФЕЙ НА КОНТЕ

Отборът на Интер разгроми Каляри с 4:1 у дома в двубой от 1/8-финалите на турнира за Купата на Италия. Така “нерадзурите” продължават по график преследването на националния трофей, който липсва в колекцията на треньора Антонио Конте. Начело на Ювентус той спечели три титли, но нито една купа на страната. Домакините откриха още в първата минута чрез Ромелу Лукаку. Белгиецът удвои в 12-ата минута, но голът му беше отменен след намесата на ВАР заради засада. Интер стигна до втори гол в 22-ата минута чрез Борха Валеро. В 49-ата Лукаку отбеляза трети гол във вратата на Каляри. Гостите от Сардиния намалиха след ефектна комбинация в 73-ата минута чрез Олива, но десет минути преди края Ранокия оформи крайния резултат.

Очаквано Конте даде почивка на част от титулярите предвид тежките битки за титлата в Серия „А”. От своя страна сардинци излязоха в оптимален състав, като в игра бе дори преотстъпеният от Интер Раджа Наинголан.

Двубоят започна вихрено за домакините, които откриха още в първата минута. Белгийският нападател на Интер Ромелу Лукаку се възползва от грешка на гостите и пресече една върната назад топка в наказателното поле, пое я и с удар по земята направи Олсен безпомощен. В 12-ата минута “нерадзурите” стигнаха до втори гол отново чрез Ромелу Лукаку, но попадението беше отменено след намесата на ВАР заради засада на нападателя. Все пак Интер бързо стигна до втори гол, като това се случи в 22-ата минута. Тогава Борха Валеро засече с тяло в мрежата една центрирана в наказателното поле топка, която преди това беше пропусната от Лукаку. Седем  минути по-късно домакините имаха претенции за дузпа за игра с ръка, но такава не беше отсъдена.

Второто полувреме започна по подобие на първото – с бърз гол на Интер. Негов автор отново стана Ромело Лукаку, който се разписа с глава след центриране в наказателното поле. “Нерадзурите” не показаха намерение да спрат дотук. В 58-ата минута Николо Барела отправи силен удар от границата на наказателното поле, но вратарят Робин Олсен спаси. В 73-ата минута Каляри стигна до почетен гол. Алберто Чери получи топката на границата на наказателното поле, видя връхлитащия Кристиан Олива и насочи топката към него с пета. Играчът на Каляри успя да преодолее Ханданович за 1:3. Скоро Интер възстанови аванса си от три гола. Това се случи в 81-ата, когато Андреа Ранокия с глава вкара за 4:1 след центриране от корнер. В самия край на мача Каляри можеше да стигне и до втори гол, но Ханданович отрази опасността. Така Интер спечели убедителен успех и осигури мястото си на 1/4-финалите.

 

МОУРИНЬО НАПРАВИ ПЪРВИЯ СИ ТРАНСФЕР В ТОТНЪМ

Тотнъм и Бенфика обявиха трансфера на Жедсон Фернандеш в английския клуб. Полузащитникът пристига под наем за 18 месеца с опция за откупуване, като се предполага, че сумата за постоянното му задържане е 65 млн. евро. Това е първият нов играч в тима за зимата и изобщо първа сделка за Жозе Моуриньо. Мениджърът на Тотнъм имаше спешна нужда от привличането на нов халф, тъй като Муса Сисоко е аут за три месеца, а Кристиан Ериксен вероятно ще напусне клуба до края на месеца.

Челси също имаше интерес към Фернандеш, но “сините” обвързаха клаузата за закупуване с условието играчът да вземе участие в поне половината мачове на отбора през първите 18 месеца.

Фернандеш е на 21 години и действа като централен полузащитник. Той ще носи екипа с №30.

 

ЮВЕНТУС СЯДА НА ПРЕГОВОРИ ЗА НОВ ДОГОВОР С ДИБАЛА

Ювентус подготвя оферта за нов договор на Пауло Дибала, твърди “Кориере дело Спорт”. Шефовете на клуба са много доволни от представянето му от началото на сезона и са готови да го обвържат дългосрочно.

Аржентинецът бе пред раздяла с “бианконерите” през лятото, но сам настоя да остане в Торино и се отплати по прекрасен начин за гласуваното му доверие. През тази кампания той е основна фигура в единайсеторката на Маурицио Сари, като до момента е отбелязал 9 гола и е направил 8 асистенции в 24 мача.

Сега от Юве искат да удължат договора му до 2024 година, като са готови да увеличат заплатата му до 10 милиона евро на година. В момента Дибала получава по 7 милиона евро на сезон, а контрактът му изтича през 2022 година.

 

ПСВ АЙНДХОВЕН ДОГОВОРИ ЗАЩИТНИК НА МИЛАН

ПСВ Айндховен е постигнал договорка с Милан за защитника Рикардо Родригес, съобщава “Скай Италия”. Нидерландците са готови да приемат условията на “росонерите”, за да си осигурят услугите на левия бек.

Във вторник е имало интензивни разговори между шефовете на Милан, агента на Родригес и представители на ПСВ. Италианците настояват за отдаване под наем за швейцареца, но със задължителна клауза за откупуване на стойност 6 милиона евро след края на сезона. Последните информации са, че “Филипсите” са приели тези условия и сделката е пред финализиране, като остава да се уточнят само последните детайли.

27-годишният Родригес дойде в Милан през 2017 година от Волфсбург за 15 миилона евро. В началото той се наложи като основен играч за тима, но след пристигането на Тео Ернандес през лятото швейцарецът загуби титулярното си място. През този сезон той е записал едва 5 мача в Серия “А”.

 

ДЖОРДАН ХЕНДЕРСЪН Е ФУТБОЛИСТ НА ГОДИНАТА В АНГЛИЯ

Капитанът на Ливърпул Джордан Хендерсън беше определен за футболист на 2019 година на Англия. 29-годишният полузащитник изпревари Рахийм Стърлинг от Манчестър Сити и Хари Кейн от Тотнъм. Хендерсън помогна на Англия да спечели първото място в квалификациите за европейското първенство това лято и бе част от отбора, който зае трета позиция в Лигата на нациите. Халфът също така спечели Шампионската лига с Ливърпул през миналия юни, след което вдигна суперкупата на Европа и световната клубна купа. “За мен е чест да бъда футболист на годината в Англия в подобна конкуренция”, написа Хендерсън в “Туитър”.

Халфът на Ливърпул поздрави и Луси Бронз, която спечели наградата при жените пред Елън Уайт и Бет Мийд. Бронз, краен бранител на Лион, помогна на Англия да стигне до полуфиналите на световното първенство.

 

БАЙЕРН РАЗКРИ ЗАЩО НЕ ИСКА ТИМО ВЕРНЕР

За първи път от Байерн (Мюнхен) говориха конкретно по темата за евентуален трансфер на Тимо Вернер. Нападателят на РБ (Лайпциг) е сред най-атрактивните германски футболисти през последните години и е спряган за куп именити клубове. Спортният директор на баварците Хасан Салихамиджич обаче обясни, че Вернер не би паснал на тактиката на тима, заради което той не е нужен. “Тимо е добър футболист, който направи отличен първи полусезон – заяви шефът на Байерн пред SportBild. – Ние обаче си имаме Роберт Левандовски, който пасва перфектно на нашия стил. Вернер се нуждае от повече пространство, на каквото се радваше в схемата на Лайпциг преди. При новия треньор тимът се промени, но все още тяхната атака не се сблъсква с толкова сгъстени отбрани, срещу каквито се изправяме ние. В същото време Лева е способен да се ориентира отлично в такива ограничени пространства, разполага и с нужната техника на владение на топката.”

През миналото лято Вернер се съгласи да удължи изтичащия си договор и да остане в Разенбалшпорт, но според запознати това е с условието клубът да не му прави спънки при изгодна оферта.

 

БАРСА НА КРАЧКА ОТ ПЪРВИ ТРАНСФЕР ПРИ НОВИЯ ТРЕНЬОР

Барселона е много близо до привличането на бразилския полузащитник Матеус Фернандес от Палмейрас, съобщава Globo Esporte. Това се очертава да бъде първият нов футболист след идването на треньора Кике Сетиен.

От три години насам испанският колос следи таланта и вече е на крачка от трансфера. Очаква се “лос кулес” да се сдобият с правата на 21-годишния футболист срещу 7 млн. евро + 4 млн. под формата на бонуси.

Преговорите не са лесни, защото Палмейрас не е едноличен собственик на Фернандес. Клубът държи 75% от правата му, а останалите 25% са на предишния му клуб Ботафого, чийто юноша е играчът.

Фернандес е висок 183 см и действа главно като централен полузащитник. Силата му е в отнемането на топките. Има голяма вероятност първоначално южноамериканецът да бъде пратен да се обиграва в дубъла на Барса.