ФУТБОЛНА ПАНОРАМА

0
894

НИКОЛАЙ КОСТОВ НАПУСНА ШАХТЬОР (КАРАГАНДА)

Позабравеният бивш треньор на Левски Вячеслав Грозни беше официално представен за старши треньор на казахстанския Шахтьор (Караганда), информира gol.bg. Опитният специалист заменя на поста друг екснаставник на “сините” – добричлията Николай Костов. Последният беше освободен от поста след края на първенството. Шахтьор завърши девети от 12 отбора.

Роденият в Украйна 63-годишен Вячеслав Грозни не е непознато име в Казахстан. Специалистът вече е работил в местните Тобол и Иртиш. За последно беше начело на Арсенал (Киев).

Междувременно стана известно, че българският специалист Саид Ибраимов може да се завърне в първенството на Казахстан, но като част от треньорския щаб на Тобол (Костанай), съобщават местните медии. Григорий Бабаян е новият старши треньор на Тобол и е поканил трима специалисти в екипа си, като един от тях е Ибраимов, пише vesti.kz. Другите двама са казахстанецът Аркадий Бакулин и треньорът на вратарите Евгений Набойченко, който е бивш национал на Туркменистан. Бившият халф и защитник на Нефтохимик, Монтана и Левски има сериозен опит в първенството на Казахстан, където е бил шампион пет пъти. Заедно със Станимир Стоилов той има четири титли на страната начело на отбора на Астана. Освен това визитката му се допълва и от една шампионска титла пак с Астана, но вече в екип с Григорий Бабаян. Купата и Суперкупата на Казахстан, както и Купата на България с Литекс, пак като помощник на Станимир Стоилов, са останалите трофеи във визитката на Саид Ибраимов.

 

ЦСКА-СОФИЯ СТАРТИРА ПОДГОТОВКА С ЕДНО НОВО ПОПЪЛНЕНИЕ

ЦСКА-София започна подготовка за пролетния полусезон. “Червените” се събраха за първа тренировка на клубната си база в Панчарево, като по традиция домакинът на отбора Добри Димов плисна кофа с вода за здраве и късмет през Новата година.

Първа тренировка направи единственото ново попълнение на този етап Ахмед Ахмедов, който бе привлечен от Дунав. С отбора са и завърналите се Божидар Чорбаджийски, Едвин Джеси и Тонислав Йорданов От заниманието липсваха Али Соу, Жеферсон и Рафаел Енрике, които ще се присъединят към отбора на по-късен етап.

Футболистите ще преминат пълни медицински изследвания днес, а в сряда заминават за турския курорт Анталия, където ще премине първият етап от зимната подготовка – до 17 януари. В Турция ЦСКА-София ще изиграе една контролна среща.

Вторият етап от предсезонната подготовка ще се проведе в Марбея (Испания). Отборът ще бъде на испанска земя от 19 януари до 2 февруари и се предвижда да изиграе 4 контролни срещи там. Последният етап от зимната подготовка ще се проведе в София, като седмица преди старта на пролетния полусезон ЦСКА-София ще представи официално отбора с приятелски мач на стадион “Българска армия”.

 

РЕАЛ ПРЕДЛАГА БЕЙЛ, КРООС ИЛИ ИСКО КАТО ЧАСТ ОТ СДЕЛКАТА ЗА ПОГБА

Реал (Мадрид) е готов да предложи на Манчестър Юнайтед някой измежду Гарет Бейл, Тони Кроос и Иско като част от сделката за халфа на “червените дяволи” Пол Погба. Според “Сън” наставникът на “белите” Зинедин Зидан не се е отказал от идеята да привлече своя сънародник, и е склонен да пусне споменатите трима играчи, за да осъществи целта си. Към този списък може да бъде добавен и Лука Модрич, към когото преди време Юнайтед имаше интерес.

