ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: ДИМИТЪР ПЕНЕВ С ПОКАНА ДА ВОДИ ЗВЕЗДИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НА СТАДИОН „ДРУЖБА”; КРИСТИАНО РОНАЛДО: ЗАСЛУЖАВАМ ДА ИМАМ ПОВЕЧЕ ЗЛАТНИ ТОПКИ ОТ МЕСИ; ЛИВЪРПУЛ ТРЪГНА СЪС ЗАГУБА В ШАМПИОНСКА ЛИГА; ВАЛЕНСИЯ ШОКИРА ЧЕЛСИ НА “СТАМФОРД БРИДЖ”; ИЗВЪНЗЕМЕН ВРАТАР ДОНЕСЕ ТОЧКА НА БАРСА В ДОРТМУНД; БОСНЕНЕЦ ЩЕ СВИРИ МАЧА ЛУДОГОРЕЦ – ЦСКА (МОСКВА); КОНТЕ ПОЕ ВИНАТА ЗА РАВЕНСТВОТО СЪС СЛАВИЯ; ГЛОБИХА СОЛЕНО ЦСКА-СОФИЯ С ПЕТЦИФРЕНА СУМА; БАТИСТУТА ВЕЧЕ Е С ПРОТЕЗА НА ЛЕВИЯ ГЛЕЗЕН

0
969

ДИМИТЪР ПЕНЕВ С ПОКАНА ДА ВОДИ ЗВЕЗДИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НА СТАДИОН „ДРУЖБА”

Димитър Пенев бе поканен от главния мениджър на Добруджа Светослав Петров да води отбора на бившите национали в звездния мач срещу легендите на Добруджа, с който на 24 септември ще бъде отбелязан вековният юбилей на футбола в Добрич, пише topsport.bg. Стратегът от Мировяне е дал принципно съгласие да стане част от празника. Вече е ясен и съставът, на който ще може да разчита Димитър Пенев. На стадион „Дружба” ще играят Георги Иванов-Гонзо, Даниел Боримиров, Радостин Кишишев, Златко Янков, Елин Топузаков, Станислав Ангелов, Гошо Гинчев, Георги Чиликов, Христо Йовов, Ради Здравков, Бончо Генчев, Йордан Господинов, Валентин Станчев, Марин Петров. До края на седмицата ще стане ясно дали ще се включат Велизар Димитров, Ивайло Йорданов и селекционерът на младежкия национален отбор Александър Димитров. Петър Жеков и Кольо Марков пък ще водят легендите на Добруджа, които са пълнили стадиона в Добрич в годините, когато „жълто-зелените” бяха фактор в „А” група.

Тържествата на 24 септември ще започнат в 13.00 часа, когато в огледална зала „Нели Божкова“ ще бъде представена книгата „100 години футбол в Добрич“. Нейни автори са Илия Кишишев и Петър Петров. Програмата ще продължи на стадион „Дружба“ от 17.00 часа. Първо ще се проведе церемония по награждаване на заслужили ръководители, треньори и футболисти за приноса им към Добруджа. В 17.30 часа ще започне кулминацията на празника – двубоят между легендите на Добруджа и звездите на България.

 

КРИСТИАНО РОНАЛДО: ЗАСЛУЖАВАМ ДА ИМАМ ПОВЕЧЕ ЗЛАТНИ ТОПКИ ОТ МЕСИ

Звездата на Ювентус Кристиано Роналдо е убеден, че заслужава да приключи кариерата си с повече Златни топки от Лионел Меси, и се надява, че един ден ще получи призванието “Най-добър футболист за всички времена”.

34-годишният португалец е печелил най-престижното индивидуално отличие на “Франс Футбол” пет пъти, колкото и Меси, но Роналдо е мотивиран да спечели отново “Златната топка”. “Меси е в историята на футбола. Но мисля, че трябва да имам 6, 7 или 8 Златни топки и да бъда над него. Мисля, че го заслужавам”, каза Роналдо в интервю за британската ITV.

Португалецът добави, че не е приятел с Меси, но отдаде дължимото на аржентинеца за конкуренцията, която движи и двамата напред. “Не сме приятели с Меси, но делим една сцена вече 15 години. Той ме мотивира да чупя рекорди, както и аз мотивирам него. Аз не преследвам рекордите, рекордите преследват мен. Пристрастен съм към успеха и не мисля, че това е нещо лошо. Това ме мотивира. Ако не си мотивиран, по-добре да спреш”, каза още Кристиано Роналдо.

 

ЛИВЪРПУЛ ТРЪГНА СЪС ЗАГУБА В ШАМПИОНСКА ЛИГА

Наполи победи за втора поредна година у дома Ливърпул в групите на Шампионската лига. Носителите на трофея стартираха с поражение защитата на титлата си, след като отстъпиха с 0:2 в Неапол. Двете попадения паднаха в заключителните минути, като първо Дрис Мертенс откри от дузпа, а после резервата Фернандо Йоренте, който дебютира от пейката, оформи крайния резултат.

