ФУТБОЛНА ПАНОРАМА

0
818

ЛУДОГОРЕЦ НЕ СЕ ЗАТРУДНИ СЪС СЕПТЕМВРИ ЗА КУПАТА

Шампионът Лудогорец се класира без проблеми за четвъртфиналите на турнира за Купата на България. “Орлите” победиха с 3:0 като гости лидера във Втора лига Септември. Тимът от Разград стигна до успеха с попадения на Козмин Моци, Якуб Шверчок и Мавис Чибота от дузпа.

Домакините опитаха да се противопоставят на съперника, но разликата в класите бе твърде голяма дори и при факта, че част от титулярите на Лудогорец получиха почивка от наставника Станислав Генчев. Септември имаше няколко положения за попадение, но успя да стигне само до две греди.

Резултатът бе открит от гостите в десетата минута. Тогава капитанът Дяков центрира към наказателното поле, където Моци засече топката във вратата за 1:0 в полза на Лудогорец. Девет минути по-късно резултатът вече бе удвоен. Русев се подхлъзна и подари топката на Баджи, който без да се бави, намери Шверчок на чиста позиция и полякът направи 2:0. В 38-ата минута домакините можеха да върнат едно попадение, но далечен удар на Георгиев събори снега от вратата на Ренан, нацелвайки страничния стълб. В 54-ата минута Септември удари още една греда. Младият Николов не успя да насочи топката във вратата от два метра и ударът му срещна страничния стълб до Ренан, за да излезе в аут след това. Две минути по-късно гостите стигнаха до трето попадение. Сисиньо беше настъпен в наказателното поле от Попев и съдията отсъди дузпа. Зад топката застана Чибота и хладнокръвно покачи на 3:0.

До края на срещата Лудогорец можеше да отбележи още поне един гол, но пропуски направиха Шверчок на два пъти и Дан Битон. Така или иначе общата картина на срещата не се промени и “орлите” стигнаха до комфортна победа в мразовития декемврийски ден.

 

МЕСИ ВЗЕ И ЕДНА НАГРАДА ОТ РАЗСТОЯНИЕ

Новият кавалер на “Златната топка” Лионел Меси получи още един приз. Аржентинецът беше отличен по време на церемония на вестник AS. Ла Пулга беше награден за най-добър голмайстор в историята на Ла Лига. Лео не се появи на събитието в Мадрид и поздрави присъстващите с видео послание. “Чувствам се много благодарен за това отличие и искам да благодаря на AS. Съжалявам много, че не мога да бъда с вас в тази толкова специална вечер”, сподели суперзвездата на Барселона.

От дебюта си за каталунците през сезон 2004/05 Меси е играл в 461 срещи и е вкарал 428 попадения.

 

БОТЕВ (ПЛОВДИВ) ИЗХВЪРЛИ СЛАВИЯ НА ОСМИНАФИНАЛИТЕ

Oтборът на Ботев (Пловдив) се класира за четвъртфиналите за Купата на България. “Канарчетата” постигнаха труден успех с 2:1 над Славия в София. В герой за гостите се превърна Тодор Неделев, който вкара и двете попадения във вратата на Георги Георгиев. Точен за “белите” бе Калоян Кръстев.

Срещата започна мечтано за гостите. Още в 3-ата минута Тодор Неделев се разписа в мрежата на “белите”. Костадин Ничев намери отлично Лазар Марин на левия фланг, който подаде към Неделев, а националът на България не пропусна да накаже Георги Георгиев. В 13-ата минута Димитър Велковски отправи удар от далечна дистанция, но Янко Георгиев се справи със ситуацията. В 27-ата минута “жълто-черните” стигнаха до второ попадение. Филип Филипов направи пробив отдясно, след което намери Шопов, който пък изведе отлично Тодор Неделев, а звездата на Ботев не пропусна да вкара своя втори гол в сблъсъка. В 43-ата минута Неделев бе близо до хеттрик, но халфът на “канарчетата” стреля право в тялото на стража на домакините.

В 49-ата минута Георги Йомов получи отличен пас. Атакуващият играч на Славия шутира от малък ъгъл, но в последния момент бранител на Ботев се намеси и изби в ъглов удар. В 61-ата минута “белите” намалиха резултата. В автор на попадението се превърна резервата Калоян Кръстев, който от близка дистанция прати коженото кълбо в мрежата на Янко Георгиев. В 81-ата минута играчите на Златомир Загорчич направиха страхотна комбинация, която завърши с удар с глава на Калоян Кръстев, но вратарят на Ботев успя да улови топката. В 89-ата минута Петър Патев бе много близо до изравнителния гол в срещата. Бранителят бе най-съобразителен в наказателното поле на Ботев и от близка дистанция шутира, но топката профуча на сантиметри от целта. В последните секунди на срещата Емил Виячки се разписа в мрежата на гостите, но страничният съдия правилно отмени попадението, тъй като бранителят бе в засада. Това бе и последната интересна ситуация.

 

ЗИДАН НЕ ЗАБРАВЯ ЗА ПОГБА

Въпреки силното включване на Федерико Валверде в състава на Реал (Мадрид) наставникът Зинедин Зидан настоява за привличането на Пол Погба от Манчестър Юнайтед, пише вестник Marca. Френският специалист иска своя сънародник на “Сантиаго Бернабеу”, като е готов да го интегрира и сега, през януари, и след края на сезона.