Според “Сън” двата клуба водят разговори, като за последно са дискутирали темата през миналата седмица. Офертата е доста гъвкава и английският клуб има възможност да предпочете един или повече от един от споменатите играчи, които да бъдат включени в размяната. Проблемът е, че двата клуба оценяват по различен начин стойността на съответните футболисти, която от своя страна ще определи и размера на финансовата част от сделката. Друга пречка са големите заплати на звездите на Реал и особено тази на Бейл, който получава по около 600 000 седмично.

 

ЛУИС СУАРЕС Е НАД ВСИЧКИ ЗА ДЕКЕМВРИ В ЛА ЛИГА

Нападателят на Барселона Луис Суарес беше избран за играч номер 1 за изминалия месец декември в Ла Лига. Уругваецът реализира три попадения в четири шампионатни мача, в които неговият тим записа две победи и две равенства.

След каталунското дерби с Еспаньол изскочи любопитна статистика, която показва, че Лучо е участвал с гол или асистенция във всеки един от последните десет гола на Барса.

 

СОЛСКЯЕР: ОТБОРИТЕ НА ПЕП ПОСТАВИХА СТАНДАРТИТЕ

Антони Марсиал, Джеси Лингард, Люк Шоу и Хари Магуайър все още са под въпрос за дербито на Манчестър от полуфиналите на Купата на Лигата. Първите трима пропуснаха равенството с Уулвърхамптън заради болест, докато централният бранител получи контузия в стъпалото, но доигра срещата. Двубоят срещу Манчестър Сити е днес на “Олд Трафорд”, а мениджърът на отбора Оле Гунар Солскяер ще изчака до последно, за да даде шанс на всеки от тях да се възстанови и да играе. “Ще им дадем толкова време, колкото е възможно. Това е най-честният отговор, който мога да ви дам. Някои от тях все още не са готови. Ако мачът беше днес, не съм сигурен дали щяха да могат да играят. Но все още има 36 часа, докато обявя състава. Заради адреналина и атмосферата на тези мачове всичко може да се промени за един миг – заради реферско решение, късмет, контузия, червен картон… Ние знаем, че Манчестър Сити е топ отбор. Харесвам отборите на Пеп. Те вдигнаха много високо летвата, поставиха стандартите. Това е нещо, към което да се стремим”, заяви Солскяер.

 

БЕЗПРОБЛЕМЕН УСПЕХ ЗА МАН СИТИ

Манчестър Сити преодоля с лекота третия кръг на Купата на Англия. “Гражданите” победиха с 4:1 четвъртодивизионния Порт Вейл и започнаха успешно защитата на трофея. Пеп Гуардиола бе направил доста промени в тима си и шанс за изява получиха 17-годишният Тейлър Харууд-Белис и Фил Фоудън. Двамата млади англичани дори се наредиха сред голмайсторите. Редом до тях обаче играха опитни играчи като Серхио Агуеро и Давид Силва. Зинченко откри резултата в 19-ата минута, а Поуп изравни. Малко преди почивката Агуеро се разписа за 2:1, а през втората част паднаха головете на Харууд-Белис и Фоудън.