Двата отбора започнаха предпазливо. В осмата минута Ървинг Лозано прати топката в мрежата на Адриан, но попадението не бе зачетено заради засада. Вратарят на гостите изигра силен мач и направи решителни спасявания, докато Върджил ван Дайк и Калиду Кулибали показаха, че са сред най-добрите защитници в света. Все пак преди почивката Мо Салах веднъж преодоля Кулибали, но не успя да стреля и топката стигна до Мане, който я насочи към Милнър, чийто изстрел бе неточен. Последваха силни минути за Наполи, а към края на първото полувреме темпото спадна. Точно преди почивката Ливърпул стигна до две положения. Първо Мане изведе Милнър, но той не успя да намери Салах, а малко по-късно удар с глава на Фирмино мина на сантиметри от лявата греда.

Малко след паузата Адриан спаси майсторски удар на Мертенс от близка дистанция, но и Алекс Мерет отговори със същото след опит на Салах. Така се стигна до 82-ата минута и влизане в пеналта на Кайехон, който падна след съприкосновение с Анди Робертсън и спечели дузпа. Тя бе потвърдена с ВАР и изпълнена силно от Дрис Мертенс, за да може Наполи да поведе въпреки намесата на Адриан – 1:0. След това Ливърпул потърси изравняване, но в добавеното време нетипична за Ван Дайк грешка доведе до второ попадение за домакините, дело на дошлия наскоро нападател Фернандо Йоренте.

 

ВАЛЕНСИЯ ШОКИРА ЧЕЛСИ НА “СТАМФОРД БРИДЖ”

Отборът на Валенсия си тръгна с трите точки от гостуването на носителя на трофея в Лига Европа Челси в двубой от група „Н” на Шампионската лига. “Прилепите” спечелиха с 1:0 и нанесоха първа загуба на лондончани у дома от три години насам. Домакините можеха да стигнат и до равенството, но Рос Баркли пропусна дузпа в края. В другия мач от групата Аякс разгроми Лил с 3:0 в Амстердам и оглави класирането в групата.

Двубоят на “Стамфорд Бридж” започна с принудителна смяна за домакините, след като още в осмата минута младокът Мейсън Маунт пострада от груб фаул на Франсис Коклен. Той продължи да играе, но даде знак, че не може да продължи, и мениджърът Франк Лампард пусна на негово място Педро. До края на полувремето Челси пропусна две добри възможности чрез Вилиан и така резултатът се запази.

Така се стигна до 75-ата минута, когато Валенсия откри след поредното заучено положение. Родриго Морено овладя топката в наказателното поле след свободен удар, спечели си пространство и преодоля вратаря Кепа Арисабалага с удар под напречната греда. Десет минути по-късно Челси получи право да изпълни дузпа за игра с ръка на Даниел Вас. Реферът Джунейт Чакър се консултира с ВАР, преди да посочи бялата точка. Рос Баркли стреля силно, но уцели напречната греда и така „сините” стартираха със загуба участието си в Шампионската лига.

 

ИЗВЪНЗЕМЕН ВРАТАР ДОНЕСЕ ТОЧКА НА БАРСА В ДОРТМУНД

Борусия (Дортмунд) и Барселона започнаха тазгодишната кампания в Шампионска лига с нулево реми на „Сигнал Идуна Парк”. В герой за каталунците се превърна вратарят Марк-Андре тер Стеген, който не само спаси дузпа през втората част, а и опази резултата непроменен въпреки сериозната офанзива на домакините. Длъжник за Дортмунд бе Марко Ройс, който пропусна да открие резултата от дузпа в 57-ата минута и пропиля няколко чисти положения.

Домакините бяха по-активни в откриващите минути на двубоя, но първата по-опасна атака бе на сметката на Барса. В 12-ата минута Суарес комбинира с  Гризман, а удар на французина бе париран и топката излезе в корнер. При последвалото центриране от ъгловия Пике игра с глава на близката греда, но нямаше кой да засече отклонената топка. Най-доброто положение за първата част бе на сметката на „жълто-черните”. В 25-ата минута Марко Ройс остана сам срещу Тер Стеген, но вратарят на каталунците се справи блестящо и опази мрежата си суха. В 30-ата минута тийн сензацията на Барса Ансу Фати имаше шанс да се разпише, след като Бюрки не беше на вратата си, но футболист на домакините успя да избие. Малко преди края на първото полувреме Жорди Алба бе принудително заменен, като на негово място влезе Сержи Роберто.