Зизу не крие, че двамата са приятели и са в отлични отношения. През октомври двамата се видяха в Дубай и със сигурност са говорили по темата. Халфът на “червените дяволи” се възстановява в ОАЕ. Ръководството на Реал (Мадрид) обаче не е убедено, че трансфер на Погба ще бъде сполучлив и че световният шампион ще се адаптира.

От “Бернабеу” смятат, че няма да могат да вземат футболиста за по-малко от 120 милиона евро. В случай че не се стигне до трансфер на френския национал, „кралският клуб” ще търси други варианти. Сред опциите са Дони ван Беек, Фабиан Руис и Кристиан Ериксен.

 

ДЕСПОДОВ В ТОП 5 НА НАЙ-ДОБРИТЕ В АВСТРИЯ

Кирил Десподов прави фурор с екипа на Щурм (Грац). Изявите на родния национал бяха възнаградени, като той бе номиниран сред петимата най-добре представили се футболисти в австрийската Бундеслига.

Бившият футболист на ЦСКА-София вкара три гола през месеца – два на Хартберг и един на ВСГ Тирол, а също така се отчете с три асистенции, като освен в мачовете с головете си, то Десподов подаде при равенството на Щурм (Грац) срещу Рапид (Виена) в австрийската столица.

Нападателят на Ред Бул (Залцбург) Патсон Дака, Хюсеин Балич от Санкт Пьолтен, Александер Шлагер от ЛАСК Линц и Шон Вайсман от Волфсбергер са другите четирима, които са номинирани за приза.

 

ТУРЦИ ИСКАТ НИКИ МИХАЙЛОВ

Турски елитен клуб проявява интерес към вратаря на Левски Николай Михайлов, информира „Тема Спорт”. Очаква се през зимата 31-годишният страж да потърси друго развитие на кариерата си и да си тръгне от “Герена”. Той има договор с родния си клуб за още година и половина, но по всичко личи, че няма да го изпълни.

Михайлов се завърна при “сините” през миналия ноември. По време на зимната подготовка той успя да влезе във форма и през пролетта бе несменяем титуляр. Върна си дори и мястото в националния отбор. По време на лятната пауза той подписа нов контракт със “сините”, но при Петър Хубчев и щаба му е резерва на черногореца Милан Миятович.

През сезон 2019/20 Михайлов е бил на терена само в един мач. Той започна като титуляр в 1/16-финала за Купата на България срещу втородивизионния Спартак (Варна) – мач, който “сините” спечелиха с 5:1 в Балчик.

Михайлов има три сезона в Турция с екипа на местния Мерсин. Ако той напусне през зимата, то “сините” със сигурност ще вземат вратар.

 

БЕЙЛ: НАУЧИХ СЕ ДА СЕ СПРАВЯМ С ОСВИРКВАНИЯТА

Фланговият нападател на Реал (Мадрид) Гарет Бейл не е притеснен от негативното отношение на феновете на “Сантиаго Бернабеу”. “Мисля, че първия път, в който ме освиркаха, беше шокиращо за мен, изненадващо. Със сигурност не знаех как да реагирам. С напредването на възрастта обаче се научих да се справям с тях”, сподели уелското крило пред BT Sport, цитиран от Daily Mirror. “Може би това (“Бернабеу”) е най-доброто място, където да ме освиркват, защото така ми показват, че не се справям добре. Със сигурност трябва да продължа да работя усърдно, за да покажа на привържениците какво мога. В крайна сметка освиркванията утихват и продължаваш напред”, заяви той.

Бейл коментира назначението на Жозе Моуриньо в Тотнъм. “Моуриньо е сериен победител. Тотнъм иска да печели трофеи и не мисля, че има по-добра комбинация от Моуриньо и Тотнъм”, каза още Бейл.

 

АТЛЕТИКО ИСКА КАВАНИ ПРЕЗ ЯНУАРИ

Ръководството на Атлетико (Мадрид) възнамерява да се подсили в атака през зимния трансферен прозорец. “Рохибланкос” са реализирали едва 16 гола за 15 кръга в Ла Лига. Освен това Диего Коща ще липсва няколко месеца заради проблеми с гърба. Според AS приоритет за Диего Симеоне е привличането на Единсон Кавани от Пари Сен Жермен.

Уругвайският стрелец не преминава през най-добрия си период на “Парк де Пренс” заради силните изяви на лятната покупка Мауро Икарди. За да задоволи финансовите условия на Кавани, Атлетико трябва да се освободи от друга тлъста заплата. Желанието на шефовете е да се разделят с Тома Льомар, който рядко започва от първата минута.

Считаният за сигурен нов на “Wanda Metropolitano” през миналия август – Родриго от Валенсия, вече не е сред целите на “дюшекчиите”.

 

ИБРАХИМОВИЧ ПРЕДПОЧЕТЕ МИЛАН ПРЕД ВИСШАТА ЛИГА

Златан Ибрахимович е постигнал споразумение с Милан за завръщането си в клуба, като също така е отхвърлил възможността да заиграе отново във Висшата лига, твърди “Телеграф”. 38-годишният нападател, който в края на месеца става свободен агент, е привлякъл интереса на няколко отбора от английския елит, но вместо това е решил отново да облече екипа на “росонерите” след двата си сезона в тима между 2010 и 2012 година. Според информацията Ибрахимович е дал принципното си съгласие да се присъедини към Милан, като той ще остане там поне до края на този сезон, за да помогне на отбора да се изкачи в класирането на Серия “А”.

Както е известно, преди да се присъедини към досегашния си тим ЛА Галакси през март 2018 година, шведският голмайстор игра два сезона за Манчестър Юнайтед.