Двубоят можеше да започне доста изненадващо, тъй като в първата минута гостите организираха атака, която можеше да доведе до гол. Поуп намери Бургес и той стреля от отлична позиция. Топката се отклони в Зинченко и мина покрай вратата. След тази ситуация “гражданите” контролираха събитията на терена, но превъзходството им не бе толкова голямо и те не създадоха сериозни положения в началото. Отборът на Гуардиола поведе в 19-ата минута. Зинченко отправи нисък удар от дистанция. Топката мина през няколко играчи, отклони се в бранител на гостите и се озова в мрежата. След гола домакините вдигнаха темпото и намериха по-добър ритъм в играта си. Малко по-късно тимът на Гуардиола се размина с второ попадение. Давид Силва бе на два метра пред опразнената врата, но не успя да насочи топката към мрежата. След неговия удар от въздуха тя се удари в горната греда, като избяга и от Агуеро, който бе пред голлинията. Порт Вейл се размина с втори гол, но вече рядко играеше с топката и трябваше да се справя с поредица от атаки на съперника. Около 8000 привърженици на четвъртодивизионния тим бяха пристигнали на “Етихад” и в 35-ата минута те празнуваха. Том Поуп засече великолепно с глава центриране на Амо и изравни резултата. 34-годишният нападател през лятото обяви, че вкарва по 40 гола на сезон, ако всеки мач играе срещу Джон Стоунс. Английският национал не е човекът, който го изпусна, но Поуп демонстрира качествата си. Малко преди почивката “гражданите” стигнаха до ново попадение. Фоудън бе намерен отлично отдясно и той прати топката към далечната греда, където бе Серхио Агуеро, а аржентинецът се разписа. Първоначално съдиите показаха, че има засада, но след дълго разглеждане на ситуацията със системата за видеоповторения признаха гола.

През второто полувреме Ман Сити продължи да доминира, без много да се напряга. След удар на Бернардо Силва с глава топката се докосна до гредата, но от външната страна. Секунди по-късно вратарят на Порт Вейл Скот Браун отрази удар от воле на Фоудън. Резултатът стана 3:1 в 58-ата минута, когато след разбъркване в наказателното поле Стоунс насочи топката към мрежата. Кълбото се отклони в крака на 17-годишния Тейлър Харууд-Белис и попадението бе записано на негово име. Последва разглеждане на ситуацията поради съмнения за засада, но решението бе, че такава няма и домакините вече имаха аванс от два гола. Гостите стигнаха до една добра възможност да намалят, но Том Конлон прати топката покрай вратата. В 76-ата минута Сити стигна до още едно попадение, дело на Фил Фоудън, който получи отлично подаване от Анхелиньо. Отборът на Гуардиола продължи да напада до края на двубоя, а в заключителните минути Агуеро, влезлият като резерва Марез и Фоудън пропуснаха отлични възможности за нов гол.

 

ИБРАХИМОВИЧ СЕ ЗАВЪРНА С ГОЛ И АСИСТЕНЦИЯ ЗА МИЛАН

Часове след представянето си като футболист на Милан Златан Ибрахимович изигра и първия си мач за тима след своето завръщане. За едно полувреме на терена 38-годишният нападател се отчете с гол и асистенция при победата с 9:0 над аматьорите от Родензе в контрола, играна на базата на “росонерите”. Шведът реализира за 3:0 и подаде на Хакан Чалханоолу за негов гол. Първата част завърши 5:0, а Давиде Калабрия (2) и Пакета отбелязаха другите голове.

Милан игра в схема 4-3-3 с Ибра на върха на атаката. Чалханоолу и Сусо действаха на крилата. Треньорът Стефано Пиоли заложи на изцяло нов състав за втората част от проверката. Именно смяната на Ибра Пьонтек също вкара два гола, а Кастийехо и Леао оформиха крайното 9:0.

Голяма беше вероятността Златан да бъде титуляр за тима и във вчерашната среща със Сампдория.

 

РЕЗЕРВИТЕ И ЮНОШИТЕ НА ЛИВЪРПУЛ СЕ СПРАВИХА С ТИТУЛЯРИТЕ НА ЕВЕРТЪН

Ливърпул се класира за четвъртия кръг на ФА Къп, след като победи с 1:0 Евертън на “Анфийлд” в 235-ото дерби на Мърсисайд. “Червените” през повечето време бяха в състав, в който имаше само един титуляр, но въпреки това отново надделяха над градския си съперник, играл с основните си играчи. 18-годишният Къртис Джоунс, който е кадър на академията на Ливърпул, взриви “Анфийлд” със страхотен гол в 71-вата минута. Голям принос за този успех на Ливърпул имаше и Адриан, който направи три важни спасявания през първата част, когато “карамелите” пропуснаха доста възможности. След почивката обаче домакините напълно контролираха двубоя и заслужено стигнаха до този гол. Евертън остава без победа на “Анфийлд” от 1999 година, като изобщо не е постигал пълен успех срещу градския си съперник от октомври 2010-а. В последните два сезона Карло Анчелоти обаче записа две победи с Наполи срещу Ливърпул в групите на Шампионската лига, като постигна и реми на “Анфийлд” през настоящата кампания.

Мениджърът на Ливърпул, който преди два дни обяви, че има само 12 здрави играчи от първия тим, направи цели девет промени в сравнение с двубоя с Шефилд Юнайтед в четвъртък. Джо Гомес и Джеймс Милнър бяха единствените, които запазиха местата си в титулярния състав. Халфът обаче се контузи в самото начало и бе заменен. Новото попълнение Такуми Минамино дебютира за Ливърпул, а Мохамед Салах и Роберто Фирмино дори не бяха в групата. Садио Мане остана на скамейката, заедно с възстановения Алекс Окслейд-Чембърлейн.

Карло Анчелоти подходи по съвсем различен начин и заложи на титулярен състав. Две бяха промените, които предпри италианецът. Тио Уолкот и Морган Шнайдерлин започнаха.

“Карамелите” създаваха по-големите опасности в първите минути, но и в двете ситуации Адриан се намеси добре. Първо стражът парира изстрел на Калвърт-Люин, а в 13-ата минута изби и удар с глава на Холгейт отблизо. Лошата новина за домакините бе, че още в деветата минута Джеймс Милнър получи контузия и бе заменен от младия Ясер Ларуси. Иначе Ливърпул владееше повече топката, а Евертън чакаше шансове на контраатака. Постепенно домакините увеличаваха натиска, като доста активни се опитваха да бъдат Елиът и Минамино. “Червените” стигнаха до няколко корнера пред вратата на Пикфорд, но не и до чисти голови положения. В 27-ата минута Адриан за трети път се намеси решаващо. Уолкот центрира добре отдясно, а Ричарлисон засече с удар по земя, но стражът на Ливърпул изби с крак. В 31-ата гостите пропуснаха нова добра възможност, след като Уолкот отново проби добре отдясно и центрира качествено, но малко не достигна на Калвърт-Люин да засече с глава. Четири минути преди почивката Ориги имаше страхотна възможност да открие резултата, след като получи топката в наказателното поле, задържа я добре, след което стреля хубаво към далечния ъгъл, но Пикфорд се разтегна максимално и изби с една ръка.

В 52-ата минута Неко Уилямс нанесе доста добър изстрел от 30-ина метра, но Пикфорд спаси. В 70-ата Пикфорд отново изби след много коварен шут на Ориги. Доминацията на Ливърпул през втората част обаче бе материализирана минута след това, когато Ориги и Джоунс комбинираха добре, след което талантът на “червените” нанесе страхотен изстрел от границата на наказателното поле, пращайки топката в далечния горен ъгъл на вратата на Пикфорд, който бе безпомощен.

До края Ливърпул нямаше никакъв проблем да задържи преднината си и да продължи напред.

 

БАРСА НЕ ИСКА ДА СЕ РАЗДЕЛЯ С ВИДАЛ

Ръководството на Барселона иска да задържи Артуро Видал поне до края на сезона, пише вестник Sport. “Оставаш” – това беше голямото заглавие на изданието вчера.

Чилийският халф заведе дело срещу катаунския клуб за неполучени бонуси в размер на 2,4 милиона евро. Според наставника Ернесто Валверде това няма да въздейства в спортно-техническо отношение. Интерес към Артуро има от Интер. От “Камп Ноу” очакват да видят реакцията на южноамериканеца – дали ще покаже, че иска да играе за Барса, или ще форсира напускането си.