ФУТБОЛНА ПАНОРАМА

0
965

ЛУДОГОРЕЦ СЕ НАТРЕСЕ НА ИНТЕР

Вчера станаха ясни двойките за 1/16-финалите в Лига Европа. Жребият отреди българският шампион Лудогорец да се изправи срещу един от грандовете на Стария континент – Интер (Милано). “Нерадзурите” гостуват в Разград на 20 февруари, а седмица по-късно е двубоят на “Джузепе Меаца”.

Вицепрезидентът на Интер Хавиер Санети коментира пред микрофоните на Sky жребия за Лига Европа, който отреди италианският гранд да се изправи срещу шампиона на България. Санети обяви, че целта пред Интер е спечелването на Лига Европа, и увери, че тимът няма да подцени “орлите”. “Няма леки мачове, особено в тези турнири. Трябва да влизаме във всеки мач по най-добрия начин, защото винаги може да има изненади. Сега приключваме с шампионата, а след това ще имаме време да се подготвим за тези два мача… Винаги искаме да се представяме по най-добрия начин в Европа. Съжаляваме за отпадането от Шампионска лига, но сега трябва да се съсредоточим върху този турнир, който е също толкова важен”.

Ето го пълния жребий за 1/16-финалите:

Уулвърхамптън – Еспаньол

Спортинг (Лисабон) – Истанбул ББ

Хетафе – Аякс

Байер (Леверкузен) – Порто

Копенхаген – Селтик

АПОЕЛ (Никозия) – Базел

Клуж – Севиля

Олимпиакос – Арсенал

АЗ Алкмаар – ЛАСК (Линц)

Брюж – Манчестър Юнайтед

Лудогорец – Интер

Айнтрахт (Франкфурт) – Ред Бул (Залцбург)

Шахтьор (Донецк) – Бенфика

Волфсбург – Малмьо

Рома – Гент

Глазгоу Рейджърс – Брага

 

ЛИВЪРПУЛ ПРОДЪЛЖАВА ЗАЩИТАТА НА ТРОФЕЯ СРЕЩУ АТЛЕТИКО

Актуалният носител на трофея в Шампионската лига Ливърпул ще срещне Атлетико (Мадрид) на 1/8-финалната фаза. Това отреди жребият за следващата фаза, теглен в Нион. Още един английско-испански сблъсък ще украси първия етап на елиминациите. Реал (Мадрид) ще мери сили с тима на Джосеп Гуардиола Манчестър Сити.

Миналогодишният финалист Тотнъм се падна с РБ Лайпциг. Един от големите фаворити – Барселона, ще спори за място на 1/4-финалите с Наполи. Двата отбора никога досега не са играли помeжду си в най-престижната клубна надпревара. Интригуващ е двубоят между Челси и Байерн (Мюнхен), който е повторение от финала през 2012 година, в който “сините от Лондон” триумфираха след дузпи.

Пари Сен Жермен, който за поредна година има амбицията да спечели трофея, ще срещне Борусия (Дортмунд). Един от фаворитите, имал може би най-голям късмет при жребия, е Ювентус. Кристиано Роналдо и компания се паднаха с Лион, който в момента е на осмо място в Лига 1. Последната двойка е между дебютанта Аталанта и Валенсия.

Мачовете са съответно на 18/19/25/26 февруари 2020 година, а реваншите – на 10/11/17/18 март.

Жребий за 1/8-финалите:

Борусия (Дортмунд) – Пари Сен Жермен

Реал (Мадрид) – Манчестър Сити

Аталанта – Валенсия

Атлетико (Мадрид) – Ливърпул

Челси – Байерн (Мюнхен)

Лион – Ювентус

Тотнъм – РБ Лайпциг

Наполи – Барселона

 

 

ЛЕВСКИ ЩЕ ЗИМУВА НА ВТОРО МЯСТО В ПЪРВА ЛИГА

Отборите на Локомотив (Пловдив) и Левски не успяха да се победят в дербито на 20-ия кръг на efbet Лига. Двата тима не си вкараха гол в битката за второто място, което остана за “сините”. Двубоят ще бъде запомнен със сбогуването на един от най-добрите полузащитници на България през този век – Георги Илиев. Опитният футболист се раздели с любимата игра след рекордните за родния футбол 461 мача в елита. Той бе капитан в последната си среща, а секунди преди да бъде заменен, спаси тима си от загубата с невероятен спринт от 100 метра, като изби топката от краката на Мазурек. Парвиз Умарбаев удари гредата от фаул в 18-ата минута, а Ален Ожболт беше изгонен за глупава постъпка в 63-ата минута, когато отиде да избута Ейолфсон пред очите на Станислав Тодоров. Минута преди края на редовното време Паулиньо поиска дузпа след сблъсък с Карагерен, който пък малко по-рано можеше да матира Миятович.

Четвъртото равенство на Левски през тази кампания остави отбора на второ място с 43 точки, а пловдивчани ще зимуват трети с актив от 41 точки, като имат преднина от две точки пред четвъртия във временното класиране ЦСКА-София, който приключи участието си в есенния дял с актив от 39 точки.

Шампионът Лудогорец завърши годината с 48 точки и пропусна да увеличи преднината си на седем точки пред столичани. Буквално преди двубоя около 6000 зрители станаха на крака, за да аплодират легендата Георги Илиев, за когото това бе последният двубой в кариерата. За него мачът бе под №461 в елита на България, което е абсолютен рекорд в родния футбол. Варненецът, който получи подарък картина на Стария град на Пловдив, се просълзи, но веднага се концентрира.

 

ПЪРВА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XX КРЪГ

Етър ВТ (В. Търново) – Ботев (Враца)  1:1

Берое (Ст. Загора) – Царско село (София) 2:0

Черно море (Варна) – Арда (Кърджали)     1:1

ЦСКА (София) – Дунав (Русе) 4:0

Витоша (Бистрица) – Ботев (Пловдив) 0:2

Локомотив (Пловдив) – Левски (София)     0:0

Славия (София) – Лудогорец (Разград)     1:1

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Лудогорец 20   14   6     0     30:8      48
  2. Левски (Сф) 20   13   4     3     37:13     43
  3. Локо (Пд) 20   12   5     3     41:19     41
  4. ЦСКА-София 20   11   6     3     35:14     39
  5. Славия 20   8     6     6     23:20     30
  6. Черно море 20   7     8     5     24:18     29

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. Арда 20 7     7     6     23:24     28
  2. Ботев (Пд) 20   8     4     8     23:23     28
  3. Берое 20   9     1     10   31:29     28
  4. Етър ВТ 20 4     7     9     18:34     19
  5. Дунав 20 4     5     11   16:34     17
  6. Царско село 20 4     4     12   19:33     16
  7. Ботев (Вр) 20 3     5     12   17:38     14
  8. Витоша 20 1     2     17   11:41     5

 

БАРСА ИЗПУСНА ТОЧКИ ПРЕДИ ЕЛ КЛАСИКО

Отборите на Реал Сосиедад и Барселона направиха 2:2 в интригуващ сблъсък от 17-ия кръг на Ла Лига. Домакините поведоха с 12-ата минута след реализирана дузпа от Микел Оярсабал (12). Антоан Гризман (38) и Луис Суарес (49) оформиха обрат, но грешка на Марк-Андре тер Стеген подари гол на Александър Исак (62). В 92-ата минута гостите имаха претенции за дузпа, подминати от главния съдия. Според съдийския анализатор на “Марка” Андухар Оливер реферът е сбъркал, като не е отсъдил дузпа за каталунците.

Ернесто Валверде подреди оптимален състав с Лионел Меси, Луис Суарес и Антоан Гризман в атака. Иван Ракитич отново получи доверието на наставника. Треньорът на “чури урдин” Иманол подреди 4-2-3-1 с Александър Исак в предни позиции.

В третата минута баските създадоха чудесна възможност. Исак получи пространство между халфовата линия и защитата на съперника, подаде вляво за Мартин Йодегор, който центрира опасно пред малкото наказателно поле. Жерард Пике беше избрал добра позиция и изчисти в корнер. В десетата минута Серхио Бускетс задържа с ръце Диего Йоренте при корнер и съдията не се поколеба да назначи дузпа. Микел Оярсабал реализира с насочване в средата на вратата – 1:0. В 14-ата Исак премина доста лесно през съпротивата на Клеман Лангле, навлезе в наказателното поле и мъничко не му достигна да стреля. Минута по-късно Луис Суарес хитро си изработи ситуация за фронтален удар. Уругваецът шутира от 19 метра и накара вратаря Алекс Ремиро да блоксира. В 24-ата Йодегор преодоля с един финт Бускетс и Френки де Йонг, след което не допусна и Жорди Алба да блокира подаването му. След паса обаче топката беше изчистена от Жерард Пике. В 33-ата отново имаше прекалено много пространство между халфовата линия на гостите и защитния вал. Исак получи в наказателното поле и пак Пике беше човекът, който се намеси в решаващия миг. Домакините често налагаха висока преса и затрудняваха каталунците при изнасянето на топката. “Лос кулес” изпитваха затруднения и в последната третина на терена, където рядко разиграваха. В 38-ата минута сансебастианци допуснаха индивидуална грешка, която даде възможност за голова акция на съперника. Диего Йоренте не прецени как ще тупне топката, Суарес се възползва, подаде вляво за откъсващия се Гризман, който напредна и елегантно копна топката над вратаря за 1:1.

В 49-ата Серхио Бускетс изпъкна с брилянтно извеждащо подаване към Лео Меси. Аржентинецът изскочи зад защитата и подаде встрани за свободния Суарес. Уругваецът не стреля по най-добрия начин, но все пак успя да насочи кълбото в празната врата – 1:2. Две минути по-късно Гризман се измъкна от засадата и шутира под ъгъл. Вратарят Ремиро изби в корнер. След попадението гостите от “Камп Ноу” овладяха центъра и започнаха да притискат “чури урдин”. В 62-ата минута Реал Сосиедад изравни. Начо Монреал центрира отляво, а Марк-Андре тер Стеген не прецени добре ситуацията. Германският страж на практика поднесе топката на Исак, който нямаше как да пропусне от чиста позиция – 2:2. В 79-ата Иван Ракитич реши да завърши атаката с далечен удар и шутира покрай близката греда. В 92-ата минута Пике претендира за дузпа. Централният защитник беше задържан в наказателното поле, но съдията замълча. Ситуацията бе много спорна и решението на рефера разгневи каталунците.

В сряда вечер е големият сблъсък между Барселона и Реал (Мадрид).

 

ФЪРГЮСЪН СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ИДЕЯТА ЗА ЕВРОПЕЙСКА СУПЕРЛИГА

Легендарният мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън се обяви твърдо против създаването на европейска Суперлига. Както е известно, преди дни се появиха информации, че президентът на Реал (Мадрид) Флорентино Перес планира създаването на такъв турнир. Участие в него биха взели най-богатите клубове от топ 5 на първенствата на Стария континент, които обаче ще трябва да напуснат местните си шампионати. “Прочетох информациите за създаването на Суперлига за елитните европейски клубове и как това щяло да им донесе по-големи приходи. Без съмнение идеята е ориентирана към парите, но това определено няма да е примамливо за отборите от Висшата лига, която в момента е най-доброто първенство в световния футбол. Също така тя е финансово обезпечена от Sky, BT Sport, а вече и от Amazon. Трудно ми е да видя как английски клуб би се съгласил да напусне шампионата. Освен това възможността да играеш в Шампионската лига, е много атрактивна за играчите, треньорите и феновете, тъй като тя си остава най-големият тест в клубния футбол. Доста клубове с велика история биха могли да бъдат погубени, ако партньорите им във Висшата лига се преместят. Силно вярвам, че това е реалистична преценка за стойността на домашния футбол”, коментира Фъргюсън.

 

ЖИРУ СЕ ПРИБЛИЖАВА ДО ИНТЕР

Нападателят на Челси Оливие Жиру е все по-близо до преминаване в Интер, твърди “Екип”. Според авторитетното френско издание 33-годишният футболист почти е договорил личните си условия с “нерадзурите”. Предстои обаче по-трудната част – италианският клуб да се разбере с Челси за трансферната сума.

Жиру играе много рядко след заставането на Франк Лампард на мениджърския пост на “Стамфорд Бридж”. Световният шампион с Франция има само 7 участия от старта на сезона, а не може да си позволи да се застоява на пейката, ако иска да попадне в състава на “петлите” за Евро 2020. Жиру е трети избор за атаката на Челси след Тами Ейбрахам и Миши Батшуай. Той би бил такъв и в Интер, където звездите са Ромелу Лукаку и Лаутаро Мартинес, но схемата на Антонио Конте с двама нападатели ще му осигури достатъчно възможности за изява до края на сезона. Ако подпише с “нерадзурите”, французинът със сигурност ще играе редовно в Лига Европа.

В случай че до сделка не се стигне, бившият нападател на Арсенал ще има опцията да се завърне във Франция с екипа на Лион. “Хлапетата” обаче няма как да му предложат по 500 000 евро месечно, колкото Жиру получава в Челси. Кристъл Палас също проявява интерес към тарана, но засега той не е официализиран.

 

ВАНДАЛИ СЕ ОПИТАХА ДА ОТРЕЖАТ КРАКАТА НА СТАТУЯТА НА ЗЛАТАН ИБРАХИМОВИЧ

Вандали се опитаха да срежат краката на статуята на Златан Ибрахимович пред стадиона на Малмьо. Бронзовата скулптура на шведския нападател стана обект на множество посегателства от страна на фенове на родния му отбор, след като през миналия месец той закупи 25-процентов дял от стокхолмския Хамарби.

Ибрахимович проби в големия футбол именно с екипа на Малмьо, а през октомври Шведската футболна федерация постави 3.5-метрова негова статуя пред стадиона на родния му клуб в знак на уважение за приноса му към развитието на футбола в страната.

В други акции в края на ноември бесните запалянковци на Малмьо запалиха скулптурата и изписаха със спрей расистки обиди към Ибрахимович. След поредния инцидент от полицията в града поставиха ограда около статуята, тъй като вече има риск тя да падне заради прорезите на краката.