При центриране от фаул в 54-ата минута Матс Хумелс не успя от 10-ина метра да нацели вратата, но освен това бе вдигнат и флага за засада. Минута по-късно Дортмунд получи златна възможност да открие резултата. Джейдън Санчо бе фаулиран от Семедо в наказателното поле и реферът посочи бялата точка. Марко Ройс изпълни 11-метровия наказателен удар, но Тер Стеген показа класата си и спаси, запазвайки резултата непроменен. В 59-ата минута се извърши дългоочакваната смяна от Ернесто Валверде, който вкара в игра Лионел Меси. Това бяха първи игрови минути за сезона за аржентинската звезда, като той влезе на мястото на Ансу Фати. Нова възможност за „жълто-черните” се откри в 71-ата минута, когато при центриране отдясно Пако Алкасер получи топката на близката греда, отклони бързо към вратата, но вратарят на гостите отново бе на мястото си и парира. Три минути по-късно още по-сериозен пропуск направи Ройс, който получи топката неочаквано в близост до вратарското поле, но самият той сякаш не очакваше кълбото да стигне до него, и шутира изключително неточно. Офанзивата в половината на Барселона продължи с пълна сила, а в 77-ата минута влезлият като резерва Джулиан Бранд отправи страхотен удар извън пеналта, Тер Стеген плонжира, но остана под топката, но за късмет на гостите кълбото се отби в напречната греда. Секунди след това нова атака на Борусия доведе до напрежение в пеналта на Барса, отново Тер Стеген трябваше да спасява своя тим и парира два поредни удара на Ройс от непосредствена близост. Множеството пропуски сякаш обезкуражиха домакините, които намалиха оборотите. В крайна сметка двубоят свърши при резултат 0:0.

 

БОСНЕНЕЦ ЩЕ СВИРИ МАЧА ЛУДОГОРЕЦ – ЦСКА (МОСКВА)

Босненският рефер Ирфан Пелито ще ръководи първата среща на Лудогорец (Разград) в груповата фаза на турнира Лига Европа тази година. Разградчани приемат ЦСКА (Москва) в група „Н”, като срещата на “Лудогорец Арена” е днес от 22.00 часа.

Помощници на Пелито ще бъдат неговите сънародници Сенад Ибришимбегович и Давор Бельо, а четвърти съдия е Адмир Шехович. Бившият топрефер от Люксембург Ален Хамер ще бъде съдийски наблюдател на мача, а Романо Клаведечер от Швейцария е делегат на УЕФА.

35-годишният Пелито е международен рефер от 4 години и има един български мач във визитката си. Това е младежката квалификация до 21 години на нашия отбор с Франция, която се игра през есента на 2018 година в Стара Загора и завърши 0:1. Но УЕФА гледа с големи надежди на арбитъра от Босна и Херцеговина, тъй като това лято му повери финала на Европейското първенство за юноши до 19 години, в който играха талантите на Испания и Португалия.

 

КОНТЕ ПОЕ ВИНАТА ЗА РАВЕНСТВОТО СЪС СЛАВИЯ

Треньорът на Интер Антонио Конте посочи себе си като главен виновник за издънката срещу Славия (Прага) на старта на Шампионската лига. Двубоят в Милано завърши 1:1, като “нерадзурите” се спасиха от загуба в добавеното време. “Славия игра по европейски, агресивно и интензивно, а ние не намерихме решение. В другите ни срещи досега срещахме съперници, които се бранеха, а Славия ни атакуваше. Беше ни трудно и съм недоволен. Поемам отговорността за резултата, тъй като не видях нужния ефект от своите решения, като вероятно причината е, че не съм обяснил добре на играчите характера на мача и какво искам. Това не беше футболът, който искам. Трябва да поработим още. Отказвам да коментирам действията на отделните играчи, тъй като всички днес, включително и аз, бяха на ниско ниво”, коментира Конте.

 

ГЛОБИХА СОЛЕНО ЦСКА-СОФИЯ С ПЕТЦИФРЕНА СУМА

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наложи сериозна глоба на ЦСКА-София. “Червеният” клуб отнесе тежка санкция в размер на 10 000 лева след победата над Ботев (Пловдив). Причината – асистентът на наставника на “армейците” Люпко Петрович – Милош Крушчич, води тима заради наказанието на старши треньора, без да има право на това.

Оказа се, че Крушчич няма нужната правоспособност, за да ръководи “червените”, поради което самият той е глобен с 1000 лева, а клубът – с 10 000. Глоба от 1000 лева има и за администратора на тима Димитър Вутов заради използване на електронно устройство по време на мача. Вутов поддържаше връзка със старши треньора Петрович, който бе на трибуните в Коматево.

Глоби по 300 лева за нерегламентирано използване на факли и димки след деветия кръг на efbet Лига има за отборите на Левски и Берое.

 

БАТИСТУТА ВЕЧЕ Е С ПРОТЕЗА НА ЛЕВИЯ ГЛЕЗЕН

Популярният аржентински голаджия от миналото Габриел Батистута публикува снимки от болничната стая в клиника в Швейцария, където лекарите се грижат за болните му крайници. Още като активен футболист шампионът на Серия “А” се оплакваше от болки в краката, като дори призна, че в един момент е молел лекарите да му ги отрежат.

В момента 50-годишният мъж се подлага на лечение, като докторите са му поставили протеза на глезена на левия крак. “Първата фаза мина, сега започва възстановяването. Благодаря на всички за съчувствието и загрижеността”, написа Батигол в профила си в Instagram.

Славният реализатор признава, че след хирургическата интервенция няма да може да ходи за определен период от време. Именно заради тези здравословни проблеми 50-годишният аржентинец е отказал предложение от страна на Диего Армандо Марадона. Дон Диего е поканил някогашния си съотборник от Мондиал’94 в своя щаб в Химнасия Ла Плата, но голмайсторът на Серия “А” за 1995 година е дал отрицателен отговор.

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  3. